reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
Tak wracając do tematu l4, jest tu może ktoś kto ma własną działalność?
Planuje do końca września „pracować” później l4. Zastanawiam się jak to
Dokładnie wygląda z „wypłatą” z zusu.

@LiliankaKornelka 30.06 mam wizytę u siebie :)
A opłacasz dobrowolnie składkę chorobową?
Z tego co wiem to działa to tak samo jak na umowie o prace, dostajesz 100% średniej z ostatnich 12 mies, tylko tu musisz opłacać 3 mies składkę chorobową aby iść na l4.

U mnie dzisiaj cały dzień mdłości.. jem ale byle jesc. Kompletnie na nic nie mam ochoty.. na własne życzenie takie cuda 🙈
u mnie teściowa zrobiła burgery… zjadłam 2 .. i tak umieram 😳😳 tak mnie mdli, źle mi 😵‍💫 pewnie za tłuste i wgl i ciągle się odbijają i wgl dramat 😣 a do tego córka padła na drzemkę o 15 i spała do 17 więc dzisiaj padnie pewnie po 23 🥲🥲🥲

Hej. Jak tam u was dzień mija. Ja dziś wreszcie zrobiłam badania krwi. Niezłą akcję miałam rano.
Ja generalnie kocham pić herbatę nawet w nocy jej dużo piję więc jakby nigdy nie jestem na czczo.
Ale musiałam się powstrzymać. Wczoraj o 22:00 zjadłam pół burgera bo mąż przywiózł a później już jechałam na samej wodzie. Rano zmierzyłam cukier glukometrem i wyszło mi 90. Ucieszyłam się. Pojechałam na badania średnio się czułam średnio wyglądałam więc panie wcisnęły mnie jako pierwszą. I poprosiłam panią żeby zmierzyła mi też cukier glukometrem a tam 99. Ja pier... Zestresowałam się.

Czekałam długo na wyniki już pisząc scenariusz że na razie nie zrobię tej krzywej bo na pewno to przez tego burgera. A wyniki 91.

Powiem wam że ulga niesamowita.
Dodatkowo jestem prawie drugi rok na bardzo silnej anemii. U mnie wszystkie wyniki są złe. Żelazo 14 ferryty na 7. Wszystkie MCV MCH itp poniżej lub powyżej świadczące o ciężkiej anemii.

A tu udało się żelazo i ferrytyna mi podskoczyła znacznie. Oczywiście te inne nadal są jeszcze niewłaściwe ale trochę się zbliżyły do prawidłowych.

A opłacasz dobrowolnie składkę chorobową?
Z tego co wiem to działa to tak samo jak na umowie o prace, dostajesz 100% średniej z ostatnich 12 mies, tylko tu musisz opłacać 3 mies składkę chorobową aby iść na l4.
wiesz co… płacę ZUS…. Opłacam Fuz i fus, doczytałam że Dysponentem FUS jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych. W ramach FUS wyodrębnione są fundusze: emerytalny, rentowy, chorobowy, wypadkowy i rezerwowy.
W poniedziałek zapytam księgowego, najwyżej będę dodatkowo płacić przez 3 msc.

wiesz co… płacę ZUS…. Opłacam Fuz i fus, doczytałam że Dysponentem FUS jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych. W ramach FUS wyodrębnione są fundusze: emerytalny, rentowy, chorobowy, wypadkowy i rezerwowy.
W poniedziałek zapytam księgowego, najwyżej będę dodatkowo płacić przez 3 msc.
Dopytaj, jeśli płacisz zasilek chorobowy to będzie ok 😊

Kłuje mnie skurczowo w plecach na tej wysokości i od może dwóch, trzech godzin już i szczypie przy oddawaniu moczu. Jak się schylę to również tam mnie boli... 😒
Dostałam skierowanie na badanie moczu i posiew. Jutro polecę z rana do laba bo dziś już żaden mnie nie przyjmie... jak coś wyjdzie to mam wrócić spowrotem.
W międzyczasie też zdobyłam sok 100% z żurawiny i witaminę C musującą.
Może to po prostu zapalenie cewki albo pęcherza? Jak czujesz się teraz?

reklama
Powiem wam że ulga niesamowita.
Dodatkowo jestem prawie drugi rok na bardzo silnej anemii. U mnie wszystkie wyniki są złe. Żelazo 14 ferryty na 7. Wszystkie MCV MCH itp poniżej lub powyżej świadczące o ciężkiej anemii.

A tu udało się żelazo i ferrytyna mi podskoczyła znacznie. Oczywiście te inne nadal są jeszcze niewłaściwe ale trochę się zbliżyły do prawidłowych.
Skąd u Ciebie tak silna anemia? Ja mega sie boje tych cukrów...

Do góry