• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwietniowki 2015

No ja juz po:happy: Widzialam moja perelke, z profilu to mi sie wydaje ze ma taki zadarty nosek no ale zobaczymy, lekarka stwierdzila ze wszystko ok, nie wiem ile wazy musze sie dowiedziec jak pujde na dopplera. Obrocona glowka w dol.

Milia no mi sie wydaje ze pracuje w tym samym ale stwierdzilam ze jak moj gin nie bedzie mogl to pojde do panstwowego to kase zaoszczedze.

Olusia gratki wizyty, super rosna twoje dzidzie, odpoczywaj i duzo nie chodz zeby ci sie ta szyjka ni skracala.

Anulka czyli u ciebie tez wszystko ok:happy:

reklama
Myla nie lezeli tak samo... dziewczynka glowa w dol a chlopczyk glowa w gore:tak:no jeszcze miesiac i troszeczke...

Kuklaki gratuluje udanej wizyty.. ile ta twoja perelka wazy?;-)

Karina ginek podal mi dwie daty, bo nie wie czy bedzie, bo ma jakies szkolenie i ostatecznie da mi znac 27 lutego czy 21 czy 28... chociaz jak wiadomo wszystko zalezy...:tak:miesiac czasu to moze sie wszystko zmienic... ale przynajmniej do polowy marca chce wytrzymac... zaciskam nozki he he

Anulka, super, ze wszystko dobrze :)

Olusia, gratulacje :) to Ty już niedługo urodzisz! a co z siniakami?

Doli, wiem, najgorszy to ten rakotwórczy pył zawieszony, ostatnio czytałam, że to tak, jakby każdy wypalał prawie 10 papierosów dziennie...

Babydust, nie mam dostępu do tego artykułu, wiec nie moge podyskutować, widziałam tylko pierwszą wypowiedź profesora, że chorują głównie meżczyźni. Nie ulega wątpliwości, ze morze jest skażone przez różne substancje, ale chodzi też o ukształtowanie terenu, klimat.
My tu jesteśmy w kotlinie, czyste powietrze mamy tylko wtedy, kiedy wieje naprawdę silny wiatr, a wtedy to żadna przyjemność wychodzić z domu. Zaraz potem nie ma juz sensu wychodzić, bo jak wieje, to mieszkańcy wiecej pala w piecach i robi sie błędne koło.
Na stronie inspektoratu środowiska dla mojego miasta i innych w Małopolsc sezonie grzewczym prawie codziennie są ostrzeżenia, że osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z chiorobami układu oddechowego i krążenia nie powinny przebywać na powietrzu. Z tym, ze ostatnie badania z 2014 wykazały, że nie trzeba wychodzic z domu, żeby byc narażonym na ten pył i inne szkodliwe zwiazki, bo robili pomiary w mieszkaniach przy zamkniętych oknach i tak samo były przekroczone.
Też coś wkleję, w tym pierwszym raporcie nie ma słowa o Pomorzu: NIK o ochronie powietrza przed zanieczyszczeniami - Najwyższa Izba Kontroli, a w tym drugim jest duży raport w załaczniku, na temat powietrza traktuje rozdział 4 i owszem, jest zestawienie aglomeracji trójmiejskiej i Pomorza z innymi, też jest zanieczyszczenie, tylko że mi chodzi o skalę tego zjawiska. Co innego kilkadziesiat dni w roku, kiedy normy są przekroczone, a co innego ponad 100. Tutaj nawet uzdrowiska i miejscowości wypoczynkowe są skażone: Zakopane, Sucha Beskidzka, Muszyna, Krynica, wiele innych. I to widać gołym okiem i czuć we własnym nosie i gardle, wierz mi.
Mam nadzieję, ze w całej Polsce wezmą sie w końcu porządnie za ten problem, bo człowiek moze dbać o zdrowie, nie mieć predyspozycji genetycznych, a i tak moze zachorować przez to, że nas trują :(
Wklejam jeszcze przykładowo zestawienie z Gdańska i z Sącza: AIRPOMERANIA: Strona główna, Wrota Małopolski - Nowy Sącz - Pył PM10.
Wiadomo, ze radioaktywne zanieczyszczenia to zupełnie inna kwestia, tylko ze to zanieczyszczenie, o którym ja mówie, zalezy od samych mieszkańców i wystarczyłoby, że zmieniliby sposób myślenia i działania, a bylibyśmy zdrowsi i to mnie tak wkurza, że jest przyzwolenie społeczne na trucie jednych przez drugich.
Przepraszam, ze tak sie rozpisałam :szok:

Kuklaki, gratuluję :-) nie wiedziałam, ze tam prywatnie i za kasę bys miała rodzić...

Magda za to jaki mechanik zTwojego męża :-) mój by nie rozebrał pralki...

Też mi sie wydaje, że z takim maluszkiem łatwiej jest podróżować niż z roczniakiem...

Ostatnia edycja:
reklama
Milia no ja prywatnie chodze i mam rodzic w szpitalu nie panstwowym wiec musze placic jak za zboze ale jesli moj gin jednak nie bedzie mogl to pojde panstwowo..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry