Ja wczoraj robiłam kruche z budyniem i truskawkami

Przepis jest bardzo prosty a ciasto smaczne
Zobacz załącznik 867781Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250g masła lub margaryny ( ja daje margarynę palma)
Mąkę i cukier puder przesiewamy i dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jaja i margarynę. ( dobrze jest wyciągnąć margarynę wcześniej z lodówki aby była miękka. Kroimy ją na mniejsze kawałki, dodajemy do składników i ugniatamy ciasto. Ja robię to w misce. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do worka foliowego i na 30 min do lodówki. Ja kawałek ciasta wielkości pięści odkładam w woreczku do zamrażarki na kruszonkę, później łatwiej jest zetrzeć na tarce.
Gdy ciasto w lodówce przygotowujemy budynie:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier ( zależy czy jest w składzie budyniu czy nie)
Budyń przygotowujemy tak jak pisze na opakowaniu z tą różnicą że do szklanki gdzie mieszamy budynie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tarta. Ja posiadam formę o wymiarach 25x36. Ciasto układamy na blachę( pamiętać o kawałku ciasta na kruszonkę ) na ciasto budyń może być gorący czy ciepły nic się nie dzieje. Następnie owoce jakie uważacie i robimy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni na 45 min. Ja piekę na środku z grzałką gora-dół. Po ostygnięciu mozns posypać cukrem pudrem. Gotowe

Ja też mistrzynią nie jestem ale to ciasto wychodzi

. A przepis kiedyś znalazłam na stronie przepisyjoli.pl
Smacznego