reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lipcówki gotują :)

Pucharki ;)
91ffb5d5657aa3e5f7f3317e6ae21ef4.jpg


Składniki na dwie duże porcję (bardzo duże, może być i na 3,a nawet 4 małe...)
-paczka mrożonych truskawek
-garść suszonych daktyli - zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zmiękną ;)
-2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-łyżka ksylitolu /cukru
-parę łyżek mielonych orzechów (w Auchan kosztowały kilka zł za paczkę 0,5kg ;) czasem spotykane pod nazwą mąka arachidowa... oczywiście można samemu zmielić, ale mi się nie chce [emoji23])
-puszka dobrego mleka kokosowego (takiego bez stabilizatorów itd, z moich dotychczasowych doświadczeń najlepsze jest Real Thai, do kupienia w Tesco, czasem w promocji - musi postać w lodówce, ponoć ze dwa dni, nie wiem tak naprawdę ile, bo kupuję i wrzucam do szuflady w lodówce, więc leży do czasu wykorzystania, czasem parę tygodni np ;))

Krem orzechowy:
Daktyle zblendować, dodać trochę wody, w której się moczyły, ma być krem, ale nie gesty ;)
Po zblendowaniu dodać mielone orzechy, zblendować, jak za gęste dodać wody, w której moczyły się daktyle, jak za rzadkie dodać orzechów - gotowe ;)

Krem kokosowy
Otwieramy puszkę mleka kokosowego - powinno być twarde, i trochę wody do tego ;)
Gęste przekładamy do naczynia, wodę można wylać (albo wlać np do kawy, itd, mleczne nie będzie, kokosowe trochę)
Dodajemy ksylitol /cukier (może być zmielonych, cukier puder itd), i traktujemy chwilę trzepaczką - nie wiem, jak ręczną, ja to zawsze robię końcówką blendera... Po chwili (jakieś 30s) mamy gotowy krem kokosowy - przełożyć do naczynia i na chwilę do lodówki ;)

Krem truskawkowy
Do naczynia wrzucamy truskawki (zamrożone) i kaszę jaglaną (można to zrobić w naczyniu po kremie kokosowym, albo dodać łyżkę kremu)
Zblendować dokładnie, i gotowe ;)

całość ;)
Do pucharka dajemy po łyżce (na zmianę) kremu kokosowego, truskawkowego, i trochę orzechowego, a jak ktoś chce, może dodać co parę łyżek np pokruszonego herbatnika itd [emoji6]
I gotowe :D

Smacznego :D

0d1yrjjgtd95fou3.png
 
reklama
CIASTO JOGURTOWO-MIGDAŁOWE

1 kubeczek jogurtu nat.
1,5 kubeczka mielonych migdałów
1,5 kubeczka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubeczka cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju roślinnego

kubeczek jogurtu naturalnego - przekładamy do miski, myjemy kubeczek i używamy do odmierzania składników.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Do drugiej miski wrzucamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, migdały, cukier, mieszamy.
  • Do miski z jogurtem dodajemy jajka i olej, mieszamy krótko. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
  • Wkładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
 
reklama
Zdrowe ciasteczka [emoji39]

Składniki:
-2 banany - rozgnieść widelcem
-kawałek ananasa (u mnie niecała 1/4 takiego nie za dużego), albo zamiennie średnie jabłko lub inny owoc w porównywalnej objętości - zetrzeć na tarce o grubych oczkach

- 10 łyżek płatków owsianych
-5 łyżek pokrojonych migdałów (z grubsza pokrojonych) lub płatków migdalowych, albo jakiś innych orzechów
- 4 łyżki rodzynek
-5-8 daktyli pokrojonych w paseczki - daję 7 ;)
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
-garść nasion słonecznika

Wrzucić wszystko do miski, wymieszać, nakładać na blachę wyłozoną papierem (daję łyżką, poprawiam ewentualnie kształt ręką) - to taka trochę breja ;)
Piec 35 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu) - na ciepło też dobre [emoji23]
Wychodzi 12-16 ciasteczek, w zależności od rozmiaru [emoji6]

(zmodyfikowany trochę przepis Beaty Pawlikowskiej [emoji6])
 
Do góry