reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lipcu 2005' rozpoczęty przez eliall, 7 Grudzień 2005.

  1. eliall

    eliall Fanka BB :)

    Oficjalnie otwieram nowy watek w ktorym bedziemy pisaly nasze przepisy na wszystko czyli np na zapiekanke, szarlotke, odplamianie sliniaczkow itp.
    Ja jak tylko przetlumacze z francuskiego to zamieszcze przepis na zolta czapke Rayyana.
     
  2. Joaska

    Joaska Lipcowe mamy '05

    no to ja moze napisze o mojej zapiekance.....

    ZAPIEKANKA LIPCOWYCH MAM

    sklad:
    - ziemniaki( w zaleznosci od rodzinki) mam ustala ilosc sama!!
    - pol szklanki mleka
    - 1 srednia cebula
    - oliwa z oliwek
    - boczek, kielbaska zwyczajna, filet z ryby lub co Wam fantazja podsunie!
    - troszeczke maselka do wysmarowania formy

    Wykonanie:
    1. gotujemy ziemniaki do miekkosci,tluczemy je i dodajemy uprzednio zrumieniona, pokrojona w kosteczke cebulke!
    2. calosc wykladamy na patelnie, dodajemy albo boczek, albo inne miesko lub rybe, mieszamy i dodajemy pol szklanki mleka, czekamy az sie polaczy i sciagamy z gazu
    3. calosc solimy, pieprzymy do smaku, mozna dodac jeszcze jakies ziolka np. prowansalskie
    4. smarujemy naczynie zaroodporne maslem( choc mozna ja tez robic w foremce od tarty)
    5. posypujemy wierzch tartm parmezzanem lub smarujemy maslem!
    6. zapiekamy ok. 20 min. w tem. 180 stopni C

    najlepiej spakuje z salata z vinegretem i z czeronym winem.....i oczywiscie z ukochanymi osobami!!!!
    SMACZNEGO!!!
     
  3. reklama
  4. tofinek

    tofinek Fanka BB :)

    ZAPIEKANY KALAFIOR

    sklad:
    -kalafior ;)
    -1 jajko
    -lyzka stolowa siekanego koperku
    -15 dag startego zoltego sera

    Wykonanie:
    ugotować kalafiorka, ostudzić podzielić na cząstki, przelożyć do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maselkiem. w miseczce rozbic i roztrzepać jajko dodać sol, pieprz, koperek i starty zolty ser. polac kalafiorka dokladnie, tak aby zolty ser dostal sie pomiedzy rozyczki. na wierzchu posypać odrobiną papryki. wstawić do piekarnika i zapiekać, az jajko się zetnie.
    PYCHOTKA smacznego
     
  5. Asiołek

    Asiołek Mama Mai i Oliwki :)

    sałatka z tuńczyka

    ogórki konserwowe ( najlepiej firmy krakus)
    fasolka konserwowa czerwona
    papryka konserwowa
    małe kiełki sojowe
    kukurydza konserwowa
    majonez (wyborowy z agrovity albo napoleoński reszta wynalazków nie jest dla mnie majonezem)
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym

    ogorki i papryke pokroic w kostkę, warzywa z puszki opłukac w wodzie dodać, tuńczyka rozdrobnić, pół słoika majoneziku :-)wszystko razem wymieszać - sałatka jak marzenie....
    smacznego
     
  6. Iwon

    Iwon Lipcowe Mamy '05

    Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem



    Składniki:
    2-3 woreczki ugotowanego ryżu
    2 udka wędzonego kurczaka
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    1 por
    1 majonez

    Udka i ananasa kroimy w kosteczkę, por w cieniutkie paski, wszystko mieszamy z ryżem, przyprawiamy do smaku wedle uznania, dodajemy majonez i ..gotowe :)

    Smacznego!
     
  7. e_mama

    e_mama Lipcowe mamy '05 '09

    Sałatka z kiełkami

    Składniki:
    1 puszka kiełków sojowych,
    1 puszka kukurydzy,
    5 jajek,
    1 feta sałatkowa,
    1 puszka zielonego groszku (ale może być bez),
    3-4 łyżki majonezu Helmans Light,
    2-3 łyżki smietany 12%,
    sól, pieprz czosnkowy, odrobina ziół prowansalskich, odrobina przyprawy do zup magi (nie wiem jak się to pisze ;))

    Fetę i jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Odstawić na godzinkę do lodówki.

    P Y C H A !!! polecam :):):)
     
  8. Iwon

    Iwon Lipcowe Mamy '05

    Bakłażany zapiekane z serem i pomidorem

    Banalnie proste, a jakie pyszne!

    Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w skos lub wzdłuż (na kształt długich "kanapek" lub okrągłych placków, jak kto woli, grubość około 1 cm), solimy z obu stron, i posypujemy odrobiną ostrej papryki. Kładziemy na nie sparzonego, obranego ze skórki pomidora (jeden lub kilka plasterków), posypujemy bazylią i oregano, przykrywamy plastrem żółtego sera. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą z oliwek około 20-30 minut.

    Smacznego! :)
     
  9. mania

    mania Fanka BB :)

    pory zapiekane z boczkiem

    w zaleznosci od potrzeb:
    -pory
    -boczek
    -2,3 jajka
    -zolty ser (moze byc tarty)
    -sol, pieprz do smaku
    pory umyc, podgotowac tak zeby zmiekly (w calosci)
    kazda pore owinac paskiem boczku (tak owinac jak serpentynka)(boczek podwedzany )
    wysmarowac zaroodporne naczynie maselkiem, ulozyc pory
    w kubeczku rozbic jajka z ociupinka mleka posolic popieprzyc
    zawartosc kubeczka wylac na pory z boczkiem
    posypac wszystko zoltym serem i zapiec
    ::) pychota
     
  10. reklama
  11. brunetka

    brunetka Lipcowe mamy`05

    Zapiekanka mięsno-makaronowa
    Produkty(w zależności od potrzeb):
    -mięso mielone
    -makaron "rurki"
    -ser żółty
    -koncentrat pomidorowy
    -cebula
    -pomidor
    -mrożonka warzywna (najlepiej marchew, kalfior, brokuł)
    -oliwa do smażenia
    -przyprawy wg uznania

    Gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, mięso mielone podsmażamy z posiekaną cebulą i przyprawami.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w palstry, ser żólty tarkujemy.
    W naoliwionym żarodpornym naczyniu przekaładamy:
    makaron, kocentrat pomidorowy, makaron, mięso mielone, pomidor, mrożonka warzywna, ser żółty.
    Zapiekamy w piekarniku w 150 st.ok 1 godz.
    POLECAM! PYCHA!
     
  12. Joaska

    Joaska Lipcowe mamy '05

    WLOSKA ZAPIEKANKA POMODOROWO-SZPINAKOWA

    sklad:
    - makaron pene ( grube rurki)
    - 1 op. szpinaku mrozonego( moze byc tez swiezy, trzeba tylko pamietac, ze szpinak sie kurczy w duszeniu)
    - 1 puszka pomodorow pelati ( bez skorki)
    - 4 zabki czosnku
    - oliwa z oliwek
    - 2 lyzki jogurtu naturalnego
    - 1 op. mozarelli lub pamezzanu tartego
    - bazylia, oregano, sol, pieprz

    wykonanie:
    1. szpinak dusimy na patelni dodajac 2 zabki czosnku, jak cala woda z niego wyparuje dodajemy 2 lyzki jogurtu naturalnego, doprawiamy do smaku pieprzem i sola
    2. na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy 2 zabki czosnku, pamietajac zeby sie nie spalil, dodajemy pomidory, dusimy jakies 15 min. i przyprawiamy ziolami, solimy do smaku!
    3. gotujemy makaron z oliwa, zeby byl aldente
    4. w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwy makaron-szpinak-makaron-pomidory- makaron a na wierzchu albo rozkladamy plastry mozarelli albo posypujemy parmezzanem
    5. zapiekamy w tem. 180 stopni az ser sie rozpusci!

    polecam oczywiscie z czerwonym winkiem!!!!
     

Poleć forum