Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Cześć
czas się ujawnić, czytam Was od listopada, zaczynam i kończę z Wami dzień, to niemal rytuał, rano po przebudzeniu pierwsze karmienie przy laptopie i zaglądam do Was, grupa wsparcia która daje poczucie siły i nie pozwala być samemu w ciągu dnia.
Michalina urodziła się 28.11.2018 r. - to druga cc, nie odważyłam się na wywoływanie porodu, pierwsza cc była dla mnie zaskoczeniem, z uwagi na brak postępu porodu i zielone wody płodowe podjęto wówczas decyzję o cc. Mam również 7-latka w domu
Karmienie... to wyboista droga. Od samego początku łączę karmienie piersią z niewielkim dokarmianiem, ciągle idziemy dolną granicą przyrostu wagi. Wydałam już kupę kasy na przeróżne środki wspomagające laktację, na konsultacje z doradcami, postawiłam dom na nogi by móc skupić się na kp, ale jak na razie nie widzę spektakularnego strumienia mleka. A ostatnie konsultacja z cdl przyniosła nieoczekiwaną diagnozę, że wędzidełko, które sprawdzane było już 5 razy, należy podciąć! I tu może być główna przyczyna naszych problemów z nieefektywnym ssaniem.
Jeśli znikniecie z mojego ekranu, to co mi pozostanie?
Justyna
Nam lekarz zalecil przemywac oczka woda przegorowana a polozna....moim mlekiem!
Lekarz powiedzial,ze rumianek mize zrobic wuecej szkody niz pozytku , uczula, takze nie!
Ooooo jacie ja Was nie nadrobie, co tu sie dzieje! Nie bylo mnie tu moze ze 3 dni. Poddaje sie.
Witam nowe mamusie
Ja dzis zaspalam do przedszkola![]()
Taka ciezka noc, rano mlodemu wlaczylam bajki i poszlam lezec do lozka a tu zasnelam i pobudka o 8.50, to juz za pozno by sie wybrac do przedszkola. Takze dzis w domu.
Generalnie cos zle sie czuje oby tylko nie przeziebienie ale kicham, gardlo cos drapie, glowa boli, nie wyglada to dobrze.
Wlasnie rosol gotuje.
Maly spi,laduje baterie. Od 21 ogien, czyli kolki
Cześć dziewczyny, nadszedł czas wychodzenia „z za kotary” to i ja się ujawniam. Czytam Was od sierpnia, kiedy to zaczęły się moje bezsenne, ciążowe noce. Mam 42, a właściwie to w tym roku skończę 43 lata, mieszkam w UK. To była moja 3 ciąża , zakończona jak dwie poprzednie cesarką. 25 października, dwa tygodnie przed terminem urodziła się moja córeczka z wagą 3360g. Mam jeszcze 2 synów: 9 lat i 5. W ciąży czułam się nieźle, mimo, że codziennie przyjmowałam clexane- brzuch pokiereszowany. Za to teraz nadrabiam problemami zdrowotnymi. Dzisiaj miałam usg, które potwierdziło przepuchlinę brzuszną- niestety bez operacji się nie obejdzie. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu GP powie co i jak. Jestem przerażona, jak ja to wszystko ogarnę z trójką dzieci. To tyle narazie o mnie. Mam nadzieje, że przyjmiecie „podglądaczke” do swojego grona. Xenka C na ropiejące oczko przerobiłam wiele rzeczy ze starszym synem, włącznie z antybiotykowymi maściami i kroplami, ale niestety problem powracał. Aż wypróbowałam w desperacji mokre chusteczki - specjalne używane po zabiegach okulistycznych. Nimi wyleczyliśmy oczko. Nie są tanie, ale warto, nazywają się Blephaclean.
Jezuuuu, chciałam go, ale nie ma go w moim rozmiarze, w sensie, że podobno nie produkują poniżej miseczki E... Śliczny! Siosta sobie go kupiła
haha, też dziś mierzyłam małą centymetrem ;p od czubka główki po krzywiznie ciała do piętki, wyszło 58cm więc chyba ok, bo jak się urodziła miała 54, jakbym nie zmierzyła po krzywiznie, wyszło by mniej.
nie wiem, czy nie odpisuje Ci z wątku prywatnego? Przestałam ogarniac powoli ;P ja z seriali to niezmiennie każdemu mogę polecić twin peaks. Kocham go, to majstersztyk wśród seriali i taki klasyk, który trzeba wręcz obejrzeć. Oglądałam już 3 razy i chyba zaraz zacznę jeszcze raz, bo kocham klimat tego miasteczka
już ktoś napisał - od 3 mc życianajlepiej sól fizjologiczna z jałowym gazikiem Z WŁÓKNINY, bo jest delikatniejsza dls oczu niż gaza.
wooow, schudłas 20kg, ładnie!mi kiedyś udało się 12 ale byłam głupia i nie ćwiczyłam, tylko mniej jadłam, co skończyło się połową włosów mniej i poważną anemią, przy okazji problemami żołądkowymi, ale już minęło 5 lat i z tego wyszłam. Dlatego wiem, jak to jest dbać o figurę, nie chciałabym już wyglądać jak kiedyś a też dużo zdrowia kosztowala mnie zmiana sylwetki...
Fizjoterapeutka na szkole rodzenia mówiła nam, że trampoliny jak i brzuszki po porodzie to najgorszy pomysł na aktywność fizyczną, a trampoliny mogą skończyc się nietrzymaniem moczu ze względu na luźne mięśnie dna macicy po porodzie.
Wiecie co, przestałam ogarniac to forum. Mam problem jeszcze z zapamietaniem starych dziewczyn, o nowych już nie mówiąc...
Witam wszystkie nowe mamy i bardzo mi przykro, że nie chcialyscie podzielić się swoimi przemyśleniami i komentarzami jeszcze w ciąży, na pewno mialyscie też mnóstwo ciekawych rzeczy do powiedzenia. Szkoda, ale lepiej późno niż wcale
pozdrawiam też te mamy, które w dalszym ciągu nas tylko podczytują, na pewno jest Was jeszcze dużo![]()
Pisałyście o mierzeniu. Zosia jak się urodziła to ją zmierzyli na takiej macie ze skalą tak jak leżała czyli pozginana i wyszło 47cm. Wasze dzieciaczki tez tak mierzyli?
Bo moja ważyła 3200 i na te 47cm to ona chyba powinna być bardziej okrągła niż była. Wydaje mi się ze miała więcej, zwłaszcza ze 5 tygodni później położna w domu mierzyła ją z rozprostowanymi nóżkami i miała 55. Chyba niemożliwe żeby w 5 tyg urosła aż 8cm? [emoji3]
@FiLi88 mój.Antoś miał lego w.nosie hehe wyciągałam mu pęsetą
Witam kolejne zbłąkane owieczki!!!
Poszcie o wszystkim i o niczym, będzie wesoło [emoji6]
Dziś wcześniej wykąpałam juniora bo już ledwo tomny był. Pocycał chwilę i śpi-ciekawe jak długo...
Idę pod prysznic bo cała się kleje, jakoś dziś strasznie się poce...stara już się.chyba zrobiłam[emoji23][emoji23][emoji23]
Czyli nie jestem sama która nie może się pogodzić z dodatkowymi kilogramami. Najgorszy brzuch i to że w większość ciuchów sprzed ciąży się nie mieszcze. Mama mnie pociesza że jak skończe karmić piersią to napewno zlece na wadze. Przyjdzie lato to będę musiała coś z moją "spyrą"na brzuchu zrobićnajgorsze że nigdy w życiu nie byłam na diecie ani nie ćwiczyłam żeby chudnąć. No i dochodzi moje uzależnienie od słodyczy...
![]()
Mówią też, że jak się kp to się chudnie-jakoś nie zauważyłam[emoji23][emoji23][emoji23]
A ja Wam powiem cos![]()
Nie mam waginie mam pojecia ile w ciazy przywalilam i nie wiem ile teraz waze
![]()
Zyje w boskiej nieswiadomosci i niech tak sobie bedzie. Skora na brzuchu czasami dostaje biooila to moze sie poprawi, a jak nie to trudno, kochac trza jak swoje![]()
A cwiczenia i inne takie zostawiam na razie. 31 stycznia mam specjaliste i zobacze co sie wydarzy![]()
To jak to się w końcu poprawnie mierzy ?
Cześć
czas się ujawnić, czytam Was od listopada, zaczynam i kończę z Wami dzień, to niemal rytuał, rano po przebudzeniu pierwsze karmienie przy laptopie i zaglądam do Was, grupa wsparcia która daje poczucie siły i nie pozwala być samemu w ciągu dnia.
Michalina urodziła się 28.11.2018 r. - to druga cc, nie odważyłam się na wywoływanie porodu, pierwsza cc była dla mnie zaskoczeniem, z uwagi na brak postępu porodu i zielone wody płodowe podjęto wówczas decyzję o cc. Mam również 7-latka w domu
Karmienie... to wyboista droga. Od samego początku łączę karmienie piersią z niewielkim dokarmianiem, ciągle idziemy dolną granicą przyrostu wagi. Wydałam już kupę kasy na przeróżne środki wspomagające laktację, na konsultacje z doradcami, postawiłam dom na nogi by móc skupić się na kp, ale jak na razie nie widzę spektakularnego strumienia mleka. A ostatnie konsultacja z cdl przyniosła nieoczekiwaną diagnozę, że wędzidełko, które sprawdzane było już 5 razy, należy podciąć! I tu może być główna przyczyna naszych problemów z nieefektywnym ssaniem.
Jeśli znikniecie z mojego ekranu, to co mi pozostanie?
Justyna
Tu w UK w szpitalu gdzie rodziłam nie mierzyli dziecka, pierwszy pomiar córeczka miała, kiedy skończyła 6 tyg i mogła wyprostować nóżki na leżącej miarce: od głowy do pięt.To jak to się w końcu poprawnie mierzy ?
Z jakiego regionu jesteś w UK? Może sąsiadka [emoji23]Tu w UK w szpitalu gdzie rodziłam nie mierzyli dziecka, pierwszy pomiar córeczka miała, kiedy skończyła 6 tyg i mogła wyprostować nóżki na leżącej miarce: od głowy do pięt.
Z tego co pamiętam powyżej 3 mca można te chusteczki do powiek stosowaćWitaj również
Jak wyście dały radę tak długo milczeć?!
Nieciekawie brzmi ta Twoja przepuklina i perspektywa operacji... Mówia kiedy mniej więcej?
Wlasnie też pomyślałam o bleohaclean lub demoxoft podobny preparat ale nie wiem od jakiego wieku to lepiej pomoże maja i mayflay.