Aga993
Fanka BB :)
O, a z tego co pamiętam masz poronienia na koncie, to może dopytać lekarza czy nie warto heparyny chociaz na pierwszy trymestr włączyć?Mam ten sam zestaw ale jestem na Acardzie![]()
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<
O, a z tego co pamiętam masz poronienia na koncie, to może dopytać lekarza czy nie warto heparyny chociaz na pierwszy trymestr włączyć?Mam ten sam zestaw ale jestem na Acardzie![]()
Trzeba się trzymać myśli że będzie dobrze. Ja test zrobiłam po wakacjach na których napilam się trochę alkoholu i poszłam na fajkę wodną, też się trzymam myśli że było wcześniej i będzie gitZ Gold-vitu, co mnie martwi to to, że mają dużo witaminy A, ekstrakt z zielonej herbaty, biotynę
Brałam je przed ciążą w ramach takiej o suplementacji, bo są bogate, ale nie przyszło mi do głowy że teraz to niezbyt mądry pomysł.![]()
Ja wcześniej brałam pregnę start (ma aktywny folian) i dodatkowo sam folian z naturell (też aktywny). Przeszłam teraz na PrenaCare, bo mają superskład - aktywne formy nie tylko folianuDokładnie to samo! A jakie dawki masz brać i jakich witamin?
Edit: mi kazała lekarka brać metafolin i kwas foliowy, zastanawiam się czy przy mthfr ten kwas foliowy powinnam...
Tak, ja poronienie w 8+6 (w styczniu) i ciążę biochemiczną w maju. O leki nawet nie musiałam dopytywać.Miałyście w przeszłości jakieś poronienia? Bo mi gin i immunolog mówili, że te mutacje nie są wskazaniem do acardu lub heparyny i już sama zgłupiałam.
Ja mam te same mutacje i mi immunolog powiedziała że jej zdaniem wystarczy w 1 trym heparyna, lekarz z kliniki zlecił heparynę i acard ale kazał też zrobić badania na krzepnięcie krwi (już do niego nie poszłam, zmieniłam na prowadzenie ciąży lekarza), a lekarka która prowadzi mnie powiedziała że to jest dyskusyjne ale jednak raczej na całą ciążę heparyna a acard nie widzi wskazan ale jak już biorę to mam braćMiałyście w przeszłości jakieś poronienia? Bo mi gin i immunolog mówili, że te mutacje nie są wskazaniem do acardu lub heparyny i już sama zgłupiałam.
Będzie git, Aga! Sama Cię o tym przekonywałamTrzeba się trzymać myśli że będzie dobrze. Ja test zrobiłam po wakacjach na których napilam się trochę alkoholu i poszłam na fajkę wodną, też się trzymam myśli że było wcześniej i będzie git![]()
Ok, no nic we wtorek mam wizytę u gin u której pewnie już zostanę na prowadzenie to się dopytam jakie ona ma zdanie. Swojego obecnego to nawet nie mam co pytać bo on tylko folian mi zlecił i tyle z supli wizyta trwa 5 min.Ja mam te same mutacje i mi immunolog powiedziała że jej zdaniem wystarczy w 1 trym heparyna, lekarz z kliniki zlecił heparynę i acard ale kazał też zrobić badania na krzepnięcie krwi (już do niego nie poszłam, zmieniłam na prowadzenie ciąży lekarza), a lekarka która prowadzi mnie powiedziała że to jest dyskusyjne ale jednak raczej na całą ciążę heparyna a acard nie widzi wskazan ale jak już biorę to mam brać![]()
Tak. Mi mówiła, że PAI heterozygota nie jest wskazaniem do przyjmowania heparyny ale ze względu na poronienie zaleciła Acard. Pytałam o to innej lekarki i powiedziała to samoMiałyście w przeszłości jakieś poronienia? Bo mi gin i immunolog mówili, że te mutacje nie są wskazaniem do acardu lub heparyny i już sama zgłupiałam.
W poniedziałek mam wizytę prywatnie, we wtorek z luxmedu i chcę dopytaćO, a z tego co pamiętam masz poronienia na koncie, to może dopytać lekarza czy nie warto heparyny chociaz na pierwszy trymestr włączyć?
Ja mam też MTFHR (tutaj mam zalecenie kwasu foliowego metylowanego) i PAI 1 w homozygocie. Mój stary gin cały czas walił mi neoparin w każdej ciąży, wiem brałam go naprawdę długo. A teraz poszłam na wizytę do innego gina (podobno bardzo dobry lekarz) i powiedział, że w żadnym wypadku nie mam wskazań do heparyny bo nie mam trombofilii a heparyna też nie jest taka całkiem obojętna dla organizmu, bo w późniejszym wieku bardzo przyczynia się do zwapnienia kości więc powoduje zaostrzenie osteoporozy. Ba! Nawet powiedział, że jeśli tamten lekarz wypisywał mi neoparin na refundację to NFZ w razie kontroli zgłosi się do mnie (a nie do lekarza, który o losie mi to przepisywał) o zwrot wszystkich kosztów, a to nie są tanie rzeczyMiałyście w przeszłości jakieś poronienia? Bo mi gin i immunolog mówili, że te mutacje nie są wskazaniem do acardu lub heparyny i już sama zgłupiałam.