reklama
Hankaa
Fanka BB :)
Ja wczoraj ponaginalam sie z wałkiem przy tarcie i dzisiaj mam mega zakwasy na brzuchu.. ogólnie codziennie piekę i gotuje. Chyba nadrabiam na przyszłośćMnie trzyma wstręt do mięsa. Ale dzisiaj zrobiłam spaghetti i mówię „a dobra, spróbuję i zjem trochę”… Jezu jak ja się źle czułam. To ze mdłości to jedno. Czułam się wzdęta, miałam zgagę a w pewnym momencie to mi się tak słabo i zimno zrobiło że leżałam pod kocem z termometrem bo myślałam że dostałam gorączki….![]()

nicola27
Ja jestem starsza i lekarz określił że są bardzo niskieJutro rano ide oddać krew na pappe, tak mi sie dłuży.. badanie dopiero za tydzieństres mnie dopada.. boję sie ze mając 33 lata to te ryzyka mogą byc ciekawe..
Kasienkaol
ja w tym roku mam 33, pappa i połówkowe wyszły superJutro rano ide oddać krew na pappe, tak mi sie dłuży.. badanie dopiero za tydzieństres mnie dopada.. boję sie ze mając 33 lata to te ryzyka mogą byc ciekawe..
nieznośne_poplątanie
Moderator
Cześć.Hejmogę dołączyć ?

Możesz napisać coś o sobie, termin, itp.
vanillka91
Początkująca w BB
Ja mam 33 lata, a już odbierałam wyniki, to z samego wieku wychodzą pośrednie na trisomie 21 i 18, ale biorą inne parametry pod uwagę i wtedy narzucają Twoje dane podając skorygowane ryzyko (to na które się później patrzy). Mi np skorygowane wyszło niskie na 18 i 13, pośrednie na 21, bo miałam wysoką betę. Określone ryzyko rzędu 1:500, czyli jedna na 500 kobiet w takim wieku o podobnych wynikach urodziła dziecko z wadą, więc realnie ryzyko w moim odczuciu jest bardzo niskie, a oni niech to nazywają jak chcą. Pozostałe parametry w normie, USG idealne. A u mnie owulacja była dużo wcześniej stąd też wysoka beta. Lekarz mówił, żeby sobie głowy tym nie zawracać i nie widzi powodu do dalszej diagnostyki, ale jak bardzo chcę to mogę zrobić test harmony, czy te inne testy. Robić ich nie będę, bo nie czuję potrzeby. Nic to nie zmieni, a czuję, że jest wszystko dobrze. Dwóch lekarzy na USG widzi zdrowe dziecko i tym się będę sugerować. Zresztą czułabym jakby było coś nie tak. Wczoraj jeszcze byłam na USG i lekarz potwierdził, że będzie chłopiecJutro rano ide oddać krew na pappe, tak mi sie dłuży.. badanie dopiero za tydzieństres mnie dopada.. boję sie ze mając 33 lata to te ryzyka mogą byc ciekawe..

Cześć
Dzisiaj mam usg, cieszę się i stresuję. Mam nadzieję, że wszystko dobrze z maluszkiem.
U mojego ginekologa również jest osobny monitor aby przyszła mama mogła oglądać maluszka w brzuchu podczas USG.
Mdłości trochę mniej mnie męczą, więc niedługo jadę do sklepu. Ostatnio kobieta przede mną w kolejce miała bardzo duszące perfumy… myślałam, że nie wytrzymam.
Miłego dnia
Dzisiaj mam usg, cieszę się i stresuję. Mam nadzieję, że wszystko dobrze z maluszkiem.
U mojego ginekologa również jest osobny monitor aby przyszła mama mogła oglądać maluszka w brzuchu podczas USG.
Mdłości trochę mniej mnie męczą, więc niedługo jadę do sklepu. Ostatnio kobieta przede mną w kolejce miała bardzo duszące perfumy… myślałam, że nie wytrzymam.
Miłego dnia

Hankaa
Dziękuję, kochane jesteście.Ja mam 33 lata, a już odbierałam wyniki, to z samego wieku wychodzą pośrednie na trisomie 21 i 18, ale biorą inne parametry pod uwagę i wtedy narzucają Twoje dane podając skorygowane ryzyko (to na które się później patrzy). Mi np skorygowane wyszło niskie na 18 i 13, pośrednie na 21, bo miałam wysoką betę. Określone ryzyko rzędu 1:500, czyli jedna na 500 kobiet w takim wieku o podobnych wynikach urodziła dziecko z wadą, więc realnie ryzyko w moim odczuciu jest bardzo niskie, a oni niech to nazywają jak chcą. Pozostałe parametry w normie, USG idealne. A u mnie owulacja była dużo wcześniej stąd też wysoka beta. Lekarz mówił, żeby sobie głowy tym nie zawracać i nie widzi powodu do dalszej diagnostyki, ale jak bardzo chcę to mogę zrobić test harmony, czy te inne testy. Robić ich nie będę, bo nie czuję potrzeby. Nic to nie zmieni, a czuję, że jest wszystko dobrze. Dwóch lekarzy na USG widzi zdrowe dziecko i tym się będę sugerować. Zresztą czułabym jakby było coś nie tak. Wczoraj jeszcze byłam na USG i lekarz potwierdził, że będzie chłopiecBardzo się cieszę
![]()

reklama
annn1
Ja mam 35 lat i mogę powiedzieć że mi w wynikach wyszły bardzo niskie ryzyka skorygowane. Trisomia 13 mi wyszła <1 na 20000, trisomia 18 mam 1 na 12300, a trisomia 21 mam 1 na 5176. Więc wiek nie zawsze ma wpływ na te wartości.Dziękuję, kochane jesteście.![]()
Moim zdaniem najważniejsze że w USG jest wszystko ok i lekarz nie widzi nic niepokojącego. Gdyby ryzyka były wysokie i USG coś niepewnego to można myśleć o diagnostyce.