reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2016

Wiele kobiet nie wie, że to one mają prawo decydować i wyrażać zgodę na planowane badania i zabiegi np. nacięcie krocza. Podstawą każdego badania, zabiegu, a nawet podania leków powinna być świadomie i swobodnie wyrażona zgoda osoby, której owo działanie dotyczy. Możesz więc wyrazić zgodę, odmówić lub też zmienić zdanie w każdej chwili.
Masz także prawo wglądu do wszystkich wyników badań i do tzw. historii choroby. Pamiętaj, że szpital ma obowiązek na Twój wniosek udostępnić Ci pełną dokumentację.
Możesz domagać się dyskrecji. Jeżeli nie życzysz sobie, aby wszelkie informacje o stanie zdrowia Twoim lub dziecka były upublicznione, zaznacz to lekarzowi. Obejmuje go tzw. tajemnica lekarska. Masz również prawo do ochrony informacji z życia prywatnego, rodzinnego czy też zawodowego.
Każdej mamie przysługuje prawo do odwiedzin najbliższych. Nikt nie może zabronić ci kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz. W każdym szpitalu są jednak wyznaczone godziny odwiedzin, do których należy się dostosować. Trzeba wiec zapoznać się wcześniej z regulaminem oddziału, aby nie dezorganizować jego pracy.
Porody rodzinne są coraz częściej spotykane. Jeżeli wraz z partnerem decydujecie się na taki poród należy wcześniej zaczerpnąć informacji jak wygląda to w praktyce. Masz prawo, aby najbliższa osoba towarzyszyła Ci w tym ważnym wydarzeniu – musisz wcześniej poinformować szpital, że chcesz rodzić w towarzystwie.
Ponadto masz prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie. Możesz też liczyć na pomoc personelu, którego głównym zadaniem jest dbanie o Ciebie i dziecko w czasie pobytu w szpitalu.

Sylwia coś dla ciebie ;)

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej
Lila ale wszystko zależy od paietu ubezpieczenia ....ja za ur dziecka 1600 ,za cc ponad 2000...noi leżenie w szpitalu powyżej 4 dni -70/dzień...wypłacają szybko bez problemu.
Tak was czytam i rodzić pośladkowo zalecają? czy czegoś nie kapuję?
Fazerka kciuki są !!!!!!!!!!!! głowa do góry !
Maryńka wie o tym że Teoś to mały cud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak kochana zalecaja rodzic sn posladkowo bo to niczym nie grozi przy kolejnym porodzie a cc moga zrobic gdy dziecko bedzie wieksze niz 4,3 kg

Wiele kobiet nie wie, że to one mają prawo decydować i wyrażać zgodę na planowane badania i zabiegi np. nacięcie krocza. Podstawą każdego badania, zabiegu, a nawet podania leków powinna być świadomie i swobodnie wyrażona zgoda osoby, której owo działanie dotyczy. Możesz więc wyrazić zgodę, odmówić lub też zmienić zdanie w każdej chwili.
Masz także prawo wglądu do wszystkich wyników badań i do tzw. historii choroby. Pamiętaj, że szpital ma obowiązek na Twój wniosek udostępnić Ci pełną dokumentację.
Możesz domagać się dyskrecji. Jeżeli nie życzysz sobie, aby wszelkie informacje o stanie zdrowia Twoim lub dziecka były upublicznione, zaznacz to lekarzowi. Obejmuje go tzw. tajemnica lekarska. Masz również prawo do ochrony informacji z życia prywatnego, rodzinnego czy też zawodowego.
Każdej mamie przysługuje prawo do odwiedzin najbliższych. Nikt nie może zabronić ci kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz. W każdym szpitalu są jednak wyznaczone godziny odwiedzin, do których należy się dostosować. Trzeba wiec zapoznać się wcześniej z regulaminem oddziału, aby nie dezorganizować jego pracy.
Porody rodzinne są coraz częściej spotykane. Jeżeli wraz z partnerem decydujecie się na taki poród należy wcześniej zaczerpnąć informacji jak wygląda to w praktyce. Masz prawo, aby najbliższa osoba towarzyszyła Ci w tym ważnym wydarzeniu – musisz wcześniej poinformować szpital, że chcesz rodzić w towarzystwie.
Ponadto masz prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie. Możesz też liczyć na pomoc personelu, którego głównym zadaniem jest dbanie o Ciebie i dziecko w czasie pobytu w szpitalu.

Sylwia coś dla ciebie ;)

Dzieki kochana ale moj szpital to taki troszke kopertowy jest niestety . A i tak ogolnie nie zbyt przyjemny polozne od dzieci to wogole masakra chodza takie wsciekle i nie mile ze ma sie ochote od razu do domu wracac.

Kurde aż ci współczuję ; ( bo u nas tam gdzie powinnam rodzic jest tak samo a tak gdzie chce rodzic I na 100% będę chyba ze nie zdarze dojechać jest inne podejście ale w sumie szczerze ten ordynator to jakaś patologia ; ( Ja może jestem za bardzo cięta na lekarzy

Hej
Lila ale wszystko zależy od paietu ubezpieczenia ....ja za ur dziecka 1600 ,za cc ponad 2000...noi leżenie w szpitalu powyżej 4 dni -70/dzień...wypłacają szybko bez problemu.
Tak was czytam i rodzić pośladkowo zalecają? czy czegoś nie kapuję?
Fazerka kciuki są !!!!!!!!!!!! głowa do góry !
Maryńka wie o tym że Teoś to mały cud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U nas poszlo ubezpieczenie o 3 zl do gory a za urodzenie dziecka jest 100 zl wiecej i za pobyt w szpitalu 5 zl wiecej na dobe.

cześć dziewczyny. Miałam dziś nawet dobrą noc pomimo upałów. mój mąż rzuca palenie i jest nie do zniesienia. Mam go dość dosłownie. Wydaliśmy oszczędności na wyprawkę i naprawę auta i panikuje jakbyśmy co najmniej nie mieli za co żyć. Zawsze taki był, że jak nie miał kasy odłożonej to był załamany. Ja znowu podchodzę inaczej do życia i w tej kwesti ciężko się nam dogadać. Tylko, że aktualnie nie mam ochoty słuchać jego marudzenia miesiąc przed porodem. Raczej mamy wazniejsze sprawy na głowie.

Kurde aż ci współczuję ; ( bo u nas tam gdzie powinnam rodzic jest tak samo a tak gdzie chce rodzic I na 100% będę chyba ze nie zdarze dojechać jest inne podejście ale w sumie szczerze ten ordynator to jakaś patologia ; ( Ja może jestem za bardzo cięta na lekarzy

Ja tez jestem na nich cieta bo przez nich 6 lat temu byla w stanie krytycznym w ciazy i moglam umrzec wraz z dzieckiem ale to i tak nic nie pomoglo a dzis mala ma zeza musimy sie leczyc ma problemy z rosnieciem z tyciem jezdzimy po roznych szpitalach genetykach itp

cześć dziewczyny. Miałam dziś nawet dobrą noc pomimo upałów. mój mąż rzuca palenie i jest nie do zniesienia. Mam go dość dosłownie. Wydaliśmy oszczędności na wyprawkę i naprawę auta i panikuje jakbyśmy co najmniej nie mieli za co żyć. Zawsze taki był, że jak nie miał kasy odłożonej to był załamany. Ja znowu podchodzę inaczej do życia i w tej kwesti ciężko się nam dogadać. Tylko, że aktualnie nie mam ochoty słuchać jego marudzenia miesiąc przed porodem. Raczej mamy wazniejsze sprawy na głowie.
Kochana u nas to samo kasa sie rozplynela ale chcialo sie dziecko to trzeba wydac na nie a nie marudzic zawsze mu dogryzam jak cos ;p

Pośladkowy poród nie jest niebezpieczny? a to ciekawe ....k....raczej chore ! a potem nagle cc bo coś ....no kretynizm na najwyższym poziomie.
Ale mam lenia...i ruchy jak mucha w smole....
Julka no faceci...kryzys twój mam jesli palenie na bok,gdzies musi napięcie wyjsc...

reklama
Kaskaw witaj;-)

Dziewczyny ja też chętnie pooglądałabym nasze maluszki,ale na jakimś wątku,czy galerii zamkniętej tylko dla nas-więc jeśli się da to utwórzmy coś takiego-te z nas które korzystają z telefonów może raz na czas zalogują się na kompie i też będą mogły nas zobaczyć;-) bo na ogólny podejrzewam że małoktóra wrzuci;-)

Ja podsumowałam listę wyprawkową-wszystko kupiłam co tam miałam zapisane z wyjatkiem tego leżaczka-bujaczka;-)teraz czekam na paczki-jak wszystko przyjdzie to zaczynam pranie i prasowanie.jak pododawałam koszty to wyszło mi ok 4300 zł -ładna sumka;-) zakładałam ok 5000zł więc jest ok;-)

Do góry