Witam mamusie (i brzusie;-)

) przy sobotce , ale robicie smaczki, mhmm.... pączusie domowej roboty, mniam .
Ja dziś sobie zadałam zadanie gulasz z kopytkami

.
Dziewczynki wiecej napisze jak bede miala czas wieczorkiem a tymczasem tylko jak opieka lekarska tutaj wiec jest naprade na najwyzszym poziomie i za nic sie nie płaci ( oczywiscie jak sie ma ubezpieczenie) a jak nie to kosztuje to straszne tysiace $. Ja przy Marysi pracowałam prawie do samego porodu ( bo tutejsi lekarze nie daja tak zwolnien lekarskich lekką ręką ,muszą mieć konkretny powód), no szkoda, zawsze marzyłam ze sobie posiedzę w domku, no za to teraz sobie siedzę

.
Więc miałam ubezpieczenie i było bez problemu, usg robią tutaj tylko w szpitalach, a przy porodzie to opieka jest na piątkę. W ogóle jak lekarze mają jakiekolwiek wątpliwości to od razu proponują szczegółowe badania i informują o tym zeby pózniej uniknać pozwów do sądów, bo tego tu dużo.
Poród odbywa sie w pokoju do którego sie jest przyjetym i ma sie ten komfort ze sie ma swój pokój z Tv i mąz mógłbyc caly czas. Ja rodziłam normalnie i wzięłam znieczulenie do kręgosłupa (chociaz nie planowałam , ale i nie wykluczałam) po prostu jak juz bolało bardzo sama lekarka stwierdziła ze dajemy a ja sie miałam tylko zgodzic. Ale jestem z tego zadowolona, czulam tylko bóle parte, wiec na pewno mnie duzo cierpień ominęło

.
Teraz nie mam ubezpieczenia wiec jedyne wyjscie tutaj to starac sie z miasta (za darmo mają kobiety w ciąży, noworodki ,które urodziły sie tutaj i są obywatelami automatycznie , jesli rodzice nie maja to dostają z miasta) Tylko jak sie ma papiery to trzeba im dac rozliczenie z podatków ( i sie załapac, ale nam to nie grozi

) . Wogóle prawie wszyscy czarni tutaj i kolorowi to sa na tym miastowym ubezp, bo oni to sie pracą nie zhańbią żadną , i oprócz tego dostają pieniądze na zycie tez , ale pewnie gdyby im to miasto nie dawało to dopiero by sie tu działo, pewnie by nie mozna bylo na ulicę wyjść. Jak byłam w tym biurze miastowym to byłam jedyna biała a tak kolorowo.
No jeśli jest ktoś nielegalnie (tzn. kobieta w ciązy ) to dostaje automatycznie opieke z miasta , a dzidzius od razu ubezpieczenie , (nie trzeba nic udowadniac). I dlatego tez musiałam teraz czekać aby sie rozliczyc za 2006 i dopiero moge isc sie starać na to ubezp.
I znowu Wam wykład strzeliłam, ale same tego chciałyście

:-) .
Pozdrawiam , musze leciec bo juz pisze ten post od rana z przerwami.
Miłej niedzielki
Papa