annn1
Fanka BB :)
PięknieMamy 3mm zarodka z serduszkiem![]()

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
PięknieMamy 3mm zarodka z serduszkiem![]()
Na jakiej stronie to sprawdzasz ? Można samemu sprawdzić czy jest zarejestrowana ciąża?No jak wpisze mój PESEL w system, to ciąża już jest zarejestrowana, bo pierwszy lekarz, u którego byłam, mówił, że musi to wpisać. A o ciążę i nawet datę ostatniej miesiączki to mnie w poprzedniej pracy na badaniach pytała lekarka, a tam badania były robione mega na odwal, 5 minut, a jednak o takie rzeczy się pytała.
Nie, nic z tych rzeczy, bo to praca biurowa, ale też nie mam dostępu do skierowania, żeby sprawdzić, bo wszystko elektronicznie. Przypadkiem wyszło, że wpisali mi prowadzenia auta służbowego, o czym nie było mowy o potem jak się pytałam, to podobno z automatu wszystkim tak wpisują.Zależy jakie masz czynniki wypisane przez pracodawcę w skierow iu na badania. Jeśli masz no pracę na wysokości, podnoszenie rzeczy cięższych niż 3 kg to mogą nie dać zdolności.
Na jakiej stronie to sprawdzasz ? Można samemu sprawdzić czy jest zarejestrowana ciąża?
Tak, nowa praca. Ciąży nie planowałam, a pracę rzuciłam chwilę zanim zaszłam. Myślę, że ZUS nie będzie miał mi co zarzucić, bo zamierzam normalnie pracować tyle, ile dam radę.I też generalnie pytanie, jak później Ci ZUS do tego podejdzie.
Bo rozumiem, że to nowa praca?
Nie, samemu chyba nie można sprawdzić, to jest w jakimś systemie informacji medycznej, ale wiem, że ciąża jest wpisana, bo pytałam lekarza na pierwszej wizycie, czy od razu to wpisuje do rejestru.Na jakiej stronie to sprawdzasz ? Można samemu sprawdzić czy jest zarejestrowana ciąża?
Szczerze to ja na wielu wizytach w ciązy bylam i lekarze tego nie sprawdzali wcale, więc nawet się zastanawialam czy ten system faktycznie działaNo jak wpisze mój PESEL w system, to ciąża już jest zarejestrowana, bo pierwszy lekarz, u którego byłam, mówił, że musi to wpisać. A o ciążę i nawet datę ostatniej miesiączki to mnie w poprzedniej pracy na badaniach pytała lekarka, a tam badania były robione mega na odwal, 5 minut, a jednak o takie rzeczy się pytała.
Gdzie w IKP jest taka informacja? W każdej ciąży szukałam i nigdy nie znalazłam takiego wpisuChyba chodzi o IKP po prostu
No ciężko, żeby tam tego nie było
W IKP nie wiem, czy jest info o ciąży, jedynie może jakieś wizyty, czy badania są wyszczególnione. No i można sprawdzić, ile NFZ kosztował nasz poród, jak ktoś już rodziłGdzie w IKP jest taka informacja? W każdej ciąży szukałam i nigdy nie znalazłam takiego wpisu![]()
no właśnie sama zaczynam się powoli zastanawiać, który szpital wybrać. Fakt, że nie mieszkam w Warszawie tylko jakies 40-50 min drogi od. Ale i tak u mnie będzie CC, bo nawet nie chcę próbować znowu porodu SN, a pierwszy i tak się skończył CC. W okolicy nie mam lekarza, który by pracował w którymś ze szpitali w Wawie, więc o to też ciężko. W pierwszej ciąży miałam rodzić w IMID, bo tam już robiłam amniopunkcję , prenatalne, echo serca itp. Ale finalnie trafiłam do szpitala w moim mieście z kolką nerkową i już tam zostałam.Dziewczyny, czy może któraś z was rodziła wcześniej na Inflanckiej?
Bo tak się zastanawiam trochę pod kątem umówienia się do dr na prowadzenie, właśnie pracującej w tym szpitalu. Chciałabym docelowo mieć lekarza z szpitala w którym chciałabym rodzić.
Odstrasza mnie Żelazna z opiniami, że trudno się dostać... myślę nad Medicover też prywatnie (ale nie rodziłam wczesniej i się zastanawiam a co jeśli wykupię pakiet SN a nagle się dowiem że potrzebuję CC?)