Paulina9303
Fanka BB :)
Ja pewnie od drugiego trymestru i tak będę musiała wykonywać częściej bo zakładam, że znowu będę się zmagać z cukrzycą ciążową i będzie trzeba kontrolować wzrost dzieckaU nas na NFZ chyba też są tylko 3
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Ja pewnie od drugiego trymestru i tak będę musiała wykonywać częściej bo zakładam, że znowu będę się zmagać z cukrzycą ciążową i będzie trzeba kontrolować wzrost dzieckaU nas na NFZ chyba też są tylko 3
hej, trzymam kciuki żeby się udałoPodglądam was jeszcze trochę z ukrycia, bo czekam na swoje USG, gdy będzie wiadomo że ciąża z ivf jest pewniejsza i bedzie zarodek w USG ale z własnych doświadczeń mogę powiedzieć tyle że warto badać betę, warto robić USG w okolicy bety wynoszącej 1000-1500. W styczniu 2024 gdybym nie była tą narwaną laską która latła na betę, USG a nawet szpitala bo miałam jakieś przeczucie to skończyłabym z pękniętym jajowodem. Na stół trafiłam w ostatnim momencie. Teraz z bagażem doświadczeń sama nie wyobrażam sobie nie mieć zrobionego USG by wykluczyć ciążę pozamaciczną. Wiadomo, że zarodka przy takich wartościach nie ma ale chodzi o samo ustalenie lokalizacji ciąży. Na sam zarodek iprzyjdzie jeszcze czas. Każdy może mieć inne zdanie i iść za swoimi przeczuciami ale w mojej opinii lepiej o raz za dużo zrobić USG i mieć więcej wizyt niż o jedną za mało. Nie piszę wam tego, żeby straszyć ale żeby przestrzec, bo nie jest prawdą że USG jest szkodliwe.
Pozwolę sobie się wtrącić, bo podczytujęTutaj jest Review na temat wpływu USG i punkt 10.4 jest o wpływie na płód
Ogólnie mimo wszystko zaleca się ostrożność i im mniej tym lepiejA Review on Biological Effects of Ultrasounds: Key Messages for Clinicians - PMC
Ultrasound (US) is acoustic energy that interacts with human tissues, thus, producing bioeffects that may be hazardous, especially in sensitive organs (i.e., brain, eye, heart, lung, and digestive tract) and embryos/fetuses. Two basic mechanisms of ...pmc.ncbi.nlm.nih.gov
![]()
dziekujemy za wpis i tez jestem zdania ze warto zobaczyc czy wszystko ok i jest na miejscu, ja z racji poronienia w marcu od razu w 5 tc dostalam zaproszenie od mojego ginekologa na usg wlasnie zeby sprawdzic czy jest tam gdzie ma byc zeby w razie czego moglo sie jakies leki wlaczyc itd takze patrzac ile nawet tutaj dziewczyn z forum przezylo ciaze pozamaciczna to warto bo nie zawsze daje objawy szybko, a tez dla wlasnego spokojuPodglądam was jeszcze trochę z ukrycia, bo czekam na swoje USG, gdy będzie wiadomo że ciąża z ivf jest pewniejsza i bedzie zarodek w USG ale z własnych doświadczeń mogę powiedzieć tyle że warto badać betę, warto robić USG w okolicy bety wynoszącej 1000-1500. W styczniu 2024 gdybym nie była tą narwaną laską która latła na betę, USG a nawet szpitala bo miałam jakieś przeczucie to skończyłabym z pękniętym jajowodem. Na stół trafiłam w ostatnim momencie. Teraz z bagażem doświadczeń sama nie wyobrażam sobie nie mieć zrobionego USG by wykluczyć ciążę pozamaciczną. Wiadomo, że zarodka przy takich wartościach nie ma ale chodzi o samo ustalenie lokalizacji ciąży. Na sam zarodek iprzyjdzie jeszcze czas. Każdy może mieć inne zdanie i iść za swoimi przeczuciami ale w mojej opinii lepiej o raz za dużo zrobić USG i mieć więcej wizyt niż o jedną za mało. Nie piszę wam tego, żeby straszyć ale żeby przestrzec, bo nie jest prawdą że USG jest szkodliwe.
U nas na NFZ chyba też są tylko 3
Mój na NFZ w ogóle nie ma USG w gabinecie więc jeździłam na jego skierowanie do innej placówki ale i tak biegałam jeszcze do luxmedu, więc nawet nie wiem ile jestTo ja też się wtrącę - obowiązkowo są 3.
Natomiast można mieć lekarza z NFZ, który robi co wizytę.
Ja tak np. miałam prowadząc ciąże w przychodni przyszpitalnej na Inflanckiej w Warszawie
ja już mam umówione 2 usg na NFZ, plus badania prenatalne też są na NFZ. Ale fakt prywatnie i tak będę latałaMój na NFZ w ogóle nie ma USG w gabinecie więc jeździłam na jego skierowanie do innej placówki ale i tak biegałam jeszcze do luxmedu, więc nawet nie wiem ile jest![]()
Nie, bo i tak wiem że dużo się nie dowiemNie kusi Cię, żeby wybrać się wcześniej?![]()