reklama

Kwiecień 2011

Dzięki Wam za rady :-)
Margola24, fajnie, że nie tylko mnie to spotyka :-D
Chyba łatwiej byłoby mi wytłumaczyć skąd się biorą dzieci niż co to jest seks , bo seks to nie tylko ,,produkcja " dzieci i kurcze jakoś nie jestem pewna, czy z tym czekać. Wiecie jak to jest w szkołach... Nasłucha się potem jakis głupot, a ja nawet nie będę o tym wiedziała. Z jednej strony za wcześnie o tym rozmawiać, z drugiej strony może lepiej za wcześnie, niż jak ma się dowiedzieć od koleżanek. ;-)

reklama
Witajcie dziewczynki :)

Nie było mnie troszkę i juz trudno nadrobić...
wiem, że pisałyście o twardnących brzuszkach i że wtedy niektóre z was je masują. W poprzedniej ciąży na szkole rodzenia położne asolutnie zabroniły masowania a nawet zbytniego głaskania brzuszków przynajniej do 38tc ponieważ to może wywołac skurcze, więc uważajcie.

Mnie natomiast rozbolał ząb i wylądowałam u obcego dentysty (bo moja to dopiero w poniedziałek będzie) i co się okazało... że moja ósemka nadaje się albo do leczenia kanałowego (a ósemek raczej tak się nie leczy) a jak nie to do wyrwania... muszę się skonsultowac z chirurgiem, ale nie wiadomo czy mi będzie chciał ją wyrwać, ponieważ nawet nie ma jak teraz zdjęcia zrobić... oby tylko ból nie wrócił..

Pozdrawiam cieplutko wszystkie brzuszki, szczególnie te zmartwione i życzę spokojnego dnia bez niemiłych niespodzianek

dziewczyny ratunku :-)
Wiem, że to nie jest tak poważna sprawa jak Wasze złe samopoczucie i bóle, czy utrata najbliższych, ale właśnie moja 6-letnia córka zapytała mnie co to jest seks, bo jej kolezanka w klasie mówi, że to jak dorośli się całują nago bez majtek :szok::szok: Troszkę niezręczna bardzo sytuacja.... szczerze nie wiem, jak to wytłumaczyć bez opowiadania głupot i wciskania kitów.... Pomóżcie...

Dzieci w tym wieku chcą wiedzieć tylko ogólnie o takich sprawach bez wnikania w szczegóły. Najlepiej powiedz prawdę właśnie o miłości i przytulaniu ale oszczędź dziecku drastycznych scen :) Polecam książki , których teraz jest od zatrzęsienia, odpowiednio dobrane do wieku. Tylko tez lepiej je najpierw obejrzeć czy zawartość odpowiada temu co chcesz przekazać dziecku.

Witam się z rana. Dziś już jest poprawa i nie telepie mnie jak osikę ale jeszcze troszkę mam problemy z pisaniem i precyzyjnymi ruchami. Zobaczymy jak będzie jutro. M mnie zawiezie i odbierze z zajęć a dziś ma mnie zawieźć do fotografa bo potrzebuję zdjęć do indeksu i legitymacji. Kto by pomyślał że w tym wieku jeszcze się będę uczyła. A byłam taka szczęśliwa jak skończyłam studia i powiedziałam nigdy więcej:-D Nie mogę się już doczekać. Raz że uczę się tylko tego co mnie naprawdę interesuje a dwa że w końcu wyrwę się z domu i będę widziała ludzi :-D Byle bym tylko dobrze się czuła i maleństwo dobrze to zniosło.

anisad-tak jak napisala Marma, ksiazki sa najlepsze. ale nie suche danie ksiazki tylko przeczytaj i razem z nia ogladaj i tlumacz poszczegolne rysunki, tylko nie na sile bo sie zrazi i nigdy juz nie zapyta. jak pyta to odpowiadaj jak nie pyta to poczekaj. ze szkoly i tak bedzie przynosila co nowsze rewolucyjne informacji na temat sexu, i tylko bedziesz musiala jej to prostowac.i mow wlasnie duzo o uczuciach i doroslych bo dzieci naprawde maja rozne pomysly.
a ja mam dzisiaj pelno spraw do zalatwienia a mam lenia :(

Dzięki dziewczyny :)

Tak właśnie postaram się robić. Zwykle rozmawiamy dużo o uczuciach i o partnerstwie, ale nigdy jeszcze o tym, co dorośli robią ,,bez majtek " :) Macie pewnie rację, ze można to póki co tak ogólnie, bardzo delikatnie przedstawić. Potem najwyżej będę prostować informacje ze szkoły.

U nas dziś nad morzem nieźle sypie. Tak jak zwykle do szkoły zawożę córkę 5 minut, tak dziś 30 minut. Śnieg do kolan.

Dziś mam usg połówkowe !!! Wreszcie! Po 20:00 pewnie napiszę, jaka płeć ostatecznie. Trzymajcie kciuki, aby było zdrowe, tak jak na poprzednim usg.

Miłego dnia . Mam nadzieję, że wszystkie czujecie się dziś lepiej i brzuszkowych problemów nie ma...

anisad - zgadzam sie calkowicie z dziewczynami,ksiazki sa najlepszym rozwiazaniem,obrazkowo,delikatnie... nic ujac nic dodac. z biegiem czasu informacje i tak beda poszerzane;o)
z moimi dziecmi korzystalam z ksiazki "nie wierzymy w bociany"- grete fagerstrom,fakt bylo to w 1999 r. ale sprawdzila sie bardzo dobrze,zreszta do dzisiaj stoi na polce:o) wiem,czasy sie zmnienily,z pewnoscia jest wiele innych wydan...ale tego literature szczerze polecam:o)

reklama
Witam kwietniowe brzuszki.
Znowu wstałam z bolem głowy. Na szczęście udało mi się go pozbyć i spokojnie ogarnęłam troszkę mieszkanie.
Robi mi się coś na palcu u ręki. Wygląda jak odcisk, wcześniej przez kilka tygodni piekło mnie to miejsce, myślałam, że mam przesuszoną skórę i dlatego. Zastanawiam się czy to nie jakaś kurzajka przypadkiem.

anisad, Trzymam kciuki za połówkowe :)
skrzyneczka, współczuję problemów z zębem. Ja ostatnio cierpiałam przez ósemkę, bo mi się kończy wyrzynać. Te ósemki to mi już tak parę lat rosną i wyrosnąć nie mogą. A ile z nimi miałam stanów zapalnych. Nad wszystkimi miałam wycinane dziąsła chirurgicznie, bo ciągle ropa się zbierała. A dalej wyrosnąć nie mogą i co jakiś czas dają popalić.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry