reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

specjalnie dla e_mamy znalazlam w necie przepis na swiateczne pierniczki!!!aczkolwiek ja rowniez w tym roku wyprobuje!!

Swiateczne pierniczki

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników

Jak przyrządzić?
1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.
4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika)
6. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.
7. Pierniczki są dobre od razu, tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

 
reklama
Ciasto bez pieczenia!
                                        Rafaello
        *gotowy biszkopt(biały,lub ciemny-3 warstwowy)
         Krem:
        *0,5 litra mleka
        *0,5 szkl.cukru
        *1 żółtko
        *3 środki dużych bułek(zwykłych nie puchatych)
        *paczka wiórek kokosowych
        *1 margaryna"Kasia"
        *1 większy cukier waniliowy
        Wykonanie:
        mleko+cukier+bułki-gotować 15 minut;do zimnego dodać
        żółtko+margarynę+cukier waniliowy-utrzeć na masę.
        wiórki podsmażyć na patelni-dodać do masy(trochę zostawić do dekoracji)
            Biszkopt(można nasączyć każdy placek ponczem)przełożyć kremem,posypać
        pozostałymi wiórkami,schłodzić i GOTOWE!

to dla wszystkich mam,co lubią wiórki kokosowe,a nie mają jak(bądź nie lubią)piec!!! 
 
KRUPNIK POLSKI
*100 g kaszy perłowej,250 g kartofli,1 marchewka,1 pietruszka
1 por,kawałek selera,200 g mięsa wołowego(osobiście kupuję golonkę bez kości)
2 łyżki masła,4 suszone grzyby,1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
1,75 l wody,sól,pieprz
WYKONANIE:
Namoczone grzyby oraz umyte mięso zalać wodą i gotować przez godzinę;włożyć obrane warzywa;
gdy będą miękkie,rosół przecedzić,warzywa i grzyby pokroić na paseczki,a mięso w kostkę.
Z przecedzonego rosołu odlać 250 ml i ugotować na nim kaszę;do ugotowanej kaszy dodać masło
i ucierać przez chwilę drewnianą łyżką,aby zbielała;kaszę połączyć z pozostałym rosołem,włożyć pokrojone
w kostkę kartofle i gotować przez 15-20 minut.
Włożyć pokrojone warzywa,grzyby i mięso.Posolić,dopiepierzyć wg smaku i przed podaniem posypać
zieloną pietruszką.

Krupnik można ugotować na:cielęcinie z kostką,lub chudym wędzonym boczku,można do krupniku dodać
łyżkę maggi,a kartofle ugotować osobno i podawać okraszone cebulą podsmażoną na maśle.

to taka zupa akurat na jesień,pożywna i smaczna,aczkolwiek nie każdy gustuje w takich smakach....ale
polecam u mnie wszyscy się przekonali i jedzą!!!
 
Rafaello inna wersja ;)
Biszkopt nieduży, ale 3 warstwowy
Masa:
- rozpuścić 2 białe czekolady na parze
- ubić 0,5 l śmietany kremówki + 2 śnieżki nie light
- do śmietany dodać wystudzoną czekoladę i wiórki kokosowe
Smarować biszkopt, nasączony wg uznania ;) Posypać wiórkami.
 
Makówki ( śląska odmiana makielek ;D ::) )
mak taki ugotowany około 2 szklanek z cukrem zmieszany żeby było słodkie
bakalie jakie kto lubi( rodzynki, migdały, orzechy, itp.)
dwa budynie czekoladowe ugotowane
mleko
bułki ja robie z trzech

mak wymieszac z bakaliami
bułki pokroic na kromeczki grubości 1 cm i namoczyc w mleku, budyń musi byc gorący
do miseczki układamy warstwe bulek i smarujemy warstwą maku i warstwą budyniu
znowu warstwa bułek, mak, budyń i tak do wypełnienia miski ale żeby na wierzchu została warstwa budyniu którą posypujemy kokosem
najlepiej smkuja takie wyjęte z lodówki i polane troszke ciepłym mlekiem, tak tylko żeby suche nie były
ja sie tym objadam całe święta i na sylwestra tez robie miseczke ;D
 
Jabłecznik z kaszą manną

Ilość składników jest uzalezniona od tego jaką dysponujemy blachą, najlepsza jest duża, okrągła tzw tortownica!

