• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopadowe mamy 2020

reklama
Naprawdę muszę? Nigdy nie robiłam takich rzeczy, nie wiem o co w tum chodzi, pewnie i tak będę o tym zapominać, tak już mam. O siebie nigdy nie dbalam ani trochę, kiedyś też kobiety w ciąży nie brały żadnych takich rzeczy i zdrowe dziecko rodziły, teraz są jakieś czasy przesadnego przesadzanie że wszystkim i potem wszyscy tacy chorowici. Na pewno nie Będę robić sama jakiś mieszanek jak pisały dziewczyny wyżej, zaczęłam myć owoce i warzywa więc to już jest dużo jak na mnie :D
Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka. Kiedyś matki rodziły w polu ale to nie znaczy że my mamy nie iść z duchem czasu 😊 możesz brać jak ci się przypomni, zawsze coś 😉

Nie strasząc nikogo... tak kwas foliowy ma ogromne znaczenie i właśnie szczególnie do 12 tc. Moja koleżanka w tamtym roku, gdy ja jechałam na antydepresantach, ponieważ nie mogłam zajść w ciąże i sądziłam ze nigdy nie zostane matka... z dumną mi oznajmiła, ze jest w ciąży i jeszcze z tekstem cytuje: „ widzisz jak szybko mi się udało zaskoczyć, a nawet kwasu foliowego nie zażywałam”. Mnie zmroziło krew w żyłach. Oczywiście kobieta zużywająca kwas foliowy i różne witaminy świata nigdy nie ma pewności czy dziecko będzie zdrowe, ale niestety w 20 tc ciąży lekarz stwierdził ze dziecko będzie miało wodogłowie i rozczep kręgosłupa. Zdecydowali się jednak ciąże usunąć 😢 jak się później okazało nie była to żadna wada genetyczna ponieważ miała robione badania i był to niestety tylko i wyłącznie niedobór kwasu foliowego 😔

No ja mam zaraz 12 tydz więc już nie będę brała tego kwasu jak i tak jest za późno. 7 maja idę na prenatalne to się dowiem czy coś się przez to stało?
Spokojnie tak ja napisałam, nawet suplementujaca kobieta nigdy nie ma pewności czy wszystko w porządku z dzidziusiem. Ale mimo iż do 12 tygodnia kwas jest najważniejszy to nie rezygnuje się z niego do końca ciąży. Przecież dziecko nadal się rozwija

Tak na prawdę kwas foliowy potrzebny jest przez całe życie, takze warto brać. @DragonSonia jesli masz problem z systematycznością położ sobie np witaminy a umywalce i jak będziesz myla zęby to tez weźmiesz tabletki. Albo w innym widocznym miejscu. Po kilku dniach wejdzie Ci to w krew :)

Ja biorę centrum Femina dha 1 i chyba skład ok mam nieco zawężone pole do popisu że względu na to że trzeba uważać aby były BG
Co któryś dzień biorę do tego jeszcze metylowany kwas foliowy z solgara.
Dzisiaj mam wrażenie że tak dużo zrobiłam no i się dobrze czuje 😁
Wczoraj na obiad zjadłam pół pizzy takiej średniej i do rana dzisiaj mi było niedobrze..jednak dzidzia nie chce niezdrowego żarcia 😜
Dzisiaj zjadłam chyba tone różnych owoców i co chwilę mleko mi się chce pić.
Ogarnęłam troszkę w domku a później kilka godzin spędziliśmy w ogródku mąż kupił rano krzewy owocowe no i zrobił mi jeszcze niespodziankę i kupił inne kwiatki do ogrodu bo ostatnio mu smecilam że tak smutno bez kwiatów
Więc posadziliśmy borówki agrest i porzeczkę 😁
Mam też truskawki w ogródku i nie mogę się doczekać kiedy będą owoce
Później przyszłam do domku i wzięłam się za układanie puzzli 1000 elementów. Połowa za mną ale trochę muszę odpocząć teraz 😁

reklama
Ja biorę centrum Femina dha 1 i chyba skład ok mam nieco zawężone pole do popisu że względu na to że trzeba uważać aby były BG
Co któryś dzień biorę do tego jeszcze metylowany kwas foliowy z solgara.
Dzisiaj mam wrażenie że tak dużo zrobiłam no i się dobrze czuje 😁
Wczoraj na obiad zjadłam pół pizzy takiej średniej i do rana dzisiaj mi było niedobrze..jednak dzidzia nie chce niezdrowego żarcia 😜
Dzisiaj zjadłam chyba tone różnych owoców i co chwilę mleko mi się chce pić.
Ogarnęłam troszkę w domku a później kilka godzin spędziliśmy w ogródku mąż kupił rano krzewy owocowe no i zrobił mi jeszcze niespodziankę i kupił inne kwiatki do ogrodu bo ostatnio mu smecilam że tak smutno bez kwiatów
Więc posadziliśmy borówki agrest i porzeczkę 😁
Mam też truskawki w ogródku i nie mogę się doczekać kiedy będą owoce
Później przyszłam do domku i wzięłam się za układanie puzzli 1000 elementów. Połowa za mną ale trochę muszę odpocząć teraz 😁
Pracowity dzień za Tobą :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry