Dziewczyny musze sie podzielic moja pierwsza wizyta u poloznej. Jako ,ze w Szwecji nie chodzi sie do lekarza ,tylko do poloznej ,wiec bylam dzis pierwszy raz. ( Bylam wczesniej w klinice usg i widzialam bobika i serduszko ,ale to prywatnie i wg .szedzkiego systemu -w ogole nie potrzebne) A wiec ,polozna w ogole nie zbadala mnie w jakikolwiek sposob. W sumie moglam nasciemnic ,ze jestem w ciazy. Powiedziala ,ze powinnam chodzic na spacery ,nie pic ,nie palic i nie brac narkotykow. Dobrze ,ze wspomniala ,bo pewnie robilabym to non stop. Powiedziala ,zebym starala sie nie wymiotowac ,bo trace wartosci odzywcze- wiadomo wymiotuje bo lubie ,a teraz juz nie bede. Mam nie jesc surowego miesa i ryb. I koniec. dostalam broszurki do poczytania o ciazy. Koniec.
Nastepna wizyta w 20 tygodniu (!!!!) wczesniej ( tydzien 18) mam prawo do pierwszego (sic!) usg. Kolejne usg w 32 tygodniu. A gdzie badanie krwi ,gdzie przeziernosc karku -rece opadaja.
Na szczescie bede w polsce niebawem i w piatek z tydzien mam wizyte u normalnego lekarza.
Tutaj nie ma beckiowego ,ale macierzynski trwa 1,5 roku a potem kazdy ,niewazne na status majatkowy dostaje co miesiac 1100 kr=500zl na dziecko ,az do czasu jak ono skonczy sie uczyc. Im wiecej dziec tym wieksza kaska.
U mnie mdlosci jakoby zelzaly ,choc wymiotuje wciaz przynajmniej raz dziennie. Troche sie denerwuje ,ze niby mi objawy znikaja ,ale po prostu tak mam i staram sie siebie uspokajac.
Andrzelika -ja tez mam kucie w jajnikach czasem ,ale nie jak sie w noscy przekrecam ,tylko ja np. gwaltownie wstaje ,albo wykonuje gwaltowniejszczy ruch. Musi nam sie udac bo swoje juz przeszlysmy. Ty az za bardzo.
Ja rozwniez ,w sobote mam imperke w domu. Tylko ,ze u nas bedzie 14 osob. Oczywiscie nie mam zamiaru gotowac (generalnie tego nie robie) ale wciaz nic nie zamowilismy. kurcze musimy zrobic to dzis ,bo w koncu bedzie za pozno.
Poronienie nauczylo mnie pokory i w ogole nie wybiegam myslami do porodu a juz tym bardziej do zakupow. Ale fakt ,ceny wozkow zwalaja z nog, no i ceny pieluch. Dlaczego pieluchy sa tak koszmarnie drogie ,jak trzeba zuzywac ic takie tony???