
Pani Walewska II
ciasto:
3 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
1 margaryna
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier wanilniowy
dodatki:
4 białka + 0,5 szkl.cukru
1 słoik powideł śliwkowych
20 dag orzechów włoskich
20 dag rodzynek
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, ułożyć w blachach. Placki po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami, posypać rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami (orzechów zostawić trochę na wierzch ciasta) Całość posmarować ubitą pianą
Piec 25min w temp 180 stopni ( a w zasadzie aż spody placków się zarumienią)
krem:
masa kajmakowa + masło extra zmiksować, posmarować jeden placek i położyć na nim drugi bezą do środka!
Całość posmarować odrobiną kremu i posypać resztą orzechów
Od siebie: zawsze daje powidła śliwkowe bo tak nam najbardziej smakuje, pod tą nazwą istnieje inne ciasto z kremem budyniowym i migdałami( ale ja dostałam taką wersję) Krem lubi się ważyć z kupnego kajmaku, co nie przeszkadza absolutnie!!!
jak sama gotowałam mleko skondensowane słodzone to nie było takich sytuacji ...
Ciasto Pyyyychaaa ! Koniecznie wypróbujcie!!!