reklama

Kwietniowki 2015

Dziewczyny mozna pic herbate mientowa?

Babydust ja bym non stop jadla, a potem cierpie, znow mam bolesci brzucha, zoladka i czysci mnie....:-(

Milia woow niezle, juz miesiac ma twoja malutka! ;-)

Ja juz tez spadlam duuuuzo z wagi...

Ostatnia edycja:
reklama
Odnalazłam to:

LICZBA I WIELKOŚĆ POSIŁKÓW

W pierwszych 3-4 tygodniach życia niemowlę powinno być karmione 6-8 razy na dobę (również w nocy), następnie 6 razy na dobę. Po 5 miesiącu ilość ulega zmniejszeniu do ok. 5 posiłków na dobę, a w 10 miesiącu życia do 4 na dobę.
Wielkość porcji w pierwszych 10 dniach życia można obliczyć według wzoru:
wielkość porcji (w ml) = 10 x (dzień życia –1)
przykład: noworodek 8 dniowy powinien otrzymywać 10 x (8-1) = 70 ml mleka modyfikowanego na każdy posiłek

Po 10 dniach orientacyjną wielkość porcji można obliczyć przy pomocy następującego wzoru:
wielkość porcji (ml) = 100 + (miesiąc życia x 10)
przykład: niemowlę 3 miesięczne powinno otrzymywać: 100 + (3 x 10) = 130 ml na każdy posiłek

Całość na stronie Prawidłowe żywienie niemowląt - Dbam o Zdrowie

Dzięki Milia :) może nie potrzebnie się stresuje ale pewne tematy odnośnie małego to dla mnie abstrakcja:)
Ja ważenie będe mieć dopiero za 2 tyg jak mały będzie mieć miesiąc więc narazie nie wiem czy przybiera czy nie bo kup trzaska tyle że głowa boli :)

Natasza, te wytyczne chyba jednak dotyczą mm, wszedzie piszą, że piersią karmi się na żądanie i nawet jak jest pulchne dziecko, to z tego wyrasta, większe ryzyko nadwagi jest u dzieci karmionych mm, które jedzą za duzo, więc nie przejmuj się tak bardzo, nawet jeśli wyjdzie, że Adaś zjada więcej :)

Aniaa i Dygotka gratuluje!!! :)

Milia moja tez zjada o wiele mniej niz "przecietna" i znow beda naciski jutro u pielegniarki bo mamy wizyte.
Juz jej ostatnio powiedzialam ze je tyle ile potrzebuje i nie bede w nia wmuszac bo ladnie przybiera a to najwazniejsze.

Matko jak tam w domu?? :D

Ostatnia edycja:
Macie wizualizacje ile dziecina powina jeść

Załączniki

• Rozmiar brzuszka maluszka w pierwszych dobach życia z www ___.jpg
    Rozmiar brzuszka maluszka w pierwszych dobach życia z www ___.jpg
    38,6 KB · Wyświetleń: 99
kurna ale jestemzła! wieczorem wzięli Lilę na badanie słuchu i umówiłem się ze ja w takim razie się prześpię a oni przywioza mi młoda jak będzie głodna. kilkukrotnie mówiłam ze chce ja karmić tylko piersią. budzę się przed chwila, kustykam po mała a oni mi mówią ze pik godziny temu jadła! no mało mnie krew nie zalała. zabrałam ja i teraz sobie leży przy cycu moja żabka.

Ostatnia edycja:
a co do wagi to ja nie mam pojęcia ile schudłam- w ciazy przytyłam 15 myślę że połowa z tego juz spadła, ale na razie się nie ważyłam-zobaczę, może gdzieś tu jest waga. ale tuż po porodzie polozna mi powiedziała ze mało która pani ma taki b brzuch płaski od razu- to tak chyba na pocieszenie po tym kroczu;) teraz leżę z okładem z lodu a zaraz musze młoda przewinac

reklama
Muminek w szpitalu z położnymi to tak właśnie jest..niby jest nacisk na kp ale jak się okazja nadaży to wciskają butelkę...nie mówie że wszystkie takie są ale większość..

Ja myślałam że uchronie się przed zmianą pielychy bo była czysta przed jedzeniem...ale zaraz po jedzeniu się zapełniła :D

Dziś będzie położna to dopytam z tym jedzeniem..

Myla jak tam w domu??

Pat ciekawe jak u Ciebie..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry