reklama

Lista lutowych mamuś

jeeeee :) u mnie półmetek jutro :) mam jutro wizytkę u ginki i usg więc to chyba usg połowinkowe :P
mam tylko zmartwienie bo wyniki morfologii krwi są za niskie :( ale zobaczymy co na to moja gin powie :)

reklama
A więc, Klaro, ja chyba jednak pójdę na jogę i na basen.. nie bardzo mi się uśmiecha być rozpasioną i szczęśliwą. Oczywiście chcę mieć jak największy brzusio, aby mieć pewność, że dzidzia się zdrowo rozwija, ale nie mam zamiaru po ciąży pozostać długo w swoich ciążowych rozmiarach. Postaram się pozbyć wystającego brzuszka jak najszybciej jak tylko mi zdrowie pozwoli. A z wystającym mam właśnie mocny problem. Bo zawsze miałam :)

Iza basen dla ciężarówek (oczywiście bez zagrożonej ciąży) jest super. Ja też zaczęłam chodzić, tylko musiałam przestać w tym tygodniu ze względu na infekcję, ale jak tylko się skończy to do pływania sie zabiorę. a jak z twoja jogą? Bo ja przed ciąża i na początku (do 3 miesiąca) ćwiczyłam, ale teraz juz sama nie wiem które cwiczenia są dla dzidzi i dla mnie dobre, a które nie. Wiesz cos o tym?

Ja mam ksiązkę "Matka i dziecko" vademecum autor Elizabeth Fenwick i tam są pokazane ćwiczenia jakie warto robić w trakcie ciąży - wzmacniają one kregosłup i mięśnie macicy - te ćwiczenia przydatne są kiedy sie rodzi siłąmi natury. Ale jak już wcześniej pisałam straszny leń ze mnie do ćwiczeń i sie jeszcze do nich nie zabrałam, chociażprzydało by się bo kręgosłup zaczyna pobolewać. ;D

Ja też mam tę książkę "Matka i Dziecko" (o której pisze Rybka) i wydaje mi się, że jest OK. Nie mam porównania, ale większość rzeczy przedstawia w formie obrazków, pokazujące jak co robić i mi to bardzo odpowiada.

właśnie się dowiedziałam co będę miała w tym semestrze:

Ginekologia i położnictwo:
Biologia rozrodu człowieka oraz problematyka ciąży fizjologicznej i powikłanej. Omówienie
mechanizmów porodu fizjologicznego i patologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem udziału
fizjoterapeuty w pracach zespołu bloku porodowego. Szkoły rodzenia oraz czynny udział
fizjoterapeuty w ćwiczeniach z kobietami ciężarnymi. Omówienie głównych schorzeń
ginekologicznych. Proces usprawniania chorych po operacjach ginekologicznych, jak również po
porodach fizjologicznych i po cięciach cesarskich.

I w ramach ćwiczeń jedna z osób "udaje" rodzącą :) oj coś czuję że to ja się najwięcej będę udzielać na tych zajęciach :P

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry