reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe mamy 2023

reklama
Dokładnie tak. Jeśli masz możliwość to od razu w labie szpitalnym, żeby uniknąć w razie czego nerwów z Diagnostyką itp labami. Ale jak nie masz możliwości u siebie w okolicy to lepsza Diagnostyka niż nic.

Mnie w Diagnostyce wyszło 2.85 i też mi dziewczyny pisały, że jest takim wyniku to raczej nie pomyłka ;-). Znajdziesz tam mój post zresztą, bo byłam przerażona.

Zobacz sobie tego linka z badaniami z Lancetu. Branie leków przeciwwirusowych zmniejsza ryzyko transmisji na dziecko nawet pięciokrotnie (do około 10 procent). To jest na prawdę ogromna różnica.
U nas w labie szpitalnym to chyba tylko na skierowanie. Czy normalnie każdy może skorzystać ?

Optymizmem napawa to, co pisze @lady_in_blue
Ja pamiętam taki wywiad z cenionym procesorem Dębskim (już nie żyje) w którym on powiedział coś w stylu że w ciąży już bez sensu robić badanie na cytomegalię bo i tak nie ma na to leczenia. A Laska na niebiesko nam tu przedstawiła najnowsze informacje, z których wynika, że to leczenie jest :)
Leczenie w Polsce pojawiło się w 2021 roku za sprawą determinacji rodziców dziecka, które miało się urodzić. Na świecie było już troszkę wcześniej dostępne. Tutaj cała historia:

Synek założycielki tej fundacji i grupy na Facebooku. Marta służy ogromną pomocą i wiedzą, tym bardziej że przecierała w Polsce szlaki.

Wielu ginekologów nic o tym nie wie, nie aktualizuje wiedzy na ten temat. Nawet jeśli jakimś cudem zleci te badania to nieraz każe olać wynik, bo i tak nie da się ich zdaniem nic zrobić.

To samo zresztą z badaniem grupy krwi i przeciwciał w pierwszym trymestrze ciąży. To jest obowiązkowe badanie dla wszystkich kobiet. To nie prawda, że jak kobieta ma grupę z plusem to nie trzeba badać przeciwciał - konflikt serologiczny i tak może się pojawić.

U nas w labie szpitalnym to chyba tylko na skierowanie. Czy normalnie każdy może skorzystać ?
Prywatnie powinno się dać móc zrobić badanie i za to zapłacić. Ważne, żeby badali to w swoim labolatorium a nie zlecali Diagnostyce czy Alabowi. Bo jeśli zlecają to na to samo wyjdzie jak pojedziesz do Diagnostyki a będzie mniej zachodu...

W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach około 120pln kosztuje igg i igm cmv.

@lady_in_blue , jeszcze tak napiszę, bo dostałam info z pierwszej ręki, że przeciwciała IgG i IgM wykonują w labo przyszpitalnym w Opolu (info mam od koleżanki, której siostra pracuje w sektorze medycznym i ma kontakty w tym szpitalu, również w labie)🙂. @Kaala , info przydatne dla Ciebie- przy szpitalu na Katowickiej robią te badania.

Także tam na początek pojadę.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , nie wystraszyłaś mnie bardziej. Nie przejmuj się😘. Dobrze jest znać ryzyko niż żyć w nieświadomości.

@lady_in_blue , jeszcze tak napiszę, bo dostałam info z pierwszej ręki, że przeciwciała IgG i IgM wykonują w labo przyszpitalnym w Opolu (info mam od koleżanki, której siostra pracuje w sektorze medycznym i ma kontakty w tym szpitalu, również w labie)🙂. @Kaala , info przydatne dla Ciebie- przy szpitalu na Katowickiej robią te badania.

Super! Będziesz miała dużo bliżej ♥️. Jeśli robią u siebie tymi "lepszymi" szpitalnymi metodami, to jak najbardziej nie ma sensu jechać do Bytomia.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , nie wystraszyłaś mnie bardziej. Nie przejmuj się😘. Dobrze jest znać ryzyko niż żyć w nieświadomości.
Tam się trzeba umawiać ? Czy można w godzinach pobrań przyjść ?

reklama
Do góry