reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lista rzeczy niezbednych potrzebnych i praktycznych-czyli wyprawka według marcówek

Dzięki za linki - ja przeglądałam aukcje, ale to nie trafiłam.
Super ciuszki i jaki wybór, pełna gama kolorów:) na pewno cos z tego kupię, dobrze, że to Allegro istnieje:)

reklama
mnie linki też bardzo się przydadzą, jednak nie mam jeszcze "parcia" na robienie wyprawki.... hm... jakoś za wcześnie mi się wydaje, chcoiaz na ten tydzien mamy zaplanowany zakup komody w której będziemy trzymać rzeczy bejbusia :):):)

Asco, ja Ci pozniej dlugie posta naskrobie, ale jestem pewna, ze macie tam pieluchy tetrowe. Szukaj czegos, co nazywa sie Muslin squares :-)

1. bodziaki - prawie wszystkie są wkładane przez głowę, czy to jest na pewno wygodne dla dziecka, czy może lepiej poszukać takich rozpinanych na przodzie? A moze nie ma to wielkiego znaczenia?

Ad 1.
Ja dla Ola mialam bodziaki zakladane jedynie przez glowe i nie bylo placzu, ani jakiegos generalnego problemu z ubieraniem badz zdejmowaniem.. A nawet wiecej. Powiem szczerze, ze wole wlasnie takie bodziaki, poniewaz zapinanie maja na dole, nie na boku czy przy ramionkach i mialam pewnosc, ze nic sie nie wzyna w malutkie cialko.

2. pajacyki, spioszki - większość jest welurowa, wygladają slicznie, ale tez są dość grube, czy to nie za ciepłe tak na co dzień dla dzieciaczka, może takie bawełniane są lepsze, a welurowe raczej na wyjście?

Ad 2.
Wedlug mnie te welurowe ladnie wygladaja, ale nie sa dobre na codzien, wlasnie ze wzgledu na to jakie sa zwykle grube. Wole ubrac bawelniane i ewentualnie okryc dzidziusia... Poza tym... nawet sama pewnie wolisz lzejsze ubranie, chocby 2 warstwy niz jedna warstwe grubego swetra?

3. gdzieś przewineło się na wątku, ze dopóki pępuszek nie zagoi się, to lepiej jest ubierać dzidziusia w kaftaniki i śpioszki, a dopiero później w bodziaki.

Ad 3
Raz sprobowalam ubrac kaftanik i cholera mnie brala jak za kazdym razem gdy podnioslam Ola wszystko wylazilo... Wedlug mnie nie ma wiekszego znaczenia dla dziecka czy tam pepka..No bo i tak przykrywa sie go i tak... A mi sie bawrdziej wydaje, ze juz bardziej kaftanik moze podraznic niz body...
Ja np pytalam sie poloznej..co zrobic z pampersem...bo w koncu jak sie dziecko rodzi to pampek nachodzi na pepek...i ona mi powiedziala, ze w sumie trzeba uwazac, ale bez przesady i, ze spokojnie mozna okryc pampkiem, lub wyciac polkole.

Dziewczyny,
wielkie dzięki, człowiek ciągle się uczy:)

Harsharani - jak do tej pory nie natknęłam się na tetrowe pieluszki, flanelowych jest co niemiara, ale poszukam pod wskazaną nazwą, może i tu są do kupienia, a że też wszyscy z rodziny i znajomi chcą pomagać i coś przysyłać lub przywozić, to też nie będzie problemu.

W mieszkaniu jest bardzo ciepło i ponoć zimą tak grzeją, że wszyscy otwieraja okna na oścież, stąd moje obawy do tych cieplutkich welurkowych pajacyków. Też jestem zwolennikiem ubierania na przysłowiowa "cebulkę".

Tak naprawdę ja dopiero zaczynam roglądać się za wyprawką dla Synka, ale żeby coś z Polski zorganizować to chyba juz trzeba działać, aby w styczniu najpóźniej dotarło. Tu tez nie jest tak bardzo prosto wszystko kupić, miasto ogromne, centra handlowe głównie na obrzeżach miasta, więc wyprawa do sklepów to cały dzień. Okres przedświateczny więc, zadnych wyprzedaży czy choćby drobnych przecen, a rzeczy dla niemowalków kosztują tyle co w Polsce tylko w dolarach.

Marta - dzięki za link:)

potwierdzę wypowiedź harsh, u nas też z wkładaniem bodziaków nie było problemów ( mają boczki kopertowe jak zauważyła Marta) , miałam kilka zapinanych na ramieniu, ale również miałam wrażenie, że dziecku się te kapselki wpijają w rączkę.
Body używałam od początku nawet przy kikutku i nic się z nim nie działo, wbrew pozorom nie jest on taki delikatny jak się nam wydaje.
Welurowych śpiochów wręcz nie cierpię. Pięknie wyglądają i an tym się kończy ich funkcjonalność. zawsze mam wrażenie, że dziecku jest za gorąco i mało przewiewnie. tez miałam parę takich ubranek, ale używałam sporadycznie, bardziej już jak młody w zimie miał ok 5 miesięcy i bawił się, a to na kocyku, to na macie lub wędrował ze mną po całym domu bez przykrycia kocykiem

Ostatnia edycja:
ja welurowych na bank nie kupię bo mój eMek nie jest w stanie dotknąć niczego co jest z weluru...:-) co nie zmienia faktu że teściowa kupiła dwa pajace welurowe - ale takie bardzo delikatniusie i niekoniecznie grube... no i z grubszych to jeszcze można kupić polarowe:-)

bawełnianych nie mam ani jednej sztuki bo czekam na przeceny... :-)

reklama
ja welurowych na bank nie kupię bo mój eMek nie jest w stanie dotknąć niczego co jest z weluru...:-) co nie zmienia faktu że teściowa kupiła dwa pajace welurowe - ale takie bardzo delikatniusie i niekoniecznie grube... no i z grubszych to jeszcze można kupić polarowe:-)

bawełnianych nie mam ani jednej sztuki bo czekam na przeceny... :-)

wczoraj w 5-10-15 widziałam śpiochy i pajace bawełniane za 19.99 i 24 zł;)

Do góry