reklama

Lipcowe mamy 2018

reklama
Rzadko jem smażone bo często mi po nim kiepsko , ale dziś musiałam [emoji16]

f2w39n7303c24ozn.png
Ja też :p stałam na wpół zgięta nad patelnia ale jestem teraz najedzona i szczęśliwa chociaż pod tym względem :p

A powiedz mi, tak z ciekawosci. Poza ciaza normalnie sie do ginekologa chodzi na kontrole, po antykoncepcje, zrobic cytologie? Czy tez tylko jak cos sie dzieje?

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
Na cytologię i po antykoncepcję chodzi się do położnych, tych które prowadzą ciążę. Wykonują też zastrzyki hormonalne i zakładają spiralę.
Przy upławach kupujesz test w aptece (ok. 150-200zł) i sprawdzasz, czy to infekcja grzybicza, czy bakteryjna. Leczenie możesz zacząć bez wizyty u lekarza tylko po konsultacji telefonicznej z pielęgniarką. Ginekolog przyjmuje tylko w razie chorób, bóli brzucha lub niepłodności.
W razie problemów z ciążą do 22 tc, jedziesz na ostry dyżur na ginekologię (ale usg wykonują dopiero od 14 tc, nawet przy dużym krwotoku, jak to było u mnie)
Po 14 tc masz szansę na wizytę u ginekologa (jest grupa ginekologów w szpitalach konsultujących ciąże z problemami lub bliźniacze, czy wielopłodowe) ale tylko przez ostry dyżur na ginekologii lub przez położną, która musi uznać, że taka wizyta jest konieczna i umówić Cię na nią. Samemu nie ma jak tego obejść.
Na patologię ciąży przymują dopiero od 22 tc. (prawnie dopiero od tego tygodnia ciąża jest uznawana) i wtedy już zajmują się dzieckiem jak należy. Od tego tygodnia też są ratowane wcześniaki. Opieka nad nimi jest na najwyższym światowym poziomie.
Usg przysługuje jedno w ciąży ok 18-22 tc.
Jeśli masz skończone 33 lata przysługuje Ci jeszcze jedno Usg w 12 tc (ale raczej nie zachęcają do niego) połączone z badaniami krwi (jak papp-a w Pl.) Przy niezadowalającym wyniku kierują na Nifty za darmo.
W ciąży pracujesz, nawet przy założonym szwie na szyjce :-| , czy krążku. Wcześniejsze poronienia, czy problemy z ciążami, utrata dzieci w późniejszych tygodniach ciąży, też nie są wskazaniem do L4. Każda ciąża to „nowa karta”
2 miesiące przed porodem możesz iść na macierzyński jeśli nie czujesz się na siłach aby pracować. Zwolnienie w ciąży strasznie trudno dostać, a i tak jest często podważane przez szwedzki odpowiednik ZUS-u i pieniądze są wstrzymywane i często praktycznie nie do odzyskania.
Na każdym kroku jest powtarzane, że „ciąża to nie choroba” a przy problemach we wczesnej ciąży „natura wie co robi” i jeśli ciąża ma się utrzymać to tak będzie a jeśli się nie utrzyma to prawdopodobnie dziecko była za słabe i to „selekcja naturalna.” :-(
Oddziały położnicze są super wyposażone. Wyglądają pięknie. Znieczulenie na żądanie. Muzyka, kadzidełka, prywatne pokoje, można przynieść swoje przekąski. Opieka po porodzie super (jak nie ma problemów, wychodzisz do domu po 6-8 godzinach) Porody odbierają położne.
Lekarz obecny jest tylko przy komplikacjach lub CC. U mnie w szpitalu dla dziecka zabiera się tylko ubranka na wyjście a dla mamy tylko dres po porodzie (dokładnie :-) w koszulach do karmienia chodzą tylko Polki, Białorusinki, Ukrainki, czy Rosjanki, reszta chodzi w dresach) i kosmetyki do makijażu. Podkłady, podpaski, pieluchy, ubranka na czas w szpitalu czy kosmetyki dla dziecka zapewnia szpital.
Minus jest taki, że do porodu nie przyjeżdża się z ulicy i kilka pierwszych godzin konsultujesz przebieg z położna telefonicznie i dopiero ona decyduje kiedy można jechać do szpitala. (najczęściej przy regularnych skurczach co 2-3 min)
Pierwsza kąpiel noworodka w domu (nawet jeśli musisz zostać np.po CC lub z innego powodu przez kilka dni w szpitalu.) Super jest to, że po porodzie tata, czy rodzeństwo też może spać w szpitalu razem z mamą po porodzie (oczywiście za opłatą. U nas to ok 35 zł od osoby, wtej cenie mają zapewnione też śniadanie po każdej nocy)

Kochane, mam problem z ruchami..dalej. zaczęłam czuć w 17tc i czułam wyraźnie i często,potem było rzadziej,ale intensywność ta sama. Od środy czuję delikatniej i jest coraz gorzej! W sobotę do 20 ani razu nic nie było.. w końcu nacisnelam na brzuch lekko i odkopała raz. Dziś rano jakieś delikatne smyrki. To 21tc,a zamiast czuć mocniej,to czuję gorzej. W środę byłam na polowkowych,bylo z nia wszystko oki, była ułożona pleckami do mojego brzucha. Czy Wy też tak macie? Wizyta w piątek, chyba oszaleje do tego czasu.
Ja też jeszcze rzadko czuję, czasami przed dwa dni w ogóle później z jakieś 3 puknięcia i dalej cisza ale to normalne, maleństwa są jeszcze malutkie i mają dużo miejsca w brzuchu. Codziennie ruchy powinno się czuć od 24 tygodnia więc masz jeszcze dużo czasu na to :)

reklama
Matko jak was nadrobic.....masakra.

Mi dzien minal blyskawicznie goscie itd.
Zakupy dla dzieciarni no i dla maluszka
1520278837-f4fb43017f09c9c8-aaaaaa.jpeg

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom
Jak Cię nie było cały dzień to współczuję nadrabiania. Ja byłam na zakupach , zrobiłam obiad i siedziałam 40minut. Więc nie wyobrażam sobie ile stron nazbierało się przez cały dzień ..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry