reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lublin od kuchni

reklama
kochane moje proszę o cierpliwość, wczoraj odcieli nas od internetu (znowu), wieczorem ju z niby był ale zanim uspałam Kolę to znowu nie było a w pracy nie mam zabardzo czasu:no::no: bo przepis mam w głowie bo robiłam "po swojemu"
 
BUŁECZKI Z SOCZEWICĄ


ciasto:
70 dag mąki,
5 dag drożdży,
3 jajka,
1/2 szkl. oleju,
łyżka cukru,
1 1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka roztrzepane z resztą mleka i szczyptą soli. Wlać rozczyn,dodać olej i wymieszać. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

nadzienie:
szklanka soczewicy
2 cebule
kilka pieczarek
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
łyżka majeranku

soczewicę ugotować (je dodałam do wody kostkę rosołową) cebulę poddusić, dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż odparują. soczewicę i usmazone pieczarki zemleć. dodać czosnek, majeranek i przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku, ja na koniec dodałam jeszcze odrobinkę maggi.

z ciasta odrywać małe kawałeczki, robić placuszki, na to łyżka soczewicy i zalepić żeby powstała kulka, ja robiłam z naprawdę małej ilości ciasta, tak żeby było dużo nadzienia. Ukłądać na blaszce wyłożonej papierem, pomalować rozmąconym jajkiem i piec i 200 stopniaxcch tak ok 30 min (jak zrobią sie ładnie rumiane i spody bedą miały już brązowe:tak::tak::tak:
 
Przepis na cienkie (przynajmniej mi takie wyszło:-p) ciasto do pizzy
Składniki:
*400g mąki
*25g drożdży
*3/4 szklanki ciepłej wody
*3 łyżki oleju
*szczypta cukru
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 3 łyżkami wody.
2. Mąkę przesiej do miski i połącz z przygotowanym zaczynem.Dodaj olej, sól i pozostałą wodę.Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż na stolnicę.Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz gładką masę.Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek (lub dwa - ja zrobiłam dwa:rofl2:), przełóż na blaszkę do pieczenia i ponakładaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200st.C (ok.5minut)Następnie posmaruj zapieczony blat koncentratem pomidorowym, rozłóż starty ser i resztę składników (w/g uznania).
4.Wstaw do piekarnika na mniej więcej 40minut (w przepisie było 20min ale to jest stosunkowo za mało:eek:) Podawaj zaraz po upieczeniu:-)
Smacznego :cool:
 
przepis na fajną rybę

składniki:
filety z ryby (jaką lubicie, ja robiłam dziś z mintaja)
2-3 cebule
1/2puszki ananasa (na większą porcję cała)
sok z tegoż ananasa (połowa lub cały w zalezności od wielkości dania)
ketchup pikantny (ok 1/2 opakowania)


filety posolić i usmazyć w panierce z mąki i jajka ( ja robię tak że najpierw w mące potem w jajku i jeszcze raz w mace), ułozyc w naczyniu żaroodpornym.
cebulke pokroic w kostkę i podsmazyć, gdy bedzie szklista dodac pokrojony w kostkę ananas a po chwili sok z amanasa. poddusic chwilkę i dodać ketchup, jeśi chodzi o ilośc to kierowałam się smakiem;-)
tak przygotowany sos wyłozyć na rybe i zapiec w piekarniku ok 15 minut

ja się zakochałam w tym daniu

życzę wiec smacznego
 
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZPINAKIEM

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki lub rurki
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 500 g mięsa mielonego - można dać więcej ;-)
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • czosnek 2 ząbki

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • ok 100 -150g sera żółtego jak kto lubi
  • 1 średnia cebula



Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.

Szpinak przysmażyć na maśle doprawić do smaku zgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Cebulę posiekać w drobną kostkę, przysmażyć na oleju, dodać mielone mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego, wszystko podsmażyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wykładać kolejno warstwami: makaron, szpinak z mięsem, czynność powtórzyć (ostatnią warstwą powinien być makaron). Jajka rozbełtać z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, zapiekać 20minut, wyjąć, posypać wierzch startym żółtym serem i zapiekać dalsze 10 minut.



najlepiej zapiekankę zrobić wcześniej by po zapieczeniu całkiem wystygła i wtedy przed podaniem ją podgrzewamy wtedy jest taka zwarta

zaraz po zapieczeniu trochę się rozłazi dlatego NAJlepIEJ dac jej wystygnąć ;-)

a tu zdjęcie ;-)
zapiekanka.jpg
 
reklama
Do góry