hatorska witaj
z tym skracaniem szyjki i no-spą to trochę to wszystko zagmatwane...niby to skurcze powodują skracanie się szyjki, a no-spa działa rozkurczowo, więc dziwne, że nie można jej wtedy brać...jak więc ma się do tego przyjmowanie np. Fenoterolu (który jest zdecydowanie silniejszym lekiem niż no-spa), a który często przepisuje się na skurcze i związane z tym zmiany w szyjce...
nic już z tego nie rozumiem, co więcej- uważam, że pewnie co lekarz to inna teoria
Moje drogie - dokładnie z ulotki, bo lekarzem nie jestem, ale:
fenoterol: między innymi wskazania: "
Przerywanie skurczów ciężarnej macicy (zagrażający poród przedwczesny, zagrażające poronienie, przygotowanie do cięcia cesarskiego lub operacji położniczych, zaburzona dynamika skurczów macicy w czasie porodu, w ciężkim lub powolnym porodzie w fazie rozwarcia, w przypadku zmiany pozycji płodu martwego lub żywego oraz wypadnięcia pępowiny, bradykardia u dziecka związana ze skurczem macicy)."
no-spa: wskazania: Stany skurczowe mięśni gładkich związane z chorobami dróg żółciowych (kamicą dróg żółciowych, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, zapaleniem okołopęcherzykowym, zapaleniem przewodów żółciowych, zapaleniem brodawki Vatera), stany skurczowe mięśni gładkich dróg moczowych (kamica nerkowa, kamica moczowodowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza moczowego, bolesne parcie na mocz); wspomagająco: stany skurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zapalenie jelit, zapalenie okrężnicy, stany skurczowe wpustu i odźwiernika żołądka, zespół jelita drażliwego, zaparcie na tle spastyczym i wzdęcie, zapalenie trzustki).
Ginekologia: bolesne miesiączkowanie, zagrażające poronienie. Ból głowy pochodzenia naczyniowego."
Jak wynika z analizy ulotek fenoterol jest lekiem na typowe skurcze macicy (jak równiez stosowany w leczeniu astmy, ale toinna historia), a no-spa lekiem rozkurczowym wspomagającym, który działą na określone grupy mięśni (gładkie). Poza tym fenoterol jest lekiem na receptę, a więc substancja czynna leku (fenoterol) jest znacznie silniejsza niż ta w no-spie (drotaweryna) dostępnej bez recepty.
Tak sobie poanalizowałam, bo ja lubię takie rzeczy

Padam z nóg po dzisiejszym dniu. Przygnębia mnie nadchodzący tydzień. No nic, jakoś to będzie mam nadzieję. Jutro jadę na badanie glukozy i morfologię.
Dobrej nocki Wam życzę.