NowyStart
Zaangażowana w BB
Właśnie słuchajcie nad tą położną się zastanawiam. Bo położną z Luxmedu znam dobrze i w sumie to fajnie by było ją wybrać, a nie tą, która by nam przypadała z poradni na NFZ. Być może ta druga pani jest świetna, ale jednak jak znam inną to fajnie by było wybrać tą co znam. Tylko pytanie czy położna musi być na NFZ, czy może być właśnie np. z Luxmedu? No i drugie to czy jak mam z Luxmedu, sama jestem w Luxmedzie, to aby ona przychodziła do mnie po porodzie to muszę koniecznie wziąć wyższy pakiet w Luxmedzie i wpisać dziecko? Czy wystarczy, że ja jestem w Luxmedzie?Oj tam, wszystkiego się dowiesz na pewno
To od razu napiszę, że na NFZ przysługuje położna, która nie musi być akurat z przychodni do której uczęszczacie, wybieracie sobie same, najlepiej dzwoniąc do tych z polecenia. Jak już się zapiszecie do danej położnej to przysługuje Wam od 21. tygodnia w ramach NFZ w sumie 26 wizyt (do sprawdzenia, zapytania bo już nie pamiętam) i wtedy przyjeżdża do Was i sprawdza tętno, samopoczucie itp. a niektóre prowadzą edukację porodową, także warto się rozejrzeć za taką położną![]()
Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Wiedzę? Głównie dziewczyny, które mają już dzieci.