Duży kubek kaszy mannej
Duży kubek mąki przennej
3/4 kubka cukru (jak ktoś lubi baaardzo słodkie to można więcej)
Cukier waniliowy
Proszek dopieczenia, tak z 3/4 paczuszki
1 kg startych świeżych jabłek (może byc też muss jabłkowy własnej roboty, wtedy dajemy mniej cukru bo muss jest już zazwyczaj słodzony)
Pół kostki margaryny
Cynamon w proszku
Moga być migdały, wiórki kokosowe, co kto lubi...

przygotowanie:
Na samym początku wkładamy te pół kostki margaryny do zamrażalki żeby była twarda (będziemy ją trzeć na tarce).
Jbłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dzielimy na dwie części.
Do miski wsypujemy jaszę manną, mąkę, cukier, cukier puder i proszek do pieczenia - mieszamy do połaczenia sie składników. Dzielimy na trzy równe części. Na wysmarowaną formę sypiemy jedną część wymieszanych składników, potem na to jedną częśc jabłek i znów składniki sypkie, jabłka i na końcu trzecia część składników. Na to ścieramy na tarce zmrożoną margarynę i sypiemy wg uznania wiórki kokosowe lub migdałowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego i pieczemy 1 godzinę czasem z 10 min. dłużej! w 180 stopniach.

Ciasto naprawde proste i szybkie, Ja je robie dosłownie 5 minut bo mam swój muss z jabłek ze słoika. Bo tak naprawde to zabawy jest jedynie z obieraniem i ścieraniem jabłek!

Poleam! Pyyyycha!!!

 
Serduszko
pot-009.jpg

Składniki:
5 jaj, półtorej szklanki cukru pudru, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, szklanka jogurtu naturalnego, półtorej szklanki śmietany
kremówki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3 pomarańcze, listki melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:
Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na parze, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kakao oraz białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do formy w kształcie serca, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki. Kilka cząstek zostawić do dekoracji, a pozostałe pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć na kilka minut w 4 łyżkach zimnej wody, po czym podgrzać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i z żelatyną. Do połowy masy dodać pokrojone pomarańcze. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem pomarańczowym. Wierzch posmarować białym kremem, udekorować cząstkami pomarańczy i listkami, dół ozdobić rozetkami kremu wyciśniętego szprycą.
 
Przeliczamy gramy

W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podajemy przeliczniki często używanych w kuchni produktów.

Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.

Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.

Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml.
Produkty łyżeczka łyżka szklanka

Bulion 5g 15g 250g
Bułka tarta 3g 8g 150g
Cukier kryształ 5g 15g 220g
Cukier puder 3g 10g 200g
Kakao w proszku 2g 5g -
Kasza gryczana - 20g 200g
Kasza manna - 15g 180g
Majonez 4g 12g -
Masło 4g 10g -
Mąka pszenna 3g 10g 170g
Mąka ziemniaczana 3g 9g 220g
Mleko 5g 15g 250g
Olej 4g 13g 220g
Proszek do pieczenia 3g 10g -
Przecier pomidorowy 5g 15g -
Ryż 5g 15g 220g
Smalec - 20g -
Starty żółty ser 3g 8g 125g
Śmietana 5g 12g 220g
Sól 5g 15g -
Wiórki kokosowe 5g 10g -
Żelatyna 3g - -


 
reklama
KARP śWIĄTECZNY
60 dag filetow,2-3 łyzki miaodu naturalnego,2-3 lyzki oliwy,10 dag migdalow,sol i pieprz do smaku
Filety umyc,pokrajac na porcje,natrzec przyprawami,polac miodem polaczonym z oliwa,posypac sparzonymi,obranymi ze skorki i startymi migdalami,pozostawic w chlodziarce na kilka godzin.Potem ulozyc na ruszcie i upiec.
Podawac z ziemniakami w mundurkach i surowkami:)
 
Do góry