reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Hej U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień - planowany termin 15 luty.
Troszkę u mnie ta droga jest kręta... Ciąża przebiega bardzo dobrze, maluszek świetnie się rozwija, wyniki wzorowe... Moje samopoczucie jest jednak gorsze. Objawy ciąży dają o sobie znać, a dodatkowo półtora tygodnia temu cierpiałam z powodu jelitówki. Wróciłam do pracy. Na koniec drugiego dnia pracy wróciłam do domu mega chora-angina-ból gardła, ucha, katar, wymioty, gorączka. Jak widać, organizm osłabiony i wszystko łapie. Leci dziś 5 dzień L4 od lekarza rodzinnego. Samopoczucie lepsze, ale to jeszcze nie to... Pracuje w handlu, 8-12 h, z ludźmi, praca stojąco-chodząca. Lubię swoją pracę, ale boję się. Boję się, że może źle wpłynąć na ciąże i moje zdrowie. Godziny czasem mnie męczą-wiadomo potrzebuje troszkę więcej odpoczynku. I nie wiem co robić. Czy pójść na L4? Z jednej strony chciałabym pracować, ruszać się. Z drugiej boję się. Z trzeciej mam wyrzuty sumienia, że kiedy jest sezon i ludzi jest najwięcej (jest też najcięższa praca) ja chcę zostawić firmę i głupio mi iść tak wcześnie na L4. To dopiero 9 tydzien, niektórzy na tym etapie dopiero dowiadują się, że są w ciąży.
Jak jest u Was? Gdzie pracujecie? Poszliście na L4 od razu? Jeśli nie, od kiedy planujecie? Ginekolog sam Wam to zaproponował czy poprosiliście go o zwolnienie? Jeśli tak, jak zareagował? Jak Wy odbieracie temat L4 w ciąży?
Ja pracuje na hali, na linii montazowej, 8h stania, duszno, rożne zapachy, trochę dźwigania itp.
Jedną ciąże poroniłam, teraz w następnej poszłam do lekarza na NFZ w 6stym tygodniu, powiedziałam mu że boję się pracować ze względu na poronienie, a on mi na to "jak sie chce zarabiac to trzeba pracowac", no więc poszłam do pracy, dwa dni później w pracy zaczelam plamic, przestraszylam sie, i pojechalam do jedynego ginekologa ktory byl otwarty - prywatnie, był zaskoczony że po poprzednim poronieniu, i przy fizycznej pracy nie dostałam w tej ciąży ani leków, ani zwolnienia z pracy. Podsumował to stwierdzeniem ze w sumie i tak lekarze nie poniosa odpowiedzialnosci za strate dziecka wiec sie nie przejmuja. Przepisał mi duphaston, i dal odrazu L4, ze wskazaniem żebym absolutnie nie dźwigała nic ciężkiego i nie przemęczała się [emoji4]

Prenatalne 06.08, a Ty? Jezuu nawet nie wiecie jak odetchnęłam z ulgą. 9 tydzień to już taka poważna ciąża i poważna dzidzia [emoji1]
Ja mam 31.07 usg prenatalne, a po 24 idę na test PAPPA+ wolne bHCG, planuje 25 bo akurat mam wolne. Mam nadzieję, że w tydzień wyniki. Moj gin ma ten certyfikat FMF i sam mnie wysłał na PAPPę, tzn., nie zmuszał ale i tak miałam w planie robić... JA to odetchnę po tych prenatalnych chyba najbardziej
@Katrina1993 , jej... w szoku jestem... jak lekarz może tak powiedzieć, tym bardziej, że jesteś po poronieniu :)

Ja mam 31.07 usg prenatalne, a po 24 idę na test PAPPA+ wolne bHCG, planuje 25 bo akurat mam wolne. Mam nadzieję, że w tydzień wyniki. Moj gin ma ten certyfikat FMF i sam mnie wysłał na PAPPę, tzn., nie zmuszał ale i tak miałam w planie robić... JA to odetchnę po tych prenatalnych chyba najbardziej
My najprawdopodobniej będziemy robić NIFTY. Ale jeszcze w środę poruszę temat z lekarką czy jest sens robić go teraz czy może poczekac na to co pokaże USG i dopiero decydować. I też zapisywałam się do gina z certyfikatem FMF, ale testu pappa nie mam zamiaru robić [emoji4]

@ForgetMeeNot , dlatego go zmieniłam, chodzę teraz prywatnie do tego drugiego, fakt że kasa szybko ucieka, ale mam zwolnienie z pracy, mogę odpoczywać a wizyty mam co 2 tygodnie więc nie czekam jak na szpilkach od wizyty do wizyty i często mogę zaglądać czy wszystko gra [emoji4]

A ile płacisz za NIFTY , to koszt chyba ponad 2 tys. ?
Tak. Jeżeli robiłabym w placówce genomed to 2200. A jezeli nie od nich to 2394 albo 2374. Już nie pamiętam. Ale chyba zdecyduje się ze względu na poronienia i nieprawidłowe nasienie u męża. Tym bardziej, że lekarz na pierwszej wizycie mocno mnie na straszył właśnie nieprawidłowościami u malucha przez słabe nasienie [emoji19][emoji852]️

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry