reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Część Kobietki 🤗 Po krótce się przedstawię i opowiem w skrócie sytuację. Mam 38 lat , pierwsza córka 19 lat już ma . Ostatnią miesiączkę miałam 27 kwietnia , tydzień temu zrobiłam trzy testy , wszystkie pozytywne. Cały tydzień źle się czułam , bóle jajników , odcinka lędźwiowego kręgosłupa , kreciołki w głowie zadyszka , szybkie pocenie i zmęczenie ,częstomocz i senność . Tkliwości piersi ani wymiotów nie mam. Wspomnę że jestem osobą z otyłością brzuszną oraz mam krew B Rh- , partner B Rh + . Nie mam ubezpieczenia ale wyczytałam że kobiety w ciąży, są automatycznie ubezpieczane.Dzisiaj będę zapisywała się na pierwszą wizytę. Żadnych plamień ani nic takiego. Dzisiaj dopiero zaczęłam czuć się trochę lepiej , jajniki ustąpiły chyba że podczas kaszlu lub szybkich ruchów . Martwię się trochę czy będzie szło zrobić USG przez mój smalczyk na brzuchu w późniejszych etapach bo narazie chyba dopochwowe ? Ciekawa jestem czy ktoś ma podobne doświadczenia , pozdrawiam 🙃 Naczytałam się o ciążach pozamacicznych i się bardzo stresuje i tym czy aby napewno bez ubezpieczenia mnie przyjmą

Ostatnia edycja:
reklama
Część Kobietki 🤗 Po krótce się przedstawię i opowiem w skrócie sytuację. Mam 38 lat , pierwsza córka 19 lat już ma . Ostatnią miesiączkę miałam 27 kwietnia , tydzień temu zrobiłam trzy testy , wszystkie pozytywne. Cały tydzień źle się czułam , bóle jajników , odcinka lędźwiowego kręgosłupa , kreciołki w głowie zadyszka , szybkie pocenie i zmęczenie ,częstomocz i senność . Tkliwości piersi ani wymiotów nie mam. Wspomnę że jestem osobą z otyłością brzuszną oraz mam krew B Rh- , partner B Rh + . Nie mam ubezpieczenia ale wyczytałam że kobiety w ciąży, są automatycznie ubezpieczane.Dzisiaj będę zapisywała się na pierwszą wizytę. Żadnych plamień ani nic takiego. Dzisiaj dopiero zaczęłam czuć się trochę lepiej , jajniki ustąpiły chyba że podczas kaszlu lub szybkich ruchów . Martwię się trochę czy będzie szło zrobić USG przez mój smalczyk na brzuchu w późniejszych etapach bo narazie chyba dopochwowe ? Ciekawa jestem czy ktoś ma podobne doświadczenia , pozdrawiam 🙃
Czesc i gratulacje! ja tez z otyloscia brzuszna w poprzedniej ciazy i bylo wiadac takze nie martw sie 😀

Część Kobietki 🤗 Po krótce się przedstawię i opowiem w skrócie sytuację. Mam 38 lat , pierwsza córka 19 lat już ma . Ostatnią miesiączkę miałam 27 kwietnia , tydzień temu zrobiłam trzy testy , wszystkie pozytywne. Cały tydzień źle się czułam , bóle jajników , odcinka lędźwiowego kręgosłupa , kreciołki w głowie zadyszka , szybkie pocenie i zmęczenie ,częstomocz i senność . Tkliwości piersi ani wymiotów nie mam. Wspomnę że jestem osobą z otyłością brzuszną oraz mam krew B Rh- , partner B Rh + . Nie mam ubezpieczenia ale wyczytałam że kobiety w ciąży, są automatycznie ubezpieczane.Dzisiaj będę zapisywała się na pierwszą wizytę. Żadnych plamień ani nic takiego. Dzisiaj dopiero zaczęłam czuć się trochę lepiej , jajniki ustąpiły chyba że podczas kaszlu lub szybkich ruchów . Martwię się trochę czy będzie szło zrobić USG przez mój smalczyk na brzuchu w późniejszych etapach bo narazie chyba dopochwowe ? Ciekawa jestem czy ktoś ma podobne doświadczenia , pozdrawiam 🙃
Witaj ;) Myślę, że na spokojnie. Też jestem otyła, ale z USG nigdy problemu nie było. Jedynie na prenatalnych lekarka trochę bardziej musiała dociskać głowicę. Ewentualnie poproszą żebyś przyszła na powtórkę jak dziecko troszkę urośnie żeby było lepiej widać :) Oczywiście kobiety w ciąży mogą korzystać z usług NFZ nawet bez ubezpieczenia, ale wydaje mi się że powinnaś mieć jakiekolwiek potwierdzenie że jesteś w ciąży (może pozytywna beta wystarczy?)

Witaj ;) Myślę, że na spokojnie. Też jestem otyła, ale z USG nigdy problemu nie było. Jedynie na prenatalnych lekarka trochę bardziej musiała dociskać głowicę. Ewentualnie poproszą żebyś przyszła na powtórkę jak dziecko troszkę urośnie żeby było lepiej widać :) Oczywiście kobiety w ciąży mogą korzystać z usług NFZ nawet bez ubezpieczenia, ale wydaje mi się że powinnaś mieć jakiekolwiek potwierdzenie że jesteś w ciąży (może pozytywna beta wystarczy?)
Nie za bardzo wiem co to jest ta beta i jak to się robi , za czasów mojej pierwszej ciąży nie było czegoś takiego 🙈

Nie za bardzo wiem co to jest ta beta i jak to się robi , za czasów mojej pierwszej ciąży nie było czegoś takiego 🙈
Beta HCG wykonuje sie z badania krwi jest to hormon ciążowy, którego oznaczenie pozwala na wczesne potwierdzenie ciąży no i po 48 godzinach robi sie przyrost czy w normie czy ciaza sie rozwija dobrze itd

To taki test ciążowy tylko z krwi, podawany w liczbach 😄 U mnie w warszawie kosztuje w okolicach 60 złotych, wynik masz jeszcze tego samego dnia zazwyczaj, ewentualnie następnego :) Potwierdza bądź wyklucza ciążę w 100%, nie tak jak sikane testy. Ja zawsze mam wynik jak idę do lekarza, wtedy dużo szybciej obstawia mnie potrzebnymi lekami bo ma pewność że faktycznie ta ciąża jest

Cześć. Przywitam się, zobaczymy na jak długo bo jestem po kilku poronieniach i CP więc różnie może być 🙂 W lutym tego roku urodziłam córkę (miałam być marcówką ale mała postanowiła przyjść na świat wcześniej), a nieplanowanie wyszło jak wyszło i być może w lutym przyszłego roku ponownie zostanę mamą. U mnie beta dopiero startuje, ale progesteron ładny więc jestem dobrej myśli. Jutro robię przyrost, w czwartek mam lekarza żeby obstawił mnie lekami i zaczynamy ten cyrk od nowa 😅
o wooow!!! Ale super wieści!!! 🩷🩷🩷

Część Kobietki 🤗 Po krótce się przedstawię i opowiem w skrócie sytuację. Mam 38 lat , pierwsza córka 19 lat już ma . Ostatnią miesiączkę miałam 27 kwietnia , tydzień temu zrobiłam trzy testy , wszystkie pozytywne. Cały tydzień źle się czułam , bóle jajników , odcinka lędźwiowego kręgosłupa , kreciołki w głowie zadyszka , szybkie pocenie i zmęczenie ,częstomocz i senność . Tkliwości piersi ani wymiotów nie mam. Wspomnę że jestem osobą z otyłością brzuszną oraz mam krew B Rh- , partner B Rh + . Nie mam ubezpieczenia ale wyczytałam że kobiety w ciąży, są automatycznie ubezpieczane.Dzisiaj będę zapisywała się na pierwszą wizytę. Żadnych plamień ani nic takiego. Dzisiaj dopiero zaczęłam czuć się trochę lepiej , jajniki ustąpiły chyba że podczas kaszlu lub szybkich ruchów . Martwię się trochę czy będzie szło zrobić USG przez mój smalczyk na brzuchu w późniejszych etapach bo narazie chyba dopochwowe ? Ciekawa jestem czy ktoś ma podobne doświadczenia , pozdrawiam 🙃 Naczytałam się o ciążach pozamacicznych i się bardzo stresuje i tym czy aby napewno bez ubezpieczenia mnie przyjmą
witamy ☺️ gratuluje ☺️ ja też jestem RH- a pattern RH+ ☺️ w poprzedniej ciąży dostałam zastrzyk w połowie ciąży i po porodzie, teraz też mi powiedziano że gdyby zaczęły się jakieś plamienia czy krwawienia to szybko do lekarza bo w naszej sytuacji być może będzie potrzeby odrazu zastrzyk z tej immoglobuliny (czy jakoś tak) 🙈

reklama
ja juz dzisiaj Pani od pobierania powiedzialam ze juz ostatni raz jak bedzie wszystko ok tylko po to zeby juz przestac tam latac 😆
dobra, chat gpt pisze ze juz nie ma sensu robic bety, bo przyrost moze byc wolniejszy i tylko sie zestresuje 🙈 posłucham mądrzejszego 😂😂😂 w piątek idę na krew ale to cala morfologia, przeciwciała itp zeby na wizytę mieć. Skierowanie akurat mam w medicover to zaniosę do mojego 🙈

Do góry