reklama

Lutowe mamusie 2026

Napiszę bo może się to komuś kiedyś przyda
OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja
2 czerwca – 1679,3 mIU/ml
4 czerwca – 2584,9 mIU/ml tj wzrost o 54%
6 czerwca – 3930,8 mIU/ml tj wzrost o 52%

Badanie USG 7 czerwca - ciąża z OM 6+0
CRL - 1,7 czyli wiek ciąży na poziomie 4+5 tc

Cytat z wytycznych ISUOG 2022:

“Jeśli wiek ciążowy określony na podstawie pojedynczego aktu seksualnego różni się od CRL o >5 dni — ryzyko poronienia jest bardzo wysokie, nawet jeśli FHR jeszcze się nie pojawiło.”

Do współżycia doszło 9-10 maja (jednorazowo) :)

Wobec czego moja ciąża różni się o ponad tydzień biorąca pod uwagę wymiary zarodka a tydzień ciąży z OM.

Lekarz powiedział że „w każdym cywilizowanym kraju nie zajmują się takimi ciążami, jeżeli ciąża jest słaba to po prostu natura ją wyeliminuje. Jeżeli płód jest dobry to widzimy się za 3 tygodnie, bo na razie widać że coś jest ale to ciąża na bardzo wczesnym etapie”

Dam wam znać co dalej ale wydaje mi się że rokowania są słabe, a co do słów lekarza to się wypełni z nimi zgadzam. Wychodzi na to że niestety ciąża jest słaba.

Dajcie znać czy miałyście lub znacie podobne historie.
W jednej z moich ciąż też wiek ciąży nie pokrywał się z OM (też mniej więcej o tydzień). Zarodek się wprawdzie rozwijał, pojawiło się też serduszko, które niestety na następnej wizycie już nie biło. Poroniłam w okolicach 7-8 tc

reklama
OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja

“Jeśli wiek ciążowy określony na podstawie pojedynczego aktu seksualnego różni się od CRL o >5 dni — ryzyko poronienia jest bardzo wysokie, nawet jeśli FHR jeszcze się nie pojawiło.”

Wobec czego moja ciąża różni się o ponad tydzień biorąca pod uwagę wymiary zarodka a tydzień ciąży z OM.

Lekarz powiedział że „w każdym cywilizowanym kraju nie zajmują się takimi ciążami, jeżeli ciąża jest słaba to po prostu natura ją wyeliminuje. Jeżeli płód jest dobry to widzimy się za 3 tygodnie, bo na razie widać że coś jest ale to ciąża na bardzo wczesnym etapie”

Dam wam znać co dalej ale wydaje mi się że rokowania są słabe, a co do słów lekarza to się wypełni z nimi zgadzam. Wychodzi na to że niestety ciąża jest słaba.

ja w marcu mialam tak ze beta przyrastala w granicach normy.. pozniej odbila ładnie pare przyrostow,pozniej znowu kiepsko.. niestety poroniłam😞💔 bardzo mi przykro ze musiss to przechodzic🫂😞

OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja

Super, że udało ci się dostać tak szybko na USG i nie grozi ci ciąża ektopowa! W teorii plemniki mogą zostać w drogach rodnych kobiety do 5 dni jeśli są sprzyjające warunki😉jeśli miałaś monitoring i jesteś pewna kiedy była owulacja to faktycznie ciąża może być „za młoda „
dziękujemy za poinformowanie i nie pozostaje nic innego jak czekanie na rozwój wydarzeń

Bardzo mi przykro, że przez to przechodzicie 😔 tak jak pisałam gdzieś wcześniej, ja również miałam poronienie zatrzymane w 7-8tc. Pamiętajcie, że nie jesteście same, nie jesteście jedyne które to dotknęło. Niestety poronienia zdarzają się bardzo często, nawet jeśli wydaje nam się, że jesteśmy z tym same. I to że poronisz, nie oznacza, że to już koniec. Kolejna ciąża może być książkowa. Nie traćcie nadzieji, jeśli się nie powiedzie, a lekarz da zielone światło na kolejną próbę, to o ile będziecie czuły się na siłach to próbujcie. Ja poroniłam ciążę która była dla mnie niespodzianka (nie sądziłam że zajdę w pierwszym cyklu po tym jak stwierdziliśmy „a co tam próbujmy”) i nagle okazało się, że bardzo chce dziecka i zaszłam już w 3 cyklu po zabiegu. Jest nas wiele z tak przykrymi sytuacjami, nie jesteście z tym same 💕💕

Bardzo mi przykro :( Ale zbadaj jeszcze przyrost w poniedziałek czy rośnie dalej, czy to spadkowa. I gdyby coś bolało/ zaczęłabyś krwawić a beta dalej by rosła to od razu IP
Dobrze , a nie lepiej iść odrazu w poniedziałek na USG prywatnie ? Bo jest wolny termin ? Właśnie kurcze nic mnie nie boli , ani plamień nie mam od końca okresu , skończył się 1 maja

Biorąc pod uwagę wysoki tydzień licząc od OM
Marny, ale mimo wszystko przyrost. To ja bym jednak wolała już być pod opieką szpitala.
Progesteronu nie sprawdziłaś?
Nie sprawdzałam , dopiero tutaj się dowiedziałam o badaniach beta hcg , ostatni okres 27 kwiecień do 1 maja, zero plamień czy niepokojących objawów . W poniedziałek umówiłam się na badanie USG prywatnie

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry