reklama

Lipcowe mamy 2022

reklama
Nie musi być przerwa [emoji6] kupiłam ebook mamyprawnik i tam jest bardzo dużo informacji, ale powiem szczerze, że nie napisała nic czego w necie nie znajdziesz więc szkoda kasy. Chodzi mi o ochronę - chce być uczciwa i poinformuje pracodawce od razu, że mimo, że rezygnuje z urlopu wychowawczego to od pierwszego dnia planowanego powrotu do pracy idę na L4 ze wskazań lekarskich. Jednak nie wiem od kiedy jestem chroniona ? Czy mam dac razem z wypowiedzeniem urlopu wychowawczego zaświadczenie o ciąży? Czy wystarczy L4 z kodem B. Wiem, że pracodawca nie może mi odmówić powrotu do pracy po 30 dniach od wypowiedzenia wychowawczego - ale czy w okresie od złożenia wypowiedzenia do dnia dostarczenia L4 ciążowego (bo wtedy prawo mnie chroni) mogą mnie zwolnić? Nie wiem za bardzo jak to ugryźć aby być fair w stosunku do nich (to duża firma państwowa) a z drugiej strony zabezpieczyć swój tyłek. A Ty jesteś obecnie na wychowawczym czy pracujesz w kadrach np ? [emoji6]
Póki wątek nie jest zamknięty to raczej nie chciałabym ujawniać gdzie pracuję. Jeśli chodzi o tą przerwę to nie możesz wziąć ZLA będąc na wychowawczym bo ono nie przysługuje. Nie wiem jak mamaprawnik opisała to w ebooku ale zwolnienie lekarskie musisz brać w chwili gdy już teoretycznie pracujesz. Może to być pierwszy dzień pracy ale musi on być. W praktyce najwygodniej to zrobić tak jak napisałam tj mieć zakończony w piątek wychowawczy a od poniedziałku pójść na zwolnienie. Zadziała również jak będziesz miała koniec wychowawczego w poniedziałek a pójdziesz we wtorek na zwolnienie, ale po prostu czasami jest to trudniej wycyrklować. Tak czy inaczej ta przerwa musi być. Nie możesz mieć w poniedziałek ostatniego dnia wychowawczego i tego dnia wziąć zwolnienia. Co do ochrony to jesteś chroniona od samego początku ciąży, ale warto poinformować pracodawcę co by nie wręczył wypowiedzenia i później trzeba się ciągać po sądach pracy. Nawet były sprawy gdzie pracownica złożyła wypowiedzenie nie wiedząc, że jest w ciąży i żądała przywrócenia do pracy powołując się na błąd.

I pytanie od kiedy jesteśmy chronione? Czy pracodawca może zwolnić w okresie od złożenia wniosku do dnia L4 z kodem B?
Dziewczyny dajecie rezygnację z urlopu wychowawczego i pierwszego dnia którego macie wrócić do pracy dajecie L4 z kodem B i normalnie masz płatne 100%. Koleżanka zrobiła miesiąc temu tak wszystko według prawa

Dziękuję. W takim razie spróbuję zrobić tak jak napisałaś, albo jak nie uda mi się z weekendem to faktycznie wymowie np w poniedziałek a we wtorek będę miała lekarza. A przy złożeniu wniosku o wypowiedzenie urlopu wychowawczego mogę od razu dać zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę czy to "śliskie" ?
Póki wątek nie jest zamknięty to raczej nie chciałabym ujawniać gdzie pracuję. Jeśli chodzi o tą przerwę to nie możesz wziąć ZLA będąc na wychowawczym bo ono nie przysługuje. Nie wiem jak mamaprawnik opisała to w ebooku ale zwolnienie lekarskie musisz brać w chwili gdy już teoretycznie pracujesz. Może to być pierwszy dzień pracy ale musi on być. W praktyce najwygodniej to zrobić tak jak napisałam tj mieć zakończony w piątek wychowawczy a od poniedziałku pójść na zwolnienie. Zadziała również jak będziesz miała koniec wychowawczego w poniedziałek a pójdziesz we wtorek na zwolnienie, ale po prostu czasami jest to trudniej wycyrklować. Tak czy inaczej ta przerwa musi być. Nie możesz mieć w poniedziałek ostatniego dnia wychowawczego i tego dnia wziąć zwolnienia. Co do ochrony to jesteś chroniona od samego początku ciąży, ale warto poinformować pracodawcę co by nie wręczył wypowiedzenia i później trzeba się ciągać po sądach pracy. Nawet były sprawy gdzie pracownica złożyła wypowiedzenie nie wiedząc, że jest w ciąży i żądała przywrócenia do pracy powołując się na błąd.
Edit. Sprawdziłam, że mój lekarz przyjmuje tylko wtorek i piątek [emoji2368]

Ostatnia edycja:
tak, ochrona przysługuje od zajścia w ciążę, A nie poinformowania pracodawcy o ciazy. Były takie sytuacje że kobieta pod wpływem błędu sama wypowiadala umowę, ale wtedy ma prawo powołać się na wadę oświadczenia woli i cofnąć swoje oświadczenie o zwolnieniu. Pracodawca ma obowiązek uwzględnić takie cofnięcie. Kobietę w ciąży można zwolnić jedynie dyscyplinarnie z Art 52 kp

Dziękuję
tak, ochrona przysługuje od zajścia w ciążę, A nie poinformowania pracodawcy o ciazy. Były takie sytuacje że kobieta pod wpływem błędu sama wypowiadala umowę, ale wtedy ma prawo powołać się na wadę oświadczenia woli i cofnąć swoje oświadczenie o zwolnieniu. Pracodawca ma obowiązek uwzględnić takie cofnięcie. Kobietę w ciąży można zwolnić jedynie dyscyplinarnie z Art 52 kp

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry