Dziewczyny, jak karmicie w nocy na lezaco to jak potem odbijacie dzieci? Kilka razy z lenistwa przystawilam mala na lezaco - mega wypas, no ale potem tak czy tak musialam usiasc i zaczekac by odbila. Mozna dziecko od razu po jedzeniu przerzucic na brzuszek by odbila?
Forget - pisalas, ze przystawiasz Mala jak tylko czesto sie domaga, i ze nawet jak chce co 15 minut, to dostaje. A czy Twoja Mala nie jest przez to przekarmiona? Nie ulewa z przejedzenia??
Katik u nas raczej nie ulewa - od czasu do czasu leciutko uleje przy odbijaniu. Teraz już nie jest tak że je co 15 minut - teraz tak mniej więcej 1 - 1,5 godziny od zakonczenia poprzedniego karmienia (chyba ze jestesmy na spacerze np 2,5 h to wtedy po powrocie). W nocy wybudza się co 3,5 -4 h na karmienie. Chyba się nie przejada, przyrasta prawidłowo.
kochana i ile płącisz za te szczepienie jeśli mogę spytać ?? my się nad tym zastanawiamy, ale nie będzie nas raczej na to stać
Za Rotarix (1 dawkę) zapłaciliśmy 330 pln. Wiem, że można kupić taniej w aptece, ale nie chciało mi się biegać, załatwiać recepty więc wzięłam po cenie w jakij mieli go w przychodni.
Za Infarix Hexa (1 dawkę) zapłaciliśmy 200 pln.
Rotarix podaje się 2 dawki, Infarix 3, wiec razem będzie to 1260 pln. Sporo, ale myślę że warto.
My za 3 tygodnie szczepimy się jeszcze na pneumokoki, menigokoki za kilka lat po Mała nie pójdzie do żłobka.
Olapolap miała rację, dziś w każdej pielusze kilogram kupki

. BTW ważyliśmy sie dzisiaj - 5,300 wielkolud mój. Półtorej kilo w 3 tygodnie i 3 dni. Nieźle
Niezły klocek, gratulacje :-) U nas w wieku półtora miesiąca ważymy 4300, ale to i tak 1600 gram więcej niz na starcie.
My dzis bylismy na usg bioderek.
I doopa. Mala ma dysplazje lewego bioderka. Lekarz stwierdzil, ze u niej bylo to do przewidzenia, przez posladkowe ulozenie w brzuszku, i przez te jej wyprostowane nozki. Dodatkowym czynnikiem byla jej dosyc duza waga urodzeniowa, i to ze byla to pierwsza ciaza.
:
Katik nie martw się - takie wady bardzo łatwo się koryguje jak są tak wcześnie wykryte. Możesz sobie pogratulować, że jesteś dobrą mamą bo tak dbasz o córeczkę :-)
faktycznie, babel w tych szelkach łapie za serce... no ale to dla dobra dziecka i najwazniejsze ze nie boli... ech...
u nas polozna na patronazowej kazala profilaktycznie pieluszkowac, ale K. czytał i okazuje sie ze pieluszkowanie gdy nie ma takiej potrzeby moze zrobic dziecku krzywde... i badz czlowieku madry...
U nas jak miała 10 dni też nam powiedziano, że nie rozkłada nóżek jak powinna, ale lekarka kazała czekać do USG. Poszliśmy do ortopedy dzisiaj, zrobiliśmy usg i okazało się, że samo przeszło. Nie ma się co martwić na zapas :-)
Katik
Byłam dzisiaj z Makiem na kontroli po 3 tygodniach. Młody waży 4920 g, mierzy 58 cm :-)
.
Następny klocek :-) Gratulacje :-)