reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Ciasto na pizze 

Mimo, ze wymaga nastawienia zakwasu dzien wczesniej jest to bardzo wygodne ciasto - konczy sie je robic rano i zostawia az do momentu kiedy mamy czas sie nim zajac, moze czekac nawet do wieczora 

Zakwas - nastawic dzien wczesniej wieczorem:

1 szklanka wody
3/4 lzyeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki

Drozdze wsypac do wody, zostawic kilka minut az zaczna babelkowac, wsypac make i wymieszac - przykryc i zostawic do rana.

Nastepnego dnia rano dodac:

1/2 szklanki wody
1 1/4 lyzeczke soli
1 lyzke miodu lub cukru
2 lyzki oliwki z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzke maczki kukurydzianej
2 1/2 szklanki maki chlebowej
Maszyna do chleba:
Zakwas mozna przygotowac od razu w maszynie. Dodac wszystkie skladniki w kolejnosci podanej w instrukcji maszyny - nastawic na cykl "tylko wyrabianie".

Mikser:
Wlac make do miski, dodac cukier, sol, maslo i oliwke i wymieszac az cukier i sol sie rozpuscza. Dodac zakwas i make i wyrabiac az ciasto bedzie miekkie ale nie klejace, okolo 8 minut.

Recznie:
Tak jak w mikserze 

We wszystkich przypadkach zostawic ciasto do wyrosniecia - caly dzien, okolo 6-8 godzin. Kiedy jestesmy gotowi do formowania pizzy, ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i kontynuowac ze swoim ulubionym nadzieniem

57wg.jpg


*przepis i zdjecie pochodzi z forum cin cin
 
reklama
BABKA JOGURTOWA specjalnie dla Hanti

4 duże jaja
450 g mąki pszennej
350 g cukru
300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (najlepiej firmy Bakoma)
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli aromatu waniliowego
100 gram rodzynek
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców

Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne.

Rady:
Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość

 
Babka jogurtowa (2) -dluuugo swieza, przepyszna

CIASTO
-250 ML masla (w temp. "pokojowej")
-250 ML cukru
-2 jajka, ubite
-lyzeczka wanilii, lub aromtu waniliowego
-250 mL jogurtu naturalnego
-lyzeczka sody
-500 mL maki
-lyzeczka proszku do pieczenia
-pol lyzeczki soli
-cukier puder do posypania

DO PRZELOZENIA
-drobno posiekane orzechy zmieszane a brazowym cukrem i cynamonem

Zmiksuj maslo, dopoki nie stanie sie puszyste.
Dodaj cukier i miksuj nadal. Ciagle miksujac dodaj jajka i wanilie.

W osobnej misce zmieszaj jogurt z soda (2)

W trzeciej misce zmieszaj make, proszek do pieczenia i sol (1)

Wsypuj naprzemian suche skladniki (1) i mokre (2) do zmiksowanego z cukrem, jajkami i wanilia masla. Nalezy pamietac, by zaczynac mieszanie skladnikow od suchych i konczyc na suchych.

Wlac polowe ciasta na blache, lub do formy babkowej. Posypac ciasto orzechami zmieszanymi z cynamonem i brazowym cukrem. Na to wylac druga czesc ciasta, ktora rowniez posypujemy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut

Babka jest super. Dlugo pozostaje swieza i wilgotna.
 
Babka jogurtowa 3

Przepis łatwy i szybki. Przepis z internetu, który zmodyfikowałam nieco. Wyśmienita babka!

Przepis na dużą okrągłą blachę babkową z kominkiem
Składniki:
225 g jogurtu naturalnego
300 g cukru
150 ml oleju
450 g mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 paczki cukru waniliowego

Przygotowanie:


Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez dokładnie 10 minut (!), dodać jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piec ok. 50-60 min. w tem. 160°C (obieg powietrza) lub 180°C (normalny piec elektryczny lub gazowy).

Po upieczeniu można polać babkę lukrem lub gotowymi farbami spożywczymi.

Smacznego!

 
Ryz imbirowy

Swietnie sie komponuje z pikantnymi orientalnymi daniami

1 lyzka oleju
kawalek imbiru, moze 2cm - obrany i pokrojony w cieniutkie slupki
1 1/2 szklanki ryzu
1 3/4 szklanki wody
1/3 szklanki mleka kokosowego
maly listek laurowy
1/2 lyzeczki soli

posiekana dymka (niekoniecznie)

W rondlu rozgrzac olej, dodac imbir i saute czesto mieszajac kilka minut, dodac ryz, dobrze wymieszac i podsmazyc okolo 2 minut - dodac reszte skladnikow (oprocz dymki), zagotowac, przykryc i gotowac na malym ogniu az caly plyb zostanie wchloniety a ryz bedzie miekki - okolo 20 minut.

