reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Łojotokowe zapalenie skóry

Martap22 - a stosujesz diete ? Bo mojej Oli wszelkie zmiany znikaja predzej lub pozniej po ograniczaniu przez mnie alergenow w pozywieniu. Jak przestalam teraz jesc jajka to bardzo zmniejszyla sie ilosc tych czerwonych plackow przy policzkach i mniej jest tej luszczacej sie skory. Poczekam jeszcze chwile i jesli do konca to nie zniknie to wyeliminuje pszenice- tez moze uczulac (mam nadzieje, ze nie okaze sie ze to gluten, bo wtedy odpadaja i pszenica i zyto i owies i jeczmien :( ) Moim zdaniem dopoki cokolwiek jest na skorze to znaczy ze dziecko ma kontakt z alergenem i krem nic nie pomoze. Najwyzej chwilowo a nie o to przeciez chodzi.

Aniu, do lekarza jedziemy w czwartek albo w piatek (bedziemy wtedy hurtowo wizytowac wszystkich specjalistow: dermatologa, neurologa, rehabilitanta i moze ortopede).

reklama
Aniu, masz rację, ale kremem pozbawia się uczucia świądu, przez co dziecko mniej się drapie. U nas ten nowy krem spowodował troszeczkę gładszą skórę w dotyku, na razie nic więcej nie zaobserwowałam, bo za krótko go stosujemy. Aniu, koniecznie daj znać jak wrócisz od lekarzy, czekam na info. :)

Zaczęłam czytać forum o atopowym, trochę się przeraziłam, bo mój Krystianek ma coś podobnego na klatce piersiowej :(, ostatnio posmarowałam ją papką z cynkiem + krem Exomega i jest lepiej, ale boję się...

http://www.dermnet.com/thumbnailIndex.cfm?moduleID=2&moduleGroupID=17&groupIndex=1&numcols=0
http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewforum.php?f=3

A tu coś, co znalazłam na forum:

Przy lojotokowym zapaleniu skory nie ma tlustej skory ale wilgotne łuski. u dzieci ciemieniuszka czyli luszczaca sie i zaczerwieniona skora na glowce to lojotokowe zapalenie skory. faktem jest to ze nie wiadomo dlaczego ale u dzieci z azs jest trudna do wyleczenia i utrzymuje sie nawet kilka lat. cytuje:
"W przebiegu tej choroby powstają liczne plamy rumieniowate, pokryte na powierzchni obfitymi żółtymi tłustymi łuskami. Plamy te łączą się ze sobą i powiększają na brzegach, w środku zanikając z pozostawieniem żółtobrunatnego zabarwienia. Dotyczą one specjalnie czoła i głowy (łupież łojotokowy), fałdów nosowo-policzkowych, okolicy piersi i pępka, okolicy międzyłopatkowej na plecach, okolicy narządów płciowych i odbytu. Obraz nieco przypomina łuszczycę, łuski jednak nie sypią się i są wilgotne (tłuste). Tradycyjne leczenie polega na stosowaniu odpowiednich maści i podawaniu witamin do wewnątrz, głównie witaminy H, czyli biotyny. Nawroty są częste."

Aniu, ale Oli to wcale nie swedzi. W kazdym razie nie zauwazylam zeby ja swedzialo i drapac sie tez nie probuje.

Aniu, a powiedz mi, co ile dni myjesz Oleńce główkę i jakiego szamponu używasz??

Ja właśnie wyczytałam, że Bebilon Pepti może uczulać :(, mały dostaje cyca, a ja sama piję Bebilon, żeby nie stracić uzębienia, chyba przejdę na Nutramigen.

Martap22 - a stosujesz diete ?
Aniam-nie stosuje diety bo mala jest dokarmiana mieszanka wiec nawet jesli to uczulenie na mleko to i tak nawet jeslii ja zastosuje diete to Wiki i tak bedzie pila mleko modyfikowane wiec bledne kolo. a na szczepieniu jak bylysmy to pani doktor nic nie mowila o diecie a przeciez krostki widziala.
obawiam sie ze jest to lojotkowe zapalenie skory bo Wiki ma ciemieniuche, moze dlatego na buzce na krostki ktore sie luszcza, nawet na uszkach. a czy to ma cos wspolnego ze skaza bialkowa?

Dziewczyny, wyczytałam dzisiaj na forum atopowców, że na ciemieniuszkę najlepszy jest Cerkosol (11-13zł), może spróbujcie??

U nas przez ostatnie 2 dni były suche łuski na główce, wczoraj nałożyłam na umytą główkę Olejuszkę, nałożyłam czapeczkę i dzisiaj rano część zczesałam, a część lekko zdrapałam paznokciem ;), w każdym bądź razie efekt jest dobry.

Wiki miala straszne ciemieniuszke,teraz jest juz tego mniej,stosuje caly czas zwykla oliwke,rano sczesuje,smaruje znowu oliwka i sczesuje pzred kapiela a po kapieli znowu to samo.co 3 dni smaruje jej glowke oliwka salicylowa (salicylol) na 15 minut przed kapiela a potem trzeba zmyc dokladnie glowke w myciu.
nadal nie wiem czy to łojotokowe zapalenie skory wymaga specjalnej diety-jedni mi mowia ze tak,inni ze nie,a na internecie nic na ten temat nie znalazlam,sama juz nie wiem, co Wam mowili lekarze.

u mnie na razie wyglada na to ze po wyeliminowaniu kolejnych produktow rowniez to lojotokowe zaczyna sie zmniejszac, poczekam czy calkiem nie zniknie. moje prywatne zdanie jest takie ze rowniez lojotokowe to objaw alergii.

reklama
Aniu, na 100% tak jest! Ja dzisiaj odstawiłam Bebilon i zobaczymy, czekam na gładką buzię i zacznę wprowadzać ponownie produkty, które jadłam, ale wydawało mi się, że uczulają...

Do góry