Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.

.
DLUGOSCI geografiznej. Przykro mi ciebie informowac, ale szerokosc geograficzna nie ma nic wspolnego z czasem, hihihihihihihihi.

ze względu właśnie na możliwość poparzeń ;-)H@nah - troche ci sie poplatalo.
Po pierwsze sama napisalas, ze nie odczuwasz roznicy miedzy Krakowem a Poznanie, ale juz miedzy Irlandia a Polska tak. WIec skoro roznica i tu i tu jest taka sama, tzn, ze musi tu wplywac cos innego, a nie tylko szerokosc geograficzna.
Po drugie - zmiana czasu jest uzalezniona od.... i tu niespodzianka dla ciebieDLUGOSCI geografiznej. Przykro mi ciebie informowac, ale szerokosc geograficzna nie ma nic wspolnego z czasem, hihihihihihihihi.

Po trzecie - tak wciagnelam w ta dyskusje klimt, bo od czynnikow klimatotworczych zalezy generalnie pogoda, no oczywiscie plus czynniki pogodowe.
Po czwarte - zarowka to co innego niz slonce. Pod zwykla zarowka sie nie opalisz.
Po piate - jezeli na prawde uwazasz, ze tutaj jest takie "ostre" slonce, to dlaczego Irlandczycy nie maja pieknej opalenizny, tylko wrecz wiekszosc z nich ma piegi, co jest spowodowane problem z pigmentem..
. Zauwazylas jakie stroje do opalania przewiduje sie dla dzieci, doroslych np? Ilu widzisz Irlandczykow rozebranych do pasa na plazy, na rybach? Bo ja jak widze kogos takiego to w 99% wiem ze to ktos z Europy wschodniej :-).To po pierwsze po drugie...problemy z pigmentem to nie wina slonca tylko karnacji, koloru skory i hormonow. To indywidualna sprawa kazdej osoby jak szybko skora mu sie opala. Ja opalam sie bardzo powoli i slabo, i nie ma znaczenia czy bedzie to tutaj, w Polsce czy w slonecznej Hiszpanii. Moja skora nie ma tendencji do robienia sie pieknie brazowa
.Moje dziecko ma zupelnie inna karnacje i lekkie slonce, gdzies w cieniu nawet, powoduje ze robi sie slicznie brazowo spalony jakby byl w slonecznej Hiszpanii przez tydzien
. Poza tym opalenizna nie jest modna, postarza, niszczy skore o czym swiatle osoby wiedza :-)Proponuje zrobic to samo...a potem szybciutko na sloneczko, tylko uzyc duzego filtra bo jak dla mnie to slonce jest naprawde niebezpieczne.Po szoste - jezeli nadal chcesz dyskutowac o "ostrosci" slonca, prosze cie poczytaj troszeczke.
Milego dnia i OSTREGO slonca zycze :-)
H@nah - jak moze Krakow i Poznan lezec w tej samej strefie naslonecznienia, skoro leza na roznej szerokosci geograficznej, a wlasnie wedlug ciebie to jest wyznacznik roznej "ostrosci". .

A przy tworzeniu mapy naslonecznienia bierze sie pod uwage wiele czynnikow, wiec skoro te dwa miasta leza w tej samej strefie naslonecznienia, szerokosc geogr. nie jest tym glownym czynnikiem (sprawdz na mapie albo w inetrnecie polozenie tych dwoch miast - ponad 2 stopnie roznicy szerok. geograf. miedzy nimi, czyli tyle samo co Polska i Irlandia).

Jakbys miala racje, jezeli chodzi o slonce, to Irlandczycy nie mieliby takich problemow ze skora, bo od pokolen byliby przywyczajeni do TAKIEGO slonca i nie wystepowalyby u nich tak czesto "problemy" skorne..

Anineczka - czepilam sie tej szerkosci, bo to wlasnie szerokosc byla przez was podana jako glowny czynnik innego slonca w Irlandii. I tak jak napisalam na poczatku, wiele osob uwaza, ze Irlandia lezy bardziej na polnoc, lub bardziej na poludnie (w zaleznosci z kim rozmawiam) niz Polska i tym sie tlumaczy roznice, co jest totalnie nie prawda.
. Bo skoro 2 stopnie w te czy we wte to przeciez zadna roznica 

Po prostu chcialam Was wyprowadzic z bledu, bo akurat nie musze juz czytac na ten temat, bo studiowalam dosc doglebnie ten temat przez 8 lat i to nie na jednych studiach (nie pisze tego, zeby sie przechwalac), wiec przykro mi to mowic, ale jednak wiem o czym pisze, ehhh. .

Didi ja byłam ponad 3 lata temu i zajeła się mną irlandka.Anineczka..dokladnie tak nazywa sie ta przychodnia stomatologiczna i jest niedaleko mnie...ale powiedz mi ( nie bylam tam jeszcze) tam pracuje polska stomatolog doktor sabina czy mialas okazje byc u nej czy u irlandki?? no i jak juz przy stomatoligii jestesmy to prosze o info co i jak wchodzi na Medical Card..i jesli wiesz zy wlasnie tam akceptuja ?? poszlabym ale jednak to dentysci i nawet isc z zapytaniem to musze nastawic sie psychicznie
![]()

Dokladnie. Kazdy kto z moich znajomych kto tu przyjezdza twierdzi ze to slonce jakies ostrzejsze. Jesli chodzi o wit D3 to nie tylko brane sa stricte promienie sloneczne. Swiatlo i promieniowanie jest nawet w pochmurny dzien :-).
Co do wit D3. W zezlym roku byly w Irlandii 3 przypadki krzywicy i dotyczyly one ciemnoskorych dzieci gdyz musza one przebywac zdecydowanie dluzej na sloncu niz dzieci biale :-) zeby uzyskac konieczna ilosc naslonecznienia.
Osobiscie nie podawalam witD3 i moj dzieciak miewa sie dobrze. Poza tym niech zainteresowane zapoznaja sie ze skutkami przedawkowania wit D3. To o wiele grozniejsze niz niedobor.