reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Na szybko:
Na nfz refundacja jest: dla kobiet po 35 r.z., wady genetyczne w rodzinie, dziecko wczesniejsze urodzone z wadami (spr szczegoly na stronie np. NFZ)
Inaczej trzeba placic :)
W Opolskim jest projekt "O!Polska mama" w którym można wykonać badania prenatalne na NFZ przed ukończeniem 35 r.ż. :) I ja z tego będę korzystać.

Melduję się po wizycie. Wszystko książkowo. Według OM 8+3 a według USG 9 tydzień. Lekarz negatywnie nastawiony do Nifty, bo co jak dostaniemy wiadomość, że coś jest nie tak. I tak nie jest to podstawa do przerwania ciąży :) pytałam też czy wziąć heparynę przed lotem do USA ( 11 h lot ) No i dostałam wywód na temat tego jak to nie wolno latać dłużej niż 5 h loty więc on nie wie co nam powiedzieć i czy jest sens brać leki. Dopiero jak usłyszał, że lecimy wziąć ślub w Vegas to się rozchmurzy i stwierdził, że jak będę co godzinę chodzić w samolocie to w tak wcześnie ciąży jest Ok.
Gratuluję :) super wiadomości :)
NIFTY jest dość drogie, ponad 2 tys. z tego co się orientuję. My lecimy z kolei we wrześniu do Italii, ale to krótki lot, niecałe 2 godziny, ale też pewnie lekki stres będzie, szczególnie przy stracie i na lotnisku przy odprawie. Nie wiem czemu, ale zawsze mnie to denerwuje ;/ nie znoszę odprawy, szczególnie na bramkach...
@ForgetMeeNot nie mam pojęcia kiedy i czy idę, jutro się wszystkiego dowiem :) ale przesyłam Ci same dobre myśli. Jak się czujesz w ogóle?
Dziękuję :) generalnie czuję się ok fizycznie, tylko te nocne wstawania i brak mocy wieczorami są dość uciążliwe. Z samopoczuciem psychicznym trochę gorzej natomiast :( nie wiem, może po prenatalnych się uspokoję jak wszystko będzie ok. Mam od jakiegoś czasu jakiś spadek nastroju :(
Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę :) :) na którą idziesz? :)

@Caitlyn , a jakie są warunki uczestnictwa? Popatrzę, może u nas w lubelskim też coś takiego jest, chociaż wątpię....

Ja byłam u tego lekarza po raz pierwszy. Czytałam o nim bardzo dobre opinie ale siedzieliśmy jak na kazaniu. Przez chwilę się zastanawiałam, czy to nie jakiś ultrakatolicki przypadek z powołaniem nawracania ludzi ale jednak wytłumaczył się później, że według niego to strata pieniędzy chociaż jak sam powiedział „ żaden inny test nie powie Państwu z taką pewnością, że jest dobrze...o ile jest dobrze”. Na moje pytanie o lot i czy powinnam wziąć coś żeby zapobiec zatorowi powiedział : „ Ale Pani wie, że w ciąży ryzyko zatorów wzrasta ?” „ Tak, dlatego pytam” „ To ja Pani nic nie powiem, bo w ciąży się jest 2-3 razy w życiu i ja bym nie leciał. Nie wiem czy ma Pani wziąć jakieś leki, bo nie powinna Pani lecieć”. Taka rozmowa ;)

reklama
Ja trochę nie rozumiem tego sposobu liczenia lekarzy, bo jak jest np. 5 czerwca, to nie mówimy, że jest maj...ale moja lekarka też tak liczy :)

A ja mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już więcej niż jedno dziecko- czy to, że w kolejnej ciąży brzuszek zaczyna rosnąć wcześniej oznacza, że ostatecznie będzie większy niż w pierwszej ciąży? Jak to było u Was? Przy Zosi w 8 miesiącu wchodziłam jeszcze w moje normalne spodnie, a teraz juz w 11 tygodniu ciężko mi ukryć brzuch i trochę mnie to przeraża :)
Ja w pierwszej ciąży do 20tc nie miałam brzucha a teraz zaledwie 11tc i już taka piłka że w ciążówkach chodzę :laugh2: ale wydaję mi się że przez to większy nie będzie niż za pierwszym razem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry