• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

logopeda

mija79

Patrysiowa mama
Chciałam się was zapytać czy wasze dzieci podniosą tak język,żeby dotknąć górną wargę ust?
Moja córcia nie podniesie i zastanawiam się czy nie ma krótkiego wiązadełka pod językiem.Porozmawiam dziś z przedszkolankami jak one to widzą,bo będę musiała ją chyba już do logopedy zapisać.Oby obeszło się bez nacięcia go.

reklama
mija do logopedy mozesz sie przejsc i zobaczyc co ona ci powie...jakos bardziej wiarygode bedzie to co on mowi niz panie przedszkolanki ;) nie zaszkodzi...a bedziesz spokojniejsza... :)

p.s. u mojego syna w przeszkolu 3latki maja zajecia z logopeda tak samo jak 4latki (moj syn ma seplenienie miedzyjezykowe :/ )

seplenienie miedzyzebowe objawia sie tym, ze przy mowieniu bardzo czesto wklada jezyk pomiedzy zeby z przodu i przez to slychac tak jakby sie "piescil"...no i teraz caly czas musimy cwiczenia buzi robic....a na moje oko on zaczal tak robic majac nieco ponad 2,5 roku.... :/

u nas w 3latkach sa w normalnym planie zajecia z logorytmiki. wychowawczyni jest zarowno logopeda i niektorych rodzicow zachecala do zajęć dodatkowych (odplatnych). julia nie mowi normalnie, ale podobno typowo dla wieku i mamy dać jej czas. a jęzorkiem sięga raczej daleko:)
a moze pediatra jakos pokieruje do specjalisty w tej sprawie?

reklama
moja chodzi do logopedy odkad skoczyla 2 latka ze wzgledu na krotkie wiązadelko.
cwiczyla sporo ale naciecie bylo i tak konieczne, odkad ma naciete mowi o duzo lepiej, ale z logopedy nie zrezygnowalysmy.
z przedszkolnym logopeda widzi sie raz w miesiacu.
jezeli amrtwisz sie to idz do logopedy, napewno zoabczy jezyczek i doradzi.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry