reklama
A opłacasz dobrowolnie składkę chorobową?Tak wracając do tematu l4, jest tu może ktoś kto ma własną działalność?
Planuje do końca września „pracować” później l4. Zastanawiam się jak to
Dokładnie wygląda z „wypłatą” z zusu.
@LiliankaKornelka 30.06 mam wizytę u siebie![]()
Z tego co wiem to działa to tak samo jak na umowie o prace, dostajesz 100% średniej z ostatnich 12 mies, tylko tu musisz opłacać 3 mies składkę chorobową aby iść na l4.
LiliankaKornelka
Moderator
pisałam jużNapiszcie do Aniaslu aby wam wątek przypiela nad styczniowki..bo pewnie większość was nawet nie widzi.
LiliankaKornelka
Moderator
u mnie teściowa zrobiła burgery… zjadłam 2 .. i tak umieramU mnie dzisiaj cały dzień mdłości.. jem ale byle jesc. Kompletnie na nic nie mam ochoty.. na własne życzenie takie cuda![]()
nicola27
Fanka BB :)
Hej. Jak tam u was dzień mija. Ja dziś wreszcie zrobiłam badania krwi. Niezłą akcję miałam rano.
Ja generalnie kocham pić herbatę nawet w nocy jej dużo piję więc jakby nigdy nie jestem na czczo.
Ale musiałam się powstrzymać. Wczoraj o 22:00 zjadłam pół burgera bo mąż przywiózł a później już jechałam na samej wodzie. Rano zmierzyłam cukier glukometrem i wyszło mi 90. Ucieszyłam się. Pojechałam na badania średnio się czułam średnio wyglądałam więc panie wcisnęły mnie jako pierwszą. I poprosiłam panią żeby zmierzyła mi też cukier glukometrem a tam 99. Ja pier... Zestresowałam się.
Czekałam długo na wyniki już pisząc scenariusz że na razie nie zrobię tej krzywej bo na pewno to przez tego burgera. A wyniki 91.
Ja generalnie kocham pić herbatę nawet w nocy jej dużo piję więc jakby nigdy nie jestem na czczo.
Ale musiałam się powstrzymać. Wczoraj o 22:00 zjadłam pół burgera bo mąż przywiózł a później już jechałam na samej wodzie. Rano zmierzyłam cukier glukometrem i wyszło mi 90. Ucieszyłam się. Pojechałam na badania średnio się czułam średnio wyglądałam więc panie wcisnęły mnie jako pierwszą. I poprosiłam panią żeby zmierzyła mi też cukier glukometrem a tam 99. Ja pier... Zestresowałam się.
Czekałam długo na wyniki już pisząc scenariusz że na razie nie zrobię tej krzywej bo na pewno to przez tego burgera. A wyniki 91.
nicola27
Powiem wam że ulga niesamowita.
Dodatkowo jestem prawie drugi rok na bardzo silnej anemii. U mnie wszystkie wyniki są złe. Żelazo 14 ferryty na 7. Wszystkie MCV MCH itp poniżej lub powyżej świadczące o ciężkiej anemii.
A tu udało się żelazo i ferrytyna mi podskoczyła znacznie. Oczywiście te inne nadal są jeszcze niewłaściwe ale trochę się zbliżyły do prawidłowych.
Dodatkowo jestem prawie drugi rok na bardzo silnej anemii. U mnie wszystkie wyniki są złe. Żelazo 14 ferryty na 7. Wszystkie MCV MCH itp poniżej lub powyżej świadczące o ciężkiej anemii.
A tu udało się żelazo i ferrytyna mi podskoczyła znacznie. Oczywiście te inne nadal są jeszcze niewłaściwe ale trochę się zbliżyły do prawidłowych.
Kasienkaol
wiesz co… płacę ZUS…. Opłacam Fuz i fus, doczytałam że Dysponentem FUS jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych. W ramach FUS wyodrębnione są fundusze: emerytalny, rentowy, chorobowy, wypadkowy i rezerwowy.A opłacasz dobrowolnie składkę chorobową?
Z tego co wiem to działa to tak samo jak na umowie o prace, dostajesz 100% średniej z ostatnich 12 mies, tylko tu musisz opłacać 3 mies składkę chorobową aby iść na l4.
W poniedziałek zapytam księgowego, najwyżej będę dodatkowo płacić przez 3 msc.
Dopytaj, jeśli płacisz zasilek chorobowy to będzie okwiesz co… płacę ZUS…. Opłacam Fuz i fus, doczytałam że Dysponentem FUS jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych. W ramach FUS wyodrębnione są fundusze: emerytalny, rentowy, chorobowy, wypadkowy i rezerwowy.
W poniedziałek zapytam księgowego, najwyżej będę dodatkowo płacić przez 3 msc.
nieznośne_poplątanie
Moderator
Może to po prostu zapalenie cewki albo pęcherza? Jak czujesz się teraz?Kłuje mnie skurczowo w plecach na tej wysokości i od może dwóch, trzech godzin już i szczypie przy oddawaniu moczu. Jak się schylę to również tam mnie boli...
Dostałam skierowanie na badanie moczu i posiew. Jutro polecę z rana do laba bo dziś już żaden mnie nie przyjmie... jak coś wyjdzie to mam wrócić spowrotem.
W międzyczasie też zdobyłam sok 100% z żurawiny i witaminę C musującą.
reklama
Hankaa
Skąd u Ciebie tak silna anemia? Ja mega sie boje tych cukrów...Powiem wam że ulga niesamowita.