reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

L4 - stres w pracy

Ja nie pisze tego, zeby cie atakowac. Chodzilo mi bardziej o to, ze moze ktos jeszcze tu wpadnie na watek i sie dowie czegos waznego i potrzebnego w zyciu. Nie kazdy wie o swoich prawach.

Jasnym jest, ze dla niej bylo lepiej, jak wezmiesz L4 i po 30 dniach przejmie cie zus. A zwolnienie z obowiazku pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia musialaby wyplacac ona. Wszystko zalezy od jakiej strony sie patrzy.
Ale nie z tego co kojarzę w ciąży nie mogła mnie zwolnić bo jesteśmy chronione. Nie chcę za dużo się wypowiadać bo sama nie wiem co dokładnie powinna zrobić - jest już tak jak jest i nic nie zmienię.

reklama
Ale nie z tego co kojarzę w ciąży nie mogła mnie zwolnić bo jesteśmy chronione. Nie chcę za dużo się wypowiadać bo sama nie wiem co dokładnie powinna zrobić - jest już tak jak jest i nic nie zmienię.
Ale zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy to nie to samo co zwolnienie z pracy.

Oczywiście, że możesz iść na takie zwolnienie ale musi być wystawione przez lekarza psychiatrę i nie będzie wtedy płatne 100 %. Maksymalny wymiar to 182 dni. Stres to generalnie nie jest powód dla którego ginekolog powinien takie chorobowe wystawić. Zwłaszcza, że nie zaczął się w trakcie ciąży tylko wcześniej.

Oczywiście, że możesz iść na takie zwolnienie ale musi być wystawione przez lekarza psychiatrę i nie będzie wtedy płatne 100 %. Maksymalny wymiar to 182 dni. Stres to generalnie nie jest powód dla którego ginekolog powinien takie chorobowe wystawić. Zwłaszcza, że nie zaczął się w trakcie ciąży tylko wcześniej.
Nie ma znaczenia to dla wątku, ale każde zwolnienie w ciąży jest płatne 100%. Bez względu na jego powód. Także czy psychiatra, czy przeziębienie to będzie 100%.

Nie pisze o zwolnieniu z pracy tylko o zwolnieniu z obowiazku pracy z zachowanym prawem do wynagrodzenia. Czyli pracodawca nie moze przekazac cie na stanowisko bezpoeczne w ciazy, wiec wysyla cie na okres ciazy do domu i wyplaca ci normalnie wynagrodzenie.
A tak to po 30 dniach przejmuje cie ZUS i wyplaca ci kase, a nie rpacodawca.

Ale do tego obliguje ją prawo pracy... i tyle ;)

W sensie mamy prawo tego wymagać zamiast iśc pracodawcy na rękę, bo jak ktoś w końcu zacznie te ciązowe zwolnienia kontrolować (a na bank w koncu ktoś zacznie, bo to będzie latwa kasa), to będziemy z ręką w nocniku.
Jeżeli ktoś idzie żeby sobie iść, bo nie chce
Nie pisze o zwolnieniu z pracy tylko o zwolnieniu z obowiazku pracy z zachowanym prawem do wynagrodzenia. Czyli pracodawca nie moze przekazac cie na stanowisko bezpoeczne w ciazy, wiec wysyla cie na okres ciazy do domu i wyplaca ci normalnie wynagrodzenie.
A tak to po 30 dniach przejmuje cie ZUS i wyplaca ci kase, a nie rpacodawca.
Oj powiem szczerze, że nie wiedziałam o tym a jeżeli pracodawca wiedział (a powinien) to wcale się nie dziwnie że moja nie powiedziała o tym.

Jeżeli ktoś idzie żeby sobie iść, bo nie chce

Wiesz, ile osób idzie na L4, żeby sobie iść?:) powiedzialabym, że większośc zwolnień ciążowych taka jest. Planowanie, że a tu L4 będzie od 20tc, a tam od 25tc. Niedawno nawet byly tu dwie dziewczyny planujące w czasie L4 wakacje, jedna nawet zagraniczne. Jedna byla taka, co mowila, że jej się odpoczynek w ciązy po prostu należy i tyle. Oj zdziwiłabyś się.

Nikt tego nie tyka, bo jak ktoś ruszy zwolnienia ciązowe, to politycznie zakończy karierę, bo na nim będzie ciązyć ospowiedzialność za to, że "Polki nie chcą rodzić" 🤡 a prawda jest taka, że już dawno powinno się zwiększyć kontrole i zrobić z tym porządek. Bo to jest naprawdę potwornie nadużywane.

Jest projekt ustawy, gdzie zwolnienia mają być płatne od 1 dnia przez ZUS. Będzie się to wiązać ze zwiększonymi kontrolami. Również zwolnień ciążowych. Więc jednak ktoś chce się za to zabrać.

Wiesz, ile osób idzie na L4, żeby sobie iść?:) powiedzialabym, że większośc zwolnień ciążowych taka jest. Planowanie, że a tu L4 będzie od 20tc, a tam od 25tc. Niedawno nawet byly tu dwie dziewczyny planujące w czasie L4 wakacje, jedna nawet zagraniczne. Jedna byla taka, co mowila, że jej się odpoczynek w ciązy po prostu należy i tyle. Oj zdziwiłabyś się.

Nikt tego nie tyka, bo jak ktoś ruszy zwolnienia ciązowe, to politycznie zakończy karierę, bo na nim będzie ciązyć ospowiedzialność za to, że "Polki nie chcą rodzić" 🤡 a prawda jest taka, że już dawno powinno się zwiększyć kontrole i zrobić z tym porządek. Bo to jest naprawdę potwornie nadużywane.
Osobiście nie boje się żadnej kontroli - a co kto i kiedy to już nie moja sprawa. Nie oceniam innych bo nie znam przyczyn dokładnych dlaczego są na L4

reklama

Przecież są wzmożone kontrole

Do góry