reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

dzieki marika za odp. odnoisnie dentysty:nerd: ...dobrze ze mozna ze znieczuleniem bo strasznie sie boje bez:szok: :szok: :szok: ....
ja tez mam co jakis czas takie bole najgorzej w nocy jak sie chce przekrecic na bok wtedy musze trzymavc sie za brzuch:dry:

reklama
Ankami coz w dzisiejszych czasach kazdy pragnie byc oryginalny i jedyny w swoim rodzaju, a nie "powielac stereotypy". Poza tym ludzie traktuja to jako pewien rodzaj krytyki - a to juz niewielki odsetek naszego spoleczenstwa potrafi przelknac ;) ja tam lubie jak ktos jest madrzejszy ode mnie i poszerza moje horyzonty.. nawet jesli nadszarpnie moje mniemanie o sobie. Przeciez jednym uchem moze wejsc, drugim wyjsc (krytyka) a ja bede troszke madrzejsza (swiatlejsza).

JulciaS ja nie place za zdjecie w przychodni,ale jes to taki malutki (polowa kartki zeszytowej) wydruk..
a dzidzius 12-cm przy hmmm.. Mila to Ty ostatnio robilas usg? przy 17 cm Mili to jest troszke roznicy..ciekawe.

a ja dzisiaj na imprezke imienionowa do Tesciow.. oby tylko wszyscy goscie po brzuchu nie chcieli mnie macac..
To MOJE dziecko i MOJ brzuch i wara :wściekła/y: :laugh2: :-D

Witam mamusie (i brzusie;-) :-D ) przy sobotce , ale robicie smaczki, mhmm.... pączusie domowej roboty, mniam .
Ja dziś sobie zadałam zadanie gulasz z kopytkami:tak: .

Dziewczynki wiecej napisze jak bede miala czas wieczorkiem a tymczasem tylko jak opieka lekarska tutaj wiec jest naprade na najwyzszym poziomie i za nic sie nie płaci ( oczywiscie jak sie ma ubezpieczenie) a jak nie to kosztuje to straszne tysiace $. Ja przy Marysi pracowałam prawie do samego porodu ( bo tutejsi lekarze nie daja tak zwolnien lekarskich lekką ręką ,muszą mieć konkretny powód), no szkoda, zawsze marzyłam ze sobie posiedzę w domku, no za to teraz sobie siedzę :-D .
Więc miałam ubezpieczenie i było bez problemu, usg robią tutaj tylko w szpitalach, a przy porodzie to opieka jest na piątkę. W ogóle jak lekarze mają jakiekolwiek wątpliwości to od razu proponują szczegółowe badania i informują o tym zeby pózniej uniknać pozwów do sądów, bo tego tu dużo.
Poród odbywa sie w pokoju do którego sie jest przyjetym i ma sie ten komfort ze sie ma swój pokój z Tv i mąz mógłbyc caly czas. Ja rodziłam normalnie i wzięłam znieczulenie do kręgosłupa (chociaz nie planowałam , ale i nie wykluczałam) po prostu jak juz bolało bardzo sama lekarka stwierdziła ze dajemy a ja sie miałam tylko zgodzic. Ale jestem z tego zadowolona, czulam tylko bóle parte, wiec na pewno mnie duzo cierpień ominęło:happy: .
Teraz nie mam ubezpieczenia wiec jedyne wyjscie tutaj to starac sie z miasta (za darmo mają kobiety w ciąży, noworodki ,które urodziły sie tutaj i są obywatelami automatycznie , jesli rodzice nie maja to dostają z miasta) Tylko jak sie ma papiery to trzeba im dac rozliczenie z podatków ( i sie załapac, ale nam to nie grozi:-D ) . Wogóle prawie wszyscy czarni tutaj i kolorowi to sa na tym miastowym ubezp, bo oni to sie pracą nie zhańbią żadną , i oprócz tego dostają pieniądze na zycie tez , ale pewnie gdyby im to miasto nie dawało to dopiero by sie tu działo, pewnie by nie mozna bylo na ulicę wyjść. Jak byłam w tym biurze miastowym to byłam jedyna biała a tak kolorowo.
No jeśli jest ktoś nielegalnie (tzn. kobieta w ciązy ) to dostaje automatycznie opieke z miasta , a dzidzius od razu ubezpieczenie , (nie trzeba nic udowadniac). I dlatego tez musiałam teraz czekać aby sie rozliczyc za 2006 i dopiero moge isc sie starać na to ubezp.

I znowu Wam wykład strzeliłam, ale same tego chciałyście:-D :-) .
Pozdrawiam , musze leciec bo juz pisze ten post od rana z przerwami.
Miłej niedzielki
Papa

Shirley, w Poznaniu zajęcia w szkole rodzenia trwają 2 miesiące. Co do poglądów pana wiceministra, to mnie już w związku z aktualną ekipą rządzącą nic nie zaskoczy. Nawet ostatnia wypowiedź w tym wywiadzie ("To ja mam się tym zająć?" - bez komentarza). Po aktualnych rządach Polska będzie się podnosiła gospodarczo, cywilizacyjnie, prawnie, mentalnie etc. przez jakieś 20 do 30 lat.
Ciekawi mnie tylko, jak rodziła żona pana Piechy. No chyba że wzorem swojego naczialstwa on też zamiast niej ma kota...
Marika, do rad Bazylii w sprawie gotowania szparagów dodam jeszcze to, że najsmaczniejsze są, jak się je ugotuje w mleku lub w mieszance mleka z wodą 1:1. Szpinak: podsmaż chwilę na odrobinie oliwy (najłatwiej użyć mrożonego - zachowuje prawie wszystkie wartości, a nie umęczysz się z nim jak dziki osioł), dodaj kilka roztartych ząbków czosnku i sporo sera - najlepszy jest taki z niebieską pleśnią, ale może też być żółty lub ich mieszanka, mieszaj tak długo, aż powstanie w miarę jednolita masa, dodaj sól i pieprz. Jak dobrze wyczujesz ilość sera, to konsystencja będzie lekko zwarta - idealna np. do lazanii czy naleśników.
Magdalenka, moje Maleństwo ma właśnie 17 cm. Sama byłam zaskoczona, że tak dużo.

Iwka tam przynajmniej jest jakaś pomoc, i coś się dzieje w naszym państwie byś(przepraszam za wulgaryzm ) zdechła,nikt by ci nie pomógł-a nie masz kasy...to zabiorą ci dziecko(na utrzymanie tego dziecka będzie kasa w domu dziecka-a mogli by wesprzeć matkę......paranoja) pisałaś że zrobiłaś się patriotyczna...tak polska to piękny kraj,zakątki pełne wspomnień, nasz klimat,i przyroda......ale co z tego jak nie idzie tu normalnie żyć? ja się nie dziwie że ludzie wyjeżdżają...naprawdę.
Kurczę nie znam się super na polityce ale słyszę w tv że komornik zajmie szpitale bla bla bla......dlaczego? może mnie ktoś oświecić? przecież leczą się tam ludzie ubezpieczeni, płacą co miesiąc składki czy coś tam, więc szpital dostaje z NFZ kasę własnie z ich ubezpieczenia to dlaczego są takie długi? co pielęgniarki i lekarze jeżdżą na bora bora za szpitalną kase? nie wiem przepraszam jeśli kogoś zraziłam moją wypowiedzią ,bo mało wiem ale na mój rozum nie rozumiem:eek::laugh2: znowu drażliwy temat-polityka ech...

a co do pączusiów to wychodzą mi bokiem, zjadłam ciepłe i mnie żołądek posłuszeństwa odmawiał w nocy....a więc nigdy więcej ciepłych pączków!!!!

