reklama

Lublin od kuchni

Temat na forum 'Lublin' rozpoczęty przez Marta1981, 12 Październik 2009.

  1. Marta1981

    Marta1981 Rodzyneczka

    Ciasto Shrek:
    Biszkopt:
    5 jajek,5 łyżek cukru - ubijamy do białości.
    Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej i 1łyżeczkę proszku do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 175-180*C przez 25 minut.
    Masa bagno:
    1 duży Pysio zielony lub 3 małe zielone soczki z Biedronki - odlewamy 1,5 szk. i mieszamy z 3 budyniami śmietankowymi - resztę gotujemy i dodajemy rozrobione budynie.Wylewamy gorące na biszkopt i układamy delicje.
    Warstwa delicji:
    1 podwójna i 1 zwykła paczka delicji.
    Pianka:
    2 Śnieżki ubijamy z 1 szk. rozpuszczonej i tężejącej zielonej galaretki.Wykładamy na delicje.
    Galaretka:
    2 zielone galaretki rozpuszczamy wg przepisu i tężejącymi wylewamy na piankę.
    Ja biszkopt nasączam galaretką,bo potem odpada od reszty ciasta.
     
  2. Marta1981

    Marta1981 Rodzyneczka

    Miejsce do dzielenia się przepisami;-):tak:.
     
  3. reklama
  4. sunday_

    sunday_ Fanka BB :)

    A no prosze!Ten taki na czasie!:-)

    PIERNICZKI

    55 dag mąki (+więcej do posypania)
    30dag miodu
    10 dag cukru pudru
    12dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika ok 60g
    kakao ok 2 łyżeczki

    Miód podgrzać w wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja jeszcze podgrzewałam masło). Wałkować na ok 5mm i wykrawać! Pieć na papierze w temp. 180 stopni ok 8minut(szybko mogą się spalić).
     
  5. Marta1981

    Marta1981 Rodzyneczka

    Ciasteczka maszynkowe

    30 dkg mąki
    15 dkg skwarek,takie co tłuszcz się topi na smalec - przekręcić przez maszynkę na
    siatce do maku(malutkie dziurki)
    10 dkg pudru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/5 szk mleka
    aromat dowolny
    puder do posypania
    Wszystko razem zagnieść,wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Do ręcznej maszynki do mielenia mięsa zakładamy przystawkę do ciastek i kręcimy.Ciastka ucinamy na szerokość dłoni - 7-8 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175stopni aż się zarumienią,ok.12-15 minut.
    [​IMG]

     
  6. anet15

    anet15 Mama Malgosi i Karolinki

    Marta,fotka super....!!!:-D:-D:-D

    A to moje paluszki rybne-czosnkowe:

    *Filet rybny(ja kupuje dorsza lub morszczuka)
    *mleko
    *czosnek(ja daje duzo,ale to wedle upodoban)
    *sol

    Fileta kroje w paski,wkladam do garnka zalewam mlekiem,czosnek obieram i przeciskam przez praske,dodaje do ryby i mleka ,nastepnie sole zalewe i odstawiam w chlodne miejsce najlepiej na noc,zeby ryba dobrze przeszla czosnkiem...potem odcedzam fileta,obtaczam najpierw w mące,potem w rozkloconym jakku i obtaczam w bulce tartej....smaze na oleju na zloty kolor(musza plywac paluszki)
    SMACZNEGO!
     
  7. Marta1981

    Marta1981 Rodzyneczka

    Anetko,nie każdy wie jak taka przystawka wygląda;-):tak: ,bo to bardziej komunistyczny sprzęt:-p:tak::-D:-D.
     
  8. anet15

    anet15 Mama Malgosi i Karolinki

    No tak,masz racje,ale moja tesciowa tez taka ma....:tak::-D:-D:-D

    A tu przepis na pierniczki


    PIERNICZKI
    Składniki:
    1 kg mąki
    8 żółtek
    3 białka
    1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
    3 łyżki kakao
    200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki sody
    4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
    1 kostka masła/margaryny (250 g)
    1 słoik miodu (400 g)

    Dzień przed pieczeniem:

    Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

    W dniu pieczenia:

    Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

    Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

    Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

    Smacznego :)
     

    Załączniki:

  9. maltanka

    maltanka Moderator

    :-D:-D:-D ja wiem, ja wiem, moja mama ma taki sprzęt do ciastek:-)

    to ja dam taki przepis. ostatnio M sobie bardzo to ciasto upodobał.;-)

    Migdałowiec

    1l mleka
    2 duże paczki krakersów
    3/4 szkl. cukru kryszt.
    1/2 l śmietany 30 %
    10 dkg płatków migdałowych
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    25 dkg masła
    1 szkl. mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajo
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

    Mleko z puszki gotować 3 godz. Przestudzić

    Na patelni lekko zrumienić płatki migdałowe.

    Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.

    w przepisie niestety nie mam podane co zrobić z masłem. ja wrzucam do mleka i razem gotuje.

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.

    Przełożenie ciasta.

    krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka skondensowanego- krakersy- bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

    ja zamiast płatków migdałowych to posypywałam też tartą czekoladą.
     
  10. reklama
  11. mezatkaa

    mezatkaa mamusia dwóch chłopaczków

    podajcie przepis na chlebek. i w czym go pieczecie?
     
  12. misia2010

    misia2010 Fanka BB :)


    Ja robię taki chlebek, ale chętnie wypróbuję inne przepisy;-)


    [FONT=&quot]Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia[FONT=&quot][/FONT][/FONT]
    [FONT=&quot]1kg mąki,[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]4 łyżeczki cukru (płaskie )[/FONT][FONT=&quot]
    [FONT=&quot]4 łyżeczki soli (płaskie)[/FONT][/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]3 szkl. płatków owsianych lub otrębów pszennych[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]1 litr[/FONT][FONT=&quot] wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]1/2 szkl. słonecznika lub pestek dyni[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]1/2 szkl. sezamu[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
    [FONT=&quot]1/2 szkl siemienia[/FONT][FONT=&quot]
    [FONT=&quot]7 dkg drożdży[/FONT][/FONT]
    [FONT=&quot]Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewniana łyżką.[/FONT][FONT=&quot] [FONT=&quot]Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru, trochę mąki.[/FONT] [FONT=&quot]Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).[/FONT][FONT=&quot][/FONT][/FONT]
    [FONT=&quot]Foremki wysmarować masłem ( keksówki) 2 szt. wychodzą chleba z tej porcji. Piec
    w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę.[/FONT]
    [FONT=&quot] [FONT=&quot]Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania. Ciasto musi rosnąć w foremkach ok. 30-40 min. [/FONT][/FONT]
    [FONT=&quot]Wyrośnięte wkładać do piekarnika.[/FONT]
     

Poleć forum