reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

Temat na forum 'Dzieci urodzone w kwietniu 2011' rozpoczęty przez krakowianka85, 8 Sierpień 2010.

  1. krakowianka85

    krakowianka85 Fanka BB :)

    Dziś postanowiłam poddać pod refleksję sposób mojego odżywiania. ;) Poczytałam sobie książkę "W oczekiwaniu na dziecko" i wynotowałam z niej, co i ile czego kobieta w ciąży dziennie jeść powinna. Ja nie podołam takim ilościom ;) ale postaram się jeść chociaż połowę z tego, co zalecane.

    Poniżej przedstawiam Wam dietę dla przyszłych Mama :) wynotowaną z tejże książki.

    Uwaga taktyczna: KUBEK = 0,55 litra!!

    1. POKARMY BIAŁKOWE – 3 dawki dziennie
    (uwaga: większość produktów mlecznych zaspokaja także zapotrzebowanie na wapń!):

    3 szkl. mleka
    3 szkl. maślanki
    1 szkl. domowego twarogu
    1 i 3/4 kubka
    jogurtu
    5 dag (pół kubka) startego sera parmezan
    2 duże jajka lub 2 białka
    100 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
    100 g ryby lub krewetek
    140 g małży, krabów lub mięsa z homara
    70 g drobiu (kura, kurczak, indyk)
    85 g chudej wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny lub ciemnego kurzego mięsa
    85 g wątróbki i innych podrobów (uwaga: niezbyt często!)
    140-170 g tofu

    W TYM BIAŁKA ROŚLINNE:

    a. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (pół dawki białka):

    1 kubek ugotowanego bobu lub fasoli perłowej
    ¾ kubka gotowanej fasoli
    ⅔ kubka gotowanej soczewicy
    ⅔ gotowanego grochu łuskanego
    ½ kubka gotowanych nasion soi
    tofu lub inne produkty sojowe (sprawdzić na etykiecie, czy mają 10-12 g białka)
    produkty z glutenu pszennego
    (sprawdzić na etykiecie, czy mają 10-12 g białka)

    b. ZIARNA (pół dawki białka):
    4 kromki chleba z pełnoziarnistej mąki
    1 i ½ kubka gotowanego brązowego ryżu, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, prosa, pęcaku
    1 i 1/3 kubka gotowanego dzikiego ryżu
    55 g makaronu sojowego (ważonego przed gotowaniem)
    55-110 g makaronu z mąki pełnoziarnistej (ważonego przed gotowaniem)
    2/3 kubka płatków owsianych
    40 g płatków pełnoziarnistych
    1/3 kubka kiełków pszenicy

    c. ORZECHY I NASIONA (pół dawki białka):

    ¾ kubka nasion sezamu, słonecznika, dyni

    ½ kubka orzechów ziemnych lub brazylijskich
    42 g orzechów nerkowca, włoskich, pistacjowych
    2 i ½ łyżki masła orzechowego


    2. POKARMY BOGATE W WAPŃ – 4 dawki dziennie:
    200-250 ml mleka
    200-250 ml maślanki
    1/2 kubka skondensowanego odtłuszczonego mleka
    1 i ½ kubka domowego twarogu
    ok. 40 g sera cheddar (lub żółtego)
    15-25 dag jogurtu
    17 dag soku pomarańczowego o zwiększonej zawartości wapnia
    10 dag makreli z puszki
    11 dag łososia z puszki
    8,5 dag sardynek z puszki
    1 i ¾ kubka brokułów
    1 kubek zielonych części kapusty
    1 i 1/2 kubka gotowanego jarmużu albo zielonych części rzepy
    2 tortille z mąki kukurydzianej

    3. POKARMY Z WITAMINĄ C – co najmniej 3 dawki dziennie:

    ½ grejpfruta
    250 ml soku grejpfrutowego
    1 mała pomarańcza
    180 ml soku pomarańczowego
    1/2 kubka rozcieńczonego mrożonego soku pomarańczowego
    2 łyżki koncentratu pomarańczowego
    ½ mango średniej wielkości
    1/2 kubka papai w kostkach
    1/4 małej kantalupy
    1 i 1/3 kubka malin lub jagód
    ½ małej czerwonej papryki
    1 średnia zielona papryka
    500 ml soku pomidorowego
    2/3 kubka ugotowanych brokułów
    1 i ½ dużego pomidora
    ¾ kubka soku warzywnego
    ¾ kubka ugotowanych kalafiorów
    3/4 kubka świeżego jarmużu
    1 kubek posiekanych zielonych części kapusty
    ¾ kubka ugotowanej kalarepy
    1 i ½ kubka startej świeżej kapusty

    4. ZIELENINA, ŻÓŁTE WARZYWA I ŻÓŁTE OWOCE – co najmniej 3 dawki dziennie:

    2 duże świeże lub suszone morele
    1/8 kantalupy
    ½ średniego mango
    1 kubek papai w kostkach
    1/2 średniej śliwy daktylowej
    1 łyżka niesłodzonej dyni z puszki
    1 duża nektarynka lub brzoskwinia
    ¾ kubka gotowanych brokułów
    ½ średniej surowej marchwi lub 1/3 kubka gotowanej marchwi
    ½ kubka gotowanej kapusty
    8-10 dużych liści ciemnozielonej sałaty
    ½ kubka świeżego szpinaku lub ¼ kubka gotowanego szpinaku
    1/3 kubka gotowanej botwiny
    1 i 1/2 kubka cykorii
    1/3 kubka gotowanej kapusty włoskiej lub liści gorczycy
    1 kubek ugotowanej brukwi
    1/4 małego sweet potato
    1/3 kubka gotowanej botwiny szwajcarskiej
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 28 Sierpień 2010
  2. krakowianka85

    krakowianka85 Fanka BB :)

    5. INNE OWOCE I WARZYWA – co najmniej 2 dawki dziennie:

    1 jabłko
    1 średni banan
    2/3 kubka jagód, wiśni, winogron
    1 średnia gruszka
    1 średnia biała brzoskwinia
    6-7 sztuk szparagów
    1 kubek zielonych kiełków
    1 kubek świeżych grzybów
    9 płatków okry
    1/2 kubka pietruszki
    2/3 kubka gotowanego pasternaku
    1 plaster ananasa z puszki lub świeżego
    ¾ kubka zielonej fasoli
    1 średni ziemniak
    2/3 kubka cukinii

    6. PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE I NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH - od 6 do 11 dawek:

    1 kawałek pełnoziarnistego chleba - pszennego, ryżowego, z innego gatunku zboża lub sojowego
    ½ kubka brązowego lub dzikiego ryżu
    ½ kubka pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. owsianki
    2 łyżki kiełków pszenicy
    ½ kubka kaszy np. gryczanej, prosa lub komosy ryżowej
    1 mały chleb kukurydziany (zrobiony z niewyrośniętego ciasta)
    ½ kubka fasoli lub zielonego groszku
    1 kolba kukurydzy lub pełnoziarnista tortilla

    7. POKARMY BOGATE W ŻELAZO – warto codziennie:
    kaczka, bez skóry
    chuda wołowina
    wątroba i inne podroby (uwaga: rzadko!)
    ostrygi gotowane - nie wolno ich jeść na surowo!
    sardynki
    kapusta biała i włoska
    rzepa
    karczochy
    dynie
    glony (skrętnice)
    mąka świętojańska i puder świętojański do wypieków
    ziemniaki w łupinach
    szpinak
    soczewica
    fasola
    groszek
    produkty sojowe
    melasa
    suszone owoce

    8. POKARMY BOGATE W TŁUSZCZ – 4 dawki dziennie:

    W TYM TŁUSTE POTRAWY (połowy dawki):
    30 g sera (szwajcarski, cheddar, provolone, mozzarella)
    1 łyżka sera kremowego
    170 g tofu
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 łyżki bitej śmietany
    1 kubek mleka tłustego lub 1 i ½ mleka 2%
    ½ pucharka lodów
    1 kubeczek pełnotłustego jogurtu
    1 łyżka masła orzechowego
    2 duże jajka
    ¼ małego awokado
    200 g mięsa drobiowego (indyk, kura, kurczak)
    110 g łososia świeżego lub z puszki
    85-170 g chudego mięsa wołowego lub wieprzowego

    W TYM TŁUSZCZE CZYSTE (połowy dawki):
    1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej z oliwek, rzepakowego lub z orzechów włoskich)
    1 łyżka stołowa masła lub margaryny
    1 łyżka stołowa majonezu

    Pozdrawiam. :)

    PS: Przypominam, że zalecane jest również wypijanie przynajmniej 2 litrów (8 szkl.) płynów dziennie. :)
     
    Ostatnia edycja: 8 Sierpień 2010
  3. reklama
  4. pandorka

    pandorka Luty 2010 / Kwiecień 2011

    Nie chciałabym być niegrzeczna, czy coś, ale bardzo egoistycznie podeszłaś do sprawy, bo ja od X czasu nie mieszkam w Polsce i to co "u Was" jest niedostępne tutaj może być całkiem łatwe do zdobycia i odwrotnie ;-)
    Mam prośbę, abyś edytowała (jeśli jeszcze możesz) swoje posty i wkleiła oryginał bez "obcinania".

    edit: co do tych płynów, to 2 litry to stanowczo za mało szczególnie letnia porą. 3-4 litry-najlepiej wody, a nie napojów słodzonych, czy gazowanych.
     
  5. krakowianka85

    krakowianka85 Fanka BB :)

    Pandorka, przepraszam, faktycznie nie pomyślałam. ;) Ja to po prostu robiłam na własny użytek i tym co zrobiłam - podzieliłam się z Wami. :)

    Już poprawiłam.

    Pisząc o płynach oczywiście chodziło mi o niegazowane napoje (woda, ewentualnie soki)... ale dla mnie to po prostu oczywiste, dlatego nie uzupełniłam bardziej szczegółowo.
     
    Ostatnia edycja: 8 Sierpień 2010
  6. natasza77

    natasza77 Fanka BB :)

    Krakowianka, jestem pod wrażeniem,że chciało Ci się to wszystko pisać, dziękuję choć to chyba zalecenia jakieś na dalsze etapy ciąży ,kiedy zapotrzebowani energetyczne jest wyższe, jedząc tyle porcji co wymieniono spoko na koniec ciąży miałabym na plusie z 30 kilo a dziecko chyba nie potrzebuje aż tyle mojego tłuszczu i wykończonych stawów ;-)
     
  7. natasza77

    natasza77 Fanka BB :)

    Myślę,że warto napisać też czego nie wolno jeść w ciąży, powiem szczerze ,że niektore rzeczy mnei zaskoczyły ,że to prawda -bo poszperałam np. nie więcej niż 2 filiżanki zielonej herbaty (sądziłam ,ze to samo zdrowie a tu okazuje się, że niekoniecznie w ciąży)
    utro postaram się wkleić co nieco ;-)
     
  8. Qlfon

    Qlfon ŁOJ-ciec

    Pierdoły jakieś ...
    Ananas w ciąży?
    hmmmmmmmmm
     
  9. pandorka

    pandorka Luty 2010 / Kwiecień 2011

    Dzięki...
     
  10. reklama
  11. krakowianka85

    krakowianka85 Fanka BB :)

    Qlfon - bez urazy ale... co nie tak jest w jedzeniu ananasa w ciąży? Poza tym natrudziłam się, żeby to napisać i dzieliłam się informacjami z naprawdę mądrej, znanej na całym świecie książki - nie są to moje wymysły. Także myślę, że powinieneś bardziej uważać na słowa i mieć na uwadze, że możesz kogoś nimi urazić.

    Natasza
    - ja też uważam, że to są strasznie wielkie porcje, którym nie będę próbowała podołać ;) niemniej dobrze się dowiedzieć, co wartościowego dla dziecka w czym można znaleźć. :) Chętnie poczytam tę listę rzeczy zakazanych w ciąży, do której dotarłaś - z góry dzięki. :) A pisać mi się chciało, bo zrobiłam sobie ściągę na lodówkę. ;)
     
    Ostatnia edycja: 9 Sierpień 2010
  12. a_gala

    a_gala Fanka BB :)

    krakowianko fajnie, ze tak wszystko ladnie tutaj zebralas, te ilosci faktycznie sa przeogromne, troche mnie zdziwilo, ze mozna jesc krewetki, bo gdzies przeczytalam, ze nawet gotowane sa nie wskazane ze wzgledu na cos tam szkodliwego (nie pamietam dokladnie), chyba zapytam lekarki. jak z tymi krewetkami jednak okaze sie, ze mozna, to bede happy, bo uwielbiam je :) no i zawieraja duzo bialka i malo tluszczu, a wlasnie diete bogata w bialko zalecila mi moja lekarka.
     

Poleć forum