Posypac dymka i podawac

img77713hu.jpg


Ryz sezamowy

Swietny dodatek do wszelkich azjatyckich dan - bardzo aromatyczny i chrupiacy dzieki nasionom sezamu

1 1/2 szklanki wody
1 lyzeczka soli
1 szklanka ryzu
2 lyzki oleju sezamowego
1 lyzeczka masla
szczypta pieprzu
4 lyzki nasion sezamu
4 lyzki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku

Wode zagotowac, dodac sol, 1 lyzke oleju sezamowgo i maslo. Wsypac ryz i gotowac na duzym ogniu przez 2 minuty. Zmniejszyc ogien do najmnieszego, ryz przykryc i gotowac do miekkosci, okolo 15 minut. W miedzyczasie zrumienic nasiona sezamu na suchej patelni, az beda zlociste. Kiedy ryz jest miekki, lekko spulchnic go widelcem, dodac jeszcze jedna lyzke oleju, pieprz, sezam i cebulke i wymieszac.

32045fo.jpg


*Autorem przepisu i zdjec jest Bajaderka (z cin cina - zreszta wszystkie jej przepisy sa rewelacyjne!!!!!! )
 
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Ciasto

0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 jajko
1/3 kostki margaryny
szczypta soli

Drożdże wsypać do ciepłego mleka i poczekać aż się rozpuszczą. Potem dodać do mąki i wymieszać. Cukier ubić mikserem z jajkiem i solą i dodać do mąki. Wymieszać łyżką a potem ręką. Rozpuścić margarynę i płynną wlać do tego wszystkiego. Wyrabiać, wyrabiać, wyrabiać. Jak będzie za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki. (To ciasto jest takie delikatne, więc może się trochę lepić). Odstawić do wyrośnięcia.

Ser

gdzieś ok. 40 dkg sera (ja kupuję Twaróg Babuni - półtłusty)
1 jajko
4 łyżki cukru pudru (może być zwykły)
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier waliniowy
trochę mleka

Widelcem rozrabiam serek z mlekiem i dodaje wszystko po kolei. Potem próbuje czy mi smakuje. Jak jest za mało słodkie to dodaje cukru. Ma to miec dosyć gęstą konsystencję. Jak ktoś lubi to można dodać rodzynki.

Kruszonka
5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

To wszystko zagnieść ręką.

Wyłożyć ciasto drożdżowe na blachę, na to ser, na to zetrzeć kruszonkę na tarełku. Piec 35-40 min. w tepm. 200 stopni.

Smacznego :)
 
RODZYNKOWIEC

biszkopt biały
3 jajka
9 łyżek gorącej wody
0,25 kg cukru
1 cukier waniliowy
0,30kg mąki
1 proszek do pieczenia

biszkopt ciemny
4 jaja
1 szkl. cukru
3 łyżki oleju
1 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku

krem
2,5 szkl. mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
ugotować i wystudzić poźniej dodać 1 margaryna i utrzeć krem



40 dkg rodzynek namoczyć na noc w alkoholu, ma go być tyle by zakrył rodzynki

1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
1/2 masła

masło rozgrza c i połączyć z czekoladą, do tego dodajemy namoczone rodzynki i połowę alkoholu w którym się moczyły, zostawiamy do schłodzenia

upieczone biszkopty napoczować pozostałą częścią alkoholu, przełożyć kremem, górny biszkopt(biały) tez lekko posmarować kremem i wyłożyć wystudzone rodzynki w czekoladzie.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!
 
CIASTO Z BIELUCHAMI

ciasto
1 i 1/2 szkl. mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
1 i 1/2 szkl. cukru
4 łyżki kakao
6 jaj
3 łyżeczki pr do pieczenia
3/4 łyżeczki sody

margaryna + żółtka +cukier ucieramy, dodać resztę składników i pianę z białek

krem
2 serki bieluchy z lodówki
1/2 litra śmietany kremówki z lodóki 30%
1 cukier waniliwoy
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa rozpuszcona w 3/4 szkl. wody

serki, śmietanę, cukier puder i waniliowy zmiksować, wlewać powoli lepiącą się galaretkę i zmiksować wszystko

upieczone ciasto przecina na pół i przekładamy kremem, można na wierzch dać biała polewa
smacznego

 
ZEBRA
4 jaja
1 i 1\3 szkl cukru
2 i 1\3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja daję mniej !)
1 szklanka oleju
1\2 szkl wody
olejek waniliowy

wszystko razem miksujemy (wczoraj po kolei zmiksowałąm cukier z jajami później mąka i na końcu woda z oloejem i też się udał :D )
dzielimy na 2 części do jednej dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki i nalewamy na przemian jedną łyżkę jasnego jedną ciemnego, pieczemy nie wiem ;) ja przeważnie piekę wszystkie w 180 i ok 45 minut a później ew zostawiam jeszcze
obraz0562ex.jpg
podczas nalewania
obraz0580it.jpg
po zrobieniu i rozmazaniu
ob raz0513wi.jpg
po zjedzeniu ;D
 
reklama
kolorowa_kredka pisze:
obraz0562ex.jpg
podczas nalewania
obraz0580it.jpg
po zrobieniu i rozmazaniu
obraz0513wi.jpg
po zjedzeniu ;D
świetny pomysł ze zdjatkami Kredeczko ;D
MOŻE BYŚMY DODAWAŁU ZDJATKA DO NASZYCH PRZEPISÓW ,BY TA CO AKURAT TO ROBI WIEDZIAŁA,ŻE TAK TO MA BYĆ ;)
 
Do góry