reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Ja mam 33 lata, a już odbierałam wyniki, to z samego wieku wychodzą pośrednie na trisomie 21 i 18, ale biorą inne parametry pod uwagę i wtedy narzucają Twoje dane podając skorygowane ryzyko (to na które się później patrzy). Mi np skorygowane wyszło niskie na 18 i 13, pośrednie na 21, bo miałam wysoką betę. Określone ryzyko rzędu 1:500, czyli jedna na 500 kobiet w takim wieku o podobnych wynikach urodziła dziecko z wadą, więc realnie ryzyko w moim odczuciu jest bardzo niskie, a oni niech to nazywają jak chcą. Pozostałe parametry w normie, USG idealne. A u mnie owulacja była dużo wcześniej stąd też wysoka beta. Lekarz mówił, żeby sobie głowy tym nie zawracać i nie widzi powodu do dalszej diagnostyki, ale jak bardzo chcę to mogę zrobić test harmony, czy te inne testy. Robić ich nie będę, bo nie czuję potrzeby. Nic to nie zmieni, a czuję, że jest wszystko dobrze. Dwóch lekarzy na USG widzi zdrowe dziecko i tym się będę sugerować. Zresztą czułabym jakby było coś nie tak. Wczoraj jeszcze byłam na USG i lekarz potwierdził, że będzie chłopiec 😊 Bardzo się cieszę 😊
Dokładnie, u mnie podobnie, mam 32 lata a wszystkie ryzyka miałam bardzo niskie po skorygowaniu :)
Jejku już widać płeć, ale super 🤩 ciekawa jestem czy chłopców łatwiej szybciej jest poznać i większa pewność czy to tylko od ułożenia dziecka i sprzętu zależy

reklama
Kitsune, gratulacje :) Dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka :)

Dziewczyny mam pytanie, bo dzisiaj mam prenatalne i mam być wcześniej na pobranie krwi. Rozumiem, że to do pappy, długo się czeka na wynik?

Pierwszy raz będę miała robiony ten test.

Masz osobną kartę ciąży założoną w luxmedzie? Ja tam robię badania krwi i moczu, ale na USG chodzę osobno prywatnie. Zastanawiam się jak to będzie dalej wyglądało bo lekarz aktywował mi u nich w systemie kartę ciąży na konsultacji telefonicznej i na razie system mi wygenerował skierowania do listopada i nie wiem co dalej. Jestem ciekawa czy powinnam tam jednak założyć kartę i chodzić też na USG żeby kolejne skierowania też mi system wystawiał, czy i bez tego w którymś momencie je wystawi. Trochę mi się nie chce latać na dwa USG bo mam ponad 30km, i w sumie nie wiem już co zrobić.
Tak, mam osobną kartę ciąży w luxmedzie. Lekarz wie, że chodzę też prywatnie. Ja mam blisko no i trafił się fajny lekarz. Staram się umawiać wizyty tak, żeby się nie nakładały z prywatnymi.

Ale wiem od koleżanki, że ona była tylko raz na wizycie, gdy jej nie chcieli wystawić skierowania na coś dodatkowego telefoniczne. Mówiła, że tylko dodawała pliki z wizyt prywatnych (miała tam np. wypisane co dodatkowo zbadać), a później umawiała się na konsultacje telefoniczną z lekarzem lub położną. Więc myślę że możesz też robić w ten sposób

Dziewczyny mam pytanie, bo dzisiaj mam prenatalne i mam być wcześniej na pobranie krwi. Rozumiem, że to do pappy, długo się czeka na wynik?

Na wyniki badania krwi czekałam chyba niecałe dwa dni, a interpretację wyników miałam w kolejnym tygodniu tego samego dnia co USG prenatalne

ja miałam 22 lipca i dalej nie mam wyników ryzyk 🤷🏼‍♀️ USG miałam tego samego dnia

Tak, mam osobną kartę ciąży w luxmedzie. Lekarz wie, że chodzę też prywatnie. Ja mam blisko no i trafił się fajny lekarz. Staram się umawiać wizyty tak, żeby się nie nakładały z prywatnymi.

Ale wiem od koleżanki, że ona była tylko raz na wizycie, gdy jej nie chcieli wystawić skierowania na coś dodatkowego telefoniczne. Mówiła, że tylko dodawała pliki z wizyt prywatnych (miała tam np. wypisane co dodatkowo zbadać), a później umawiała się na konsultacje telefoniczną z lekarzem lub położną. Więc myślę że możesz też robić w ten sposób
O dzięki, to jest pomysł, właśnie nie wiedziałam czy dam radę uniknąć bezpośrednich wizyt i czy telefonicznie da radę z nimi załatwić czy kręcą nosem, dobrze wiedzieć że tak można 😊

Więc pewnie wszystko ok, u mnie o przepływach nic nie ma we wnioskach, załączyła bezpośrednio zdjęcia przepływów z USG więc ja z tego nic nie wyczytam🫣
moze tak, ale nie mam ryzyka porodu przedwczesnego, chyba ze wywalilo skale po moim 27 tc w poprzedniej i tez na samych koncu wytluszczonym jest UWAGI: porod przedwczesny hbd 27 , ale ostatnio znajoma miala obliczone ryzyko 1:50 po przedwczesnym ciekawe🤔

reklama

ja mialam napisane 14 dni robocze a napisalam do nich dzisiaj i po 10 minutach mialm email wiec mysle ze byly gotowe juz wczesniej

Do góry