@Mama Zuzi i Antosia poza bólem brzucha z prawej strony i krwawieniem jak przy @ od 3 dni to ok się czuję.
Bardzo bym chciała karmić małego piersią, ale on szybko się wkurza, że mu nie leci tak szybko jak z butelki i nadal nie umiem go do prawej przystawić.
Poza tym z butelki wiadomo, że zjadł tyle i tyle mego mleka z odżywką, a on musi przybrać na wadze.
A co tam u Ciebie?
@MMMagdalena octenisept jak już pisałam do 2 r, życia nie wskazany ze względu na substancje konserwujące(oczywiście każdy robi jak uważa) a to że polecają to wiem.
Przecież zwykły spiryrus za 10zł to nie to samo co octenisept za 25. Koncerny farmaceutyczne i ich akcje znam, bo jestem związana z branżą.
Kwasu salicylowego będącego składnikiem spirytusu nie powinno się stosować poniżej 3 r.ż
Tak samo jeżeli chodzi o tormentiol, który był nagminnie polecany i chyba do tej pory jest przez pediatriów, a zawiera kwas borowy, który bardzo szybko wchłania się przez skórę i u takiego malucha poniżej 3 r,ż wykazuje działanie toksyczne.
Za to bezpieczny i dobry skład ma maść tormentalum.
To jest tak samo jak z kosmetykami dla dzieci, są polecane a nawet mają pozytywną opinię np instytutu matki i dziecka a w składzie Peg i różne inne konserwanty.
Nie chce się wymądrzać, ale staram się wybierać świadomie.
Tym bardziej, że Mati jako wcześniak ma cieńszą skórę i łatwiej mu się wchłania wszystko.
Ja wolę stosować do pępka zwykły spirytys.
Ale masz rację, że trzeba dokładnie przemywać te wszystkie zakamarki wokół kikuta i tam wysuszać.
@Tyna88 takie sytuacje chyba w każdym szpitalu czasem się zdarzają.
Ja leżałam na sali z dziewczyną, której nie potrafili pomóc w moim szpitalu(dziecko nie mogło żyć poza organizmem matki z powodu wady)
Przewieźli ją do Centrum zdrowia dziecka do Warszawy i tam też nie umieli jej pomóc.
Dopiero w tym roku urodziła drugie dziecko.
Które przeżyło i urodziło się zdrowe.