Mila dzięki za instrukcje co do szpinaku...a można go jakoś na obiad.....bo ja z lazanią to też nie obcuje :-D a tak prosto do ziemniaczków jakiegoś kotlecika to też można? masz jakiś przepis? jak tak podaj w przepisach bo nas opierdzielą że tu piszemy o jedzeniu:sorry2:
ewo! witaj witaj jak synuś?
magdalenko i co macali po tym brzuchu:laugh2::laugh2::laugh2:? no nie bądź samolubna!!!:laugh2: daj im dotknąć:0 ja to bym wszystkim dała się pomacać po brzusiu!:-p

witam w niedzielne popoludnie :-)

niestety jutro mam egzamin i nauka mi juz bokiem wychodzi.. forum tez musialam troche odstawic:baffled: ale jeszcze troche i bedzie po wszystkim...

Wczoraj u tesciow bylo okiej, ale nie rewelacja.. tzn bylo wiele innych gosci i az za malo mi sie poswiecalo uwagi... czytajcie: WCALE ;)
nawet juz bym sie dala po tym brzuchu poglaskac.. jesli tylko by ktos chcial :eek:
Ale sie objadlam przynajmniej :))) no i mezus sie cieszyl, bo sie z rodzina zobaczyl.. a ja lubie jak on sie cieszy:)

A moj dzidzius i tak dla mnie jest najwazniejszy i najukochanszy i mimo ze nikt mu wczoraj uwagi nie poswiecal, to ja glaskalam brzunio dosyc czesto, a wieczorem sobie pogadalismy :-)
Moje szczescie...

no i przytylam znow 700 g przez ten tydzien :)
w takim tempie to urodze sloniatko :-D :laugh2: :-D

hej kobitki :-)
dawno mnie nie było mieliśmi mały remoncik ale juz po wszystkim:tak:
magdalenka ja tez przytyłam ,czuje to i widze tylko nie wiem ile :confused:pójde dopiero na wizyte to zobacze:-)
patina co do znieczulenia to są różne teorie i zależy jaki stomatolog,znajoma chodzi i bez znieczulenia jej leczy bo nie chciał jej dac:szok:

reklama
Marika, problem finansowania polskiej służby zdrowia to jest temat rzeka. Szpitalami w Polsce zbyt często zarządzają lekarze, a zbyt rzadko menedżerowie. A lekarze są przygotowani merytorycznie do leczenia, a nie do dysponowania finansami. Generalnie w służbie zdrowia jest po prostu ciągle za mało kasy. Ale dobrzy menedżerowie potrafią sobie poradzić nawet w naprawdę trudnych warunkach. W Wielkopolsce na kilkadziesiąt szpitali długi ma obecnie tylko kilka. I co robi rząd, zamiast je jakoś nagrodzić za niegenerowanie długów? Umarza te długi tym, którzy byli mniej rozgarnięci przy rządzeniu się kasą. To tak, jakby ukarał tych przedsiębiorczych - a przy okazji całe społeczeństwo, bo żeby mógł komuś coś dać, to najpierw musi to komuś innemu zabrać.
Gros długów tego szpitala z Wrocławia, od którego bankructwa zaczęły się ostatnie przewalanki ze szpitalami, wygenerowało właśnie fatalne zarządzanie, a resztę załatwiły podwyżki dla personelu.
I jeszcze: czytałam niedawno dane, jak się rozkładają wydatki NFZ. Ogromną część środków tego resortu pochłaniają... dopłaty do leków, negocjowane przez lobbystów z koncernów farmaceutycznych.

Szpinak jako dodatek obiadowy możesz przygotować, podsmażając go na oliwie, dodając mleko, trochę mąki i przyprawy, ale to nie to... ;-) Spróbuj kiedyś zrobić go tak, jak wcześniej opisałam. Nie będziesz już nigdy chciała jeść innego. :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry