reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
Cześć! Myślę, że powoli się przywitam, chociaż z dużą dozą ostrożności, no ale na testach od wczoraj druga kreska, więc jak na razie w ciąży raczej jestem 😂
To moja 4 ciąża, w domu ponad roczna Dzidzia :)
Okres powinien być w czwartek/piątek, liczę, że go nie będzie 😂 termin wylicza mi na 18 lutego :)
hej, witamy 💕💕

No właśnie.. A mi nakazano pojawić się dopiero 26.06 - zarodek będzie wtedy zaczynać 7 tydzień życia, a licząc od daty ostatniej miesiączki, będzie to 9 tydzień ciąży. I zaczynam się powoli zastanawiać, czy to nie ciut za późno
Ja tez mam się pojawić tak późno :). Jestem po ivf

Powiem wam tak, im mniej naświetlania zarodka i płodu tym lepiej. Tak całkiem obojętne dla dziecka to nie jest. Mój prowadzący w poprzedniej ciąży już na pierwszej wizycie dał mi ulotkę i poinformował, że oni żadnych jakichś tam filmików 3D ani podobnych cudów nie proponują bo jest to zwyczajnie szkodliwe.
Ja czekam na wizytę w 8+3.
Oczywiście w pierwszej ciąży nie byłam taka hop i poszłam prywatnie już w okolicach kiedy miała pojawić się miesiączka. Skoczyło się tym, że nie znalazł zarodka a ja się do czasu wizyty kolejnej martwiłam czy czasami nie ciąża pozamaciczna.
Teraz nie boli, nie krwawię czekam cierpliwie jeszcze 2 tygodnie.

Powiem wam tak, im mniej naświetlania zarodka i płodu tym lepiej. Tak całkiem obojętne dla dziecka to nie jest. Mój prowadzący w poprzedniej ciąży już na pierwszej wizycie dał mi ulotkę i poinformował, że oni żadnych jakichś tam filmików 3D ani podobnych cudów nie proponują bo jest to zwyczajnie szkodliwe.
Oczywiście w pierwszej ciąży nie byłam taka hop i poszłam prywatnie już w okolicach kiedy miała pojawić się miesiączka. Skoczyło się tym, że nie znalazł zarodka a ja się do czasu wizyty kolejnej martwiłam czy czasami nie ciąża pozamaciczna.
Pierwsze słyszę, żeby USG było w jakikolwiek sposób szkodliwe ;) Każdy robi jak uważa, ale fakt że jak się pójdzie za wcześnie to może to generować niepotrzebny stres

Niestety, to powielanie mitu, w który w dzisiejszych czasach nie powinno się wierzyć.
Link do: Safety of ultrasonography in pregnancy: WHO systematic review of the literature and meta-analysis - PubMed - proszę bardzo, porządna metaanaliza, z której wynika, że jedyne, czym może grozić ZBYT CZĘSTE USG, jest leworęczność u chłopców. ;)

Pierwsze słyszę, żeby USG było w jakikolwiek sposób szkodliwe ;) Każdy robi jak uważa, ale fakt że jak się pójdzie za wcześnie to może to generować niepotrzebny stres
Może jak dostanę tym razem te ulotkę to wam zrobie zdjęcie. Tylko, że tam bardziej chodziło o te 3D/4D 😉
Dla mnie tak czy siak im mniej tym lepiej. Z resztą w Niemczech kasa chorych płaci tylko za 3 USG podczas całej ciąży. Reszta jest dodatkowo płatna

reklama
Tutaj jest Review na temat wpływu USG i punkt 10.4 jest o wpływie na płód
Ogólnie mimo wszystko zaleca się ostrożność i im mniej tym lepiej 😇

Do góry