reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lutowe mamusie 2026

Powiem Wam, że chyba mam lipę. W poniedziałek miałam wizytę i do poniedziałku włącznie miałam zwolnienie lekarskie. Lekarz miał wystawić kolejne zwolnienie (zazwyczaj u niego jest tak, że sobie zapisuję zwolnienia i pod koniec zmiany wprowadza wszystkie do systemu - do tej pory nie było problemu i zwykle po kilku godzinach przychodziło mi powiadomienie, że zwolnienie jest wystawione). No ale minął ten poniedziałek nic nie przyszło, minął wtorek też cisza, no i właściwie do dzisiaj cisza. Weszłam na pue ZUS i nic nie ma.. a najgorsze jest to, że dzisiaj ten lekarz nie przyjmuje 😔

reklama
Powiem Wam, że chyba mam lipę. W poniedziałek miałam wizytę i do poniedziałku włącznie miałam zwolnienie lekarskie. Lekarz miał wystawić kolejne zwolnienie (zazwyczaj u niego jest tak, że sobie zapisuję zwolnienia i pod koniec zmiany wprowadza wszystkie do systemu - do tej pory nie było problemu i zwykle po kilku godzinach przychodziło mi powiadomienie, że zwolnienie jest wystawione). No ale minął ten poniedziałek nic nie przyszło, minął wtorek też cisza, no i właściwie do dzisiaj cisza. Weszłam na pue ZUS i nic nie ma.. a najgorsze jest to, że dzisiaj ten lekarz nie przyjmuje 😔

A nie ma recepcji w której mogłabyś dopytać?

My już po wizycie, Kajtek 5mm, serduszko bije. 🥹 Kontrola za dwa tygodnie, umówiłam się od razu na prenatalne dokładnie za miesiąc. Przestraszyłam się, że 5mm to za mało (dzisiaj 7+1), bo 5+6 miał 1,5mm, a wiem że zarodek rośnie milimetr na dzień. Ale Pani Doktor powiedziała, że tak jest od momentu uwodocznienia zarodka, a wtedy to była „kropka”, „przestrzeń mogąca odpowiadać zarodkowi”, jeszcze nie zarodek. Czy jestem uspokojona? Nie wiem. Myślę, że to nieosiągalne.
Aczkolwiek kamień z serca, że serduszko bije prawidłowo.

My już po wizycie, Kajtek 5mm, serduszko bije. 🥹 Kontrola za dwa tygodnie, umówiłam się od razu na prenatalne dokładnie za miesiąc. Przestraszyłam się, że 5mm to za mało (dzisiaj 7+1), bo 5+6 miał 1,5mm, a wiem że zarodek rośnie milimetr na dzień. Ale Pani Doktor powiedziała, że tak jest od momentu uwodocznienia zarodka, a wtedy to była „kropka”, „przestrzeń mogąca odpowiadać zarodkowi”, jeszcze nie zarodek. Czy jestem uspokojona? Nie wiem. Myślę, że to nieosiągalne.
Na tym etapie który teraz przechodzimy te pomiary nie są jakieś super dokładne. Gin która mnie zaczęła prowadzić sama mówiła, że czasami pomimo dobrego sprzętu ciężko jest złapać zarodeczek żeby obraz był idealnie miarodajny i też ciężko dokładnie go zmierzyć bo to są różnice mm. Dopiero w okolicy prenatalnych te pomiary już są dokładne i też na podstawie USG wiek ciąży też jest już latwiejdzy do określenia.

cudownie 😍😍

A nie ma recepcji w której mogłabyś dopytać?
udało mi się podjechać i wejść do rejestracji, ale Pani stwierdziła, że muszę przyjść w poniedziałek jak będzie lekarz… ona sprawdziła kartę i niestety nie ma śladu zwolnienia. Tak więc i tak się nic nie dowiedziałam 🤷‍♀️ ehh.

A tak poza tym to dzisiaj na wizycie prywatnej wszystko okej. Miałam pobraną cytologię. Fasolka ma już 1,3 cm, serce ładnie bije. Trochę zdziwił mnie fakt, że mam odstawić duphaston, bo na tym etapie ciąży, ciąża ładnie się rozwija, nic się nie dzieje, nie mam plamień i nie ma sensu go brać. Za to dostałam już acard i claxene do końca ciąży.. ze względu na moją otyłość i stan przedrzucawkowy pod koniec poprzedniej ciąży..

Hej, nieśmiało zapraszam wszystkie lutowe mamusie 2026 ☺️

@Agata9393 – 01.02; prenatalne 22.07, wizyta 24.07
@Justtyna – 02.02
@Paulina9303 – 02.02
@Beti.mama – 02.02
@LiliankaKornelka – 05.02; prenatalne 22.07, wizyta 24.07
@annn1 – 07.02; prenatalne 25.07
@Kasienkol – 09.02
@Aewea – 10.02
@Kitsune – 12.02; wizyta 02.07
@kami1094 – 12.02
Sprawdźcie dziewczyny czy nikogo nie pominęłam i czy dobrze wpisałam daty 😊