reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

Dzien dobry!

Ja wczoraj pozarlam sie z M. Powiedzialam co powinnam i poszlam spac.

Co do poronien, to mi laska z patologii ciazy, z ktora mialam dobry kontakt, napisala zyczenia i zapytala jak Adas. Odpisalam, ze spoko, zlozylam jej zyczenia, a ona mi na to, ze wzmianke o adasiu moglam sobie darowac :/ jak ma jakiegos swiatecznego dola, to po co mi dosrywa i pyta jak dziecko?

Zdrowka zycze.

Das ma jutro szczepienie

Jest sporo wyprzedazy. Ja nie mam butow na zime. Nie lubie stycznia i grudnia pod wzgledem finansowym :/

Lilla - mowilam, ze Zola bedzie dlugo spala :p

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, wiecie co mi przyszło do głowy? Może by stworzyć taki wątek zbiorczy dla takich jak np ja. Ja nie mam czasu być codziennie na forum i na bieżąco czytać wpisy. Co myślicie o takim wątku gdzie bedzie się wpisywało podsumowanie jednego okresu, np miesiąca dziecka.
Jestem bardzo ciekawa jak rozwijają się Wasze dzieci i jak na ich tle rozwija się moje.
Np.
Tydzień temu skończyliśmy z Wojtusiem 6 miesiąc życia:
Nowe umiejętności:
W końcu bez problemu kręci się z brzuszka na plecy i odwrotnie,
Chce cały czas siedzieć na kolanach albo z podparciem ale nie umie jeszcze sam siedzieć,
Uderza zabawkami o stół i nimi potrząsa żeby grzechotały ( chyba celowo)
Potrafi się na krótko zająć sam sobą rano w łóżeczku - ok 1h przy częstym zmienianiu 'dekoracji' :)

Dieta:
3x dziennie karmienie piersią
1x dziennie słoiczek zupki jarzynowej
1x dziennie słoiczek deserku
1x dziennie 180ml mleka modyfikowanego z małym dodatkiem glutenu

Spanie:
Bezproblemowe spanie od 20.00 do 7.00 ( co niestety juz się zmieniło przez ten cholerny skok (?) )
Drzemki nadal tylko w wózku 2x dziennie po ok 1h

Wymiary:
9020g i 74cm

Pozostałe:
Mamy dwa zęby - dolne jedynki

Nie wiem czy odpowiadałaby Wam taka forma podsumowań miesięcy? Tak jak pisałam wcześniej dla osoby rzadziej odwiedzającej forum byłoby to bardzo pomocne :)

Oczywiście bez musu bo jakiś miesiąc temu pamiętam że jakieś spięcia były chyba na tym tle... ale może akurat Wam się spodoba :)

A mnie pomimo KP wrócił w zeszłym miesiącu okres. Paskudnie wrócił bo bardzo obfity i długi...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny czy ktoras z was planuje jeszcze 2 dzidziusia? Moj Hubi co 2 dzien ma wysypk na brzuchu:( zalamuje sie. Nie wiem co i dlaczego... Tylko czy pediatra cokolwiek madrego powie:/

Kasia - przyjemnie się czytało takie streszczenie :tak: jak dla mnie, zbiorowy wątek chwalipięt jest spoko pomysłem :p

swoją drogą, Wojtuś ma bardzo ustabilizowane karmienia. u mnie KP jest co godzinę. czasami tylko pociumka, czasami porządnie zje. słoiczków jada tylko połowę. dziś zjadł 30 ml kaszki na gęsto, ale MM gardzi ;)

też przekręca się z brzuszka na plecki i odwrotnie. podnosi dupkę do góry, a za chwilę podnosi się na wyprostowanych rączkach. lubi leżeć na brzuszku. interesują go zabaki, które kiedyś zupełnie go nie interesowały. w dzień ma 2 drzemki po ok 40 min. 1 ok 10:00, 2 ok 16:00. ostatnio strasznie dużo gada i krzyczy. w nocy chce spać tylko ze mną. zębów brak. próbuje sam siadać, ale plecki nie są jeszcze sztywne ;)

ale żem się pochwaliła :sorry:

Hęłm... nie przyszło mi do głowy że ktoś może pomyśleć, że się chwalę. Chciałam porównania bo na okrągło czytam na różnych stronach 'rozwój niemowlaka' moja pediatra twierdzi, że Wojtek powinien już zaczynać gaworzyć i wsadzać stopy do buzi i jak nie zacznie to mam się do niej zgłosić no i się zaniepokoiłam.
Stąd pomysł żeby poczytać czy inne dzieci to robią a jako ze nie mam czasu wertować 300 stron forum i szukać w wypowiedziach pomyślałam o takim zbiorczym wątku.
Bez musu. Nie planowałam się chwalić bo nie wiem czy jest czym? obracanie się z pleców na brzuch to normalny rozwój nie to co zwycięstwo w olimpiadzie z fizyki np...

Spoko rozumiem :) To była luźna propozycja.
Mam mały sukces wychowawczy. W związku z bardzo bolesną miesiączką ostatnią rzeczką jakiej pragnę to spacer w mrozie.
Po pół godzinie wrzasku, który próbowałam zagłuszyć jego ulubioną piosenką czyli Koła Autobusu Kręcą się ( https://www.youtube.com/watch?v=gs8gSN8PboA ) zasnął w łóżeczku w dzień!!!!!!!!!!!! pierwszy raz od śmiało mogę powiedzieć 6 miesięcy !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Już śpi 15 min... Chwilo trwaj :)

A co do ustabilizowanych karmień niestety muszę się prosić już z KP. Rano zjada konkretnie tak że trzyma go do południa - po pierwszej drzemce zjada jako tako, potem zupa, potem druga drzemka, znowu KP i wtedy już muszę mu wtykać pierś na siłę niejednokrotnie zostaję - ewidentnie złośliwie - pogryziona dwoma jedynkami... po tej męczarni i ciamknięciu 'na odczep' jest deser i na wieczór mm.
Z początku ograniczałam mu słoiczki do połówki ale po 3 tygodniach miał zerowy przyrost wagi a piersi wcale bardziej nie pragnął niż teraz po zjedzeniu całego słoiczka. Karmię te 3x dziennie już prawie miesiąc i póki co tfu tfu laktacja dalej jakoś się kręci. Oby jak najdłużej bo nie ma nic lepszego niż wstawanie o 7 kiedy jeszcze ciemno i branie go do łóżka jeszcze na te 15 min niż wychodzić na zimno i szykować mm ;)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry

Zima zima zima pada pada śnieg :) dziś obowiązkowo sanki.

Makota kopa dla m. Co za laska dziwna. Po co się pyta?

Kasia mamy wątek porady na cito. Tam zadajemy pytania o wszystko i odpisujemy. Nie ma 300 stron co najwyżej dwie :p

Lilla 7h! Ładnie ładnie :)
Zuza śpi od 2-3 do 8-9 bez pobudki. Też fajnie :)

Ostatnia edycja:
A ja tam nie odbieram tego jako przechwalania i nie kumam tego podejscia,ale nie musze.... Lubie czytac co Wasze maluszki robia,cxy maja zabki,ale jak kogos to denerwuje czy doluje to szanuje.

Kasia moj swiruje ostatnio z nocnym spaniem,ale w dzien roznie. Raz spi lacznie 5 godzin czyli duzo a czasem 2.
Zjada 5 porcji mm po 150-180 ml.. Podaje tez sloiczki i np dzisiaj zjadl brokuly,prawiw caly sloiczek i zasnal. Nie chcial juz mleka wiec ok. Z deserow nie dostaje nic. 3 razy probowalam posac jablko i w kupie byl sam sluz i ulewanie co chwile wiec odpuscilam.
Co do umiejetnosci to przekreca sie na brzuch i plecy,ale ciagle przez jedna strone, na drugiej nie moze. Lapie zabawki,przeklada,wycuaga raczki,dyzo piszczy i smieje sie.
Co do stop zero zainteresowania. Czasem zlapie sie za kolanka a stopy ma w nosie i zastanawia mnie to. Ktores dziecko tez tak olewa stopki?

Catsun a rozszerzasz mu diete? Moze cos go uczula.

Ostatnia edycja:
reklama
kornela, moje tak olewało stópki dopiero w połowie grudnia pamiętam bo wtedy ostatnie szczepienie mieliśmy i przed tą wizytą nagle zaczął łapać się za stopy. Czyli mniej więcej na koniec 6 miesiąca. Nadal jednak sam sobie ich do buzi nie wkłada, chyba że mu troszkę pomogę i podeprę pupkę. Nadal się nie śmieje 'w głos' tylko piszczy a niby też powinien :)
Śpi już 55 min w łóżeczku!!!!!!! muszę chyba odnotować to w kalendarzu z ważnymi wydarzeniami ;)

I dlatego właśnie dla takich dziewczyn które lubią czytać co u innych maluszków i chcą się dzielić co u swoich mógłby taki wątek powstać bez innych komentarzy :)

Ostatnia edycja:
Do góry