opieka dla ciezarowek nie wyglada najlepiej.. sa tylko dwa usg w 12 tyg i w 20 tyg. pierwsze spotkanie z polozna jest w 8 tygodniu i wtedy tylko zaklada ksiazeczke ciazy. nastepne spotkanie za miesiac!! kolejne tez za miesiac itak do 6 miesiaca. Pozniej sa dwa spotkania co 3 tyg i kazde kolejne co dwa.. a jak to wyglada? zapytaja "jak sie pani czuje", zmierza cisnienie, sprawdza probke moczu na obecnosc infekcji. i tak do 6 miesiaca. po 6 miesiacu wprowadzaja rowniez sprawdzanie bicia serca dzieciatka i mierzenie brzucha. TADAM!! Spotkania sa prowadzone przez polozna ktora nie ma prawa wypisac Ci zadnych lekow wiec zapisuje na karteczce(!) i idziesz sie zarejestrowac do RODZINNEGO ktory wypisze Ci recepte na ten lek.. Takze opieka w ciazy jest baaaardzo uboga ;/
Porod to bajka. Kazdy na czas porodu ma wlasna sale, wlasna polozna, ktora caly czas z nami jest, mozemy chodzic, skakac na pilce, przybierac takie pozy jakie nam sie wymarzy. Znieczulenie dostaniesz takie jakie chcesz, a jest wiele opcjii. Kazdy pomocny i bardzo mily.
Po porodzie znowu przestaje byc kolorowo.. Zacznijmy od tego ze przychodzanajpierw polozne do domu. Co tydzien. Gdzie tylko pytaja czy wszystko jest w porzadku ;/ po 3 takich razach przychodzi pielegniarka srodowiskowa. Pierwsze spotkanie to wazenie malucha i "ma pani jakies pytania?" dostalam do tego mase ulotek na temat dzieci.. oraz podpisanie zgody na szczepienie malenstwa. Dziekujemy do widzenia. Drugie spotkanie jak dziecko ma dwa miesiace wyglada tak samo. Trzeciego spotkania jeszcze nie mialam.. bedzie jak dziecko skonczy 10 miesiecy.. badymtssss.. mam chodzic na wazenie mlodego do centrum dziecka. kiedy? kiedy mi sie chce. moge raz na tydzien a moge raz na pol roku. Pediatra? a co to? rodzinny dla doroslych wita.. (pediatrzy zajmuja sie tylko dziecmi przewlekle chorymi). Ostatnio bylam u lekarza z nieustajaca plesniawka. "Ja mu nic nieprzepiszebo plesniawka to normalne u takich malych dzieci i prosze sie tym nie przejmowac". nosz kur**!!!
Polska prywatna przychodnia to najlepsze co moglo mnie spotkac tutaj w anglii majac dziecko.