reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

BŁYSKAWICZNA ZUPA DLA ZAPRACOWANYCH

składniki:
500g miesa mielonego
2 kostki rosołowe
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 słoik marchewki z groszkiem
3 ząbki czosnku
przyprawy
2 woreczki ryżu

przygotowanie:
ugotowac ryż i odcedzic.
Do wrzącej wody (duży garnek) wrzucic kostki rosołowe i dodac
mięso mielone na widelcu (tzn. najlepiej przy pomocy widelca wrzucac do wrzątku małe kawałki mięsa), gdy mięso będzie już w kolorze białym dodac kukurydzę, fasolę i marchewkę z groszkiem oraz przyprawy do smaku (np. pieprz, sól, paprykę), na koniec dodac rozdrobniony czosnek. Wszystko gotowac przez chwilę. Tak przyrządzoną zupę podawac z ugotowanym wcześniej ryżem.
 
reklama
Szybki sos do makaronu

-puszka tuńczyka w oleju - najlepiej w kawałkach
-przecier pomidorowy lub pomidory całe lub koncentrat pomidorowy
-oliwki
-1 puszka kukurydzy
- kapary (niekoniecznie)

Tuńczyka podsamżyć na patelni dodać: pomidory (przecier lub koncentrat), oliwki kapary i na końcu kukurydzę.




 
wloskie sosy do spagetti

szpinakowy z serem

szpinak przygotowac na patelni, 150 ml. bulionu zagotowac w rondelku, 200 g. zoltego sera ( moze byc edamski) zetrezc na tarce i wrzucuc do bulionu, zmniejszyc obien i gotowac, az ser sie dobrze rozpusci, przyprawic sola i pieprzem i starta galka muszkatalowa, sos polaczyc ze szpinakiem i dobrze wymieszac, makarom dodac do sosu i dobrze wymiesac, posypac mielonymi orzechami i tartym parmezzanem, najleprzy makarom: grube spagetti lub canelloni;

Carbonara

100 g. wedzonego boczku pokroic w kosteczke i zrumienic na oliwie z oliwek, 200 ml ( niecala szklanka) kwasnej smietany i 60 g. parmezzanu  wlozyc do miseczki i utrzec na gladka mase, pozniej przelozyc do rondla i doprowadzic do wrzenia, pozniej gotowac na malym ogniu jeszcze 2-3 minutki, zdjac z ognia, dodac 2 cale jajka( surowe), boczek, sol i pieprz i polaczyc z makaronem, posypac makaronem

Uwaga: trzeba pamietac, ze smietana musi byc kwasna inaczej sie zetnie!!!!!
 
Ciasto metrowe

1 ciasto wyjdzie babka jasna :
20 dkg mąki tortowej,20dkg cukru,4 jajka,6 łyżek zimnej wody,8 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy.
cukier, olej, woda,żółtka -zmiksować dodać mąke z proszkiem do pieczenia i znowu miksowac na gładkie ciasto. Piane z białekj ubic i dodać na koniec , wymieszac. Wylac do foremki na babke podłużna i piec do 40 minut na 200stopni

2 ciasto wyjdzie babka ciemna:
te same składniki jak w pierwszej tylko jka wcześniej dawane bylo 20dkg mąki to teraz najpierw dac dwie łyżki kakao i dopełnic mąka do 20dkg. Piec tak damo

Krem:
25dkg masła, pól kostki margaryny, 1 budyń biały( waniliowy, smietankowy ) najlepszy taki niemiecki ugotowany, zimny, pół szklanki cukru pudru
utrzeć tłuszcz z cukrem i stopniowo dodawac budyń ucierajac na gładka mase.
Pokroic babki na plastry grubości 2 cm i sklejac na przemian biały z czarnym smarując kremem.
Kroić pod skosem /////
smacznego, wychodzi pycha i dużo ;D
 
Specjalnie dla Alki- Pstrąg pieczony w folii

2 pstrągi oskrobane z łusek i wypatroszone posolić i popieprzyć >:D z każdej strony,
włożyć do środka troszkę masła,
posypać w środku przyprawą Delikat do mięs i innych potraw Knorra (można też bez tej przyprawy, ale ja uwielbiam ten smaczek),
pokropić cytryną

Rybki zawinąć w folię aluminową uprzednio posmarowaną odrobinką oliwy z oliwek (wtedy skórka ryby się nie przyklei do foii) i włożyć dopiekarnika na 30 minut (180 stopni).

Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką najlepiej z kapusty.

Pycha i dietetycznie :)
W wersji light oczywiście bez ziemniaczków :)

 
Dla Joasi przepisik na łatwe i pyszne ciasto :) Ja nazywam je ciastem Kasi, bo mam przepis od sąsiadki o tym imieniu :) ;) :laugh: ;D

4 całe jaja i 1 szkl. cukru - to razem ubić mikserem
następnie dodać do tej masy

1 lyżkę cynamonu,
1 lyżkę kako,
2 szkl maki,
3/4 szkl oliwy,
1 lyżeczkę sody,
wymieszać wszystko razem

5-6 jablek obrać i pokroić w kostkę i dodać do powyższej masy i wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 180, wlać ciasto do wysmarowanej marslem formy (okrągłej) i piec w temp 180 ok 1h40min.

Ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową.

Ciasto wygląda jak murzynek, tylko w środku zamiast marmolady widac kosteczkę z jabłek- fajnie wygląda i pysznie smakuje.
 
Sos vinegret

sklad:
3/4 szklanki oliwy lub oleju,
- 4 lyzki musztardy
- 4 łyżki wody,
- sczypta soli i pieprzu
- lyzeczka cukru
- roztarty zabek czosnku

oprocz tego mozna dodac posiekana natke pietruszki albo koperek, mozna jeszcze dodac troche octu winnego ale ja wole bez z sama musztarda!!!

proporcje sa na znaczna ilosc sosu!!

wykonanie: wszystko razem wymieszac, ja to robie w malym sloiczku, swietnie laczy skladniki!!!
gotowym polac salate i wymieszac!!!
 
Ciasto cynamonowe

25 dag mąki
25 dag cukru
4 całe jajka
1 margaryna
1 łyzeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub migdałowy
1 łyżeczka cynamonu
15 dag rodzynek i orzechów

Przygotowanie:

Najpierw utrzec jajka z cukrem (mikserem) i póżniej wszystko dodawać pokolei i mieszac w jednym garnku.Przelać do formy (do podłużnej najlepiej) piec około 1h w temp.180* ( ja pieke w 170*)i na wierzch mozna dowoli sobie wybrac polewę.

Życzę smacznego.
 
Placuszki z piersi kurczaka

przepis na dwie osoby.

2 piersi z kurczaka
30dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyzka maki pszennej
1 łyżka oleju
3 jaja
przyprawy do smaku( sol, pieprz, vwgeta, troszke czosnku co kto lubi)

piersi,pieczarki,cebule pokroic drobno, dodac pozostałe składniki i przyprawić. Wymieszać i wstawic na 1lub 2 godziny do lodówki. Formować łyżka placuszki na patelni i obsmażać na złoto.
smacznego. ja lubie z ketchupem , mój mąz bez niczego ;D
 
reklama
Murzynek

Składniki:
Masa:
- 1,5 szkl. cukru,
- 0,5 szkl. mleka,
- 1 kostka margaryny (250 g),
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 zapach rumowy

Ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1 proszek do pieczenia,
- piana z 2 białek,
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka momarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane).

Jak przyrządzić?
1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.


 
Do góry