Dieta lekkostrawna – produkty zalecane i odradzane
Decydując się na dietę lekkostrawną wiedzieć należy, jakie dania zapewnią nam odciążenie naszego organizmu. Oto niektóre z nich:
Pieczywo zalecane: bułki, biszkopty, chleb pszenny,
pieczywo odradzane: chleb razowy, żytni, z otrębami, pieczywo chrupkie.
Dodatki do pieczywa zalecane: masło, polędwica drobiowa, szynka, chude wędliny, chudy twaróg,
dodatki odradzane: tłuste wędliny, pasztet, salceson, konserwy, smalec, tłuste sery, serki topione.
Tłuszcze zalecane: oliwa z oliwek, oleje: sojowy, słonecznikowy, rzepakowy,
tłuszcze odradzane: margaryny twarde, słonina, smalec.
Owoce zalecane: jabłka w postaci gotowanej i pieczonej, morele, banany, winogrona bez pestek, jagody,
owoce odradzane: gruszki, czereśnie, owoce cytrusowe, daktyle.
Warzywa zalecane: gotowane na parze, przetarte: marchew, seler, pomidor bez skórki, kabaczek, dynia, pietruszka,
warzywa odradzane: kapusta, cebula, czosnek, ogórki, warzywa strączkowe, kalarepa, rzodkiewka.
Ziemniaki zalecane: przygotowane na parze lub pieczone,
ziemniaki odradzane: smażone (frytki).
Zupy zalecane: mleczne, lekkie,
zupy odradzane: tłuste, doprawione mąką i śmietaną, kapuśniak, fasolowa.
Mięso i ryby zalecane: cielęcina, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, mintaj, sandacz,
Mięso i ryby odradzane: gęś, kaczka, baranina, węgorz, karp, łosoś.
Napoje zalecane: kawa zbożowa, herbatki ziołowe i owocowe, mleko max 2% tłuszczu, soki owocowe, warzywne, napoje mleczne, woda mineralna niegazowana, maślanka,
napoje odradzane: mocna kawa i herbata, alkohole, czekolada, napoje gazowane.
Desery zalecane: kisiel, budyń, galaretki, musy, bezy, przeciery,
desery odradzane: torty, ciasta z masą, lody, batony, chałwa, orzechy, czekolada.
Przyprawy zalecane: koperek, pietruszka, sok z cytryny, majeranek, rzeżucha, melisa,
przyprawy odradzane: sól, ocet, chilli, papryka, pieprz, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, curry.
Komponując dietę lekkostrawną należy obserwować organizm i reakcję na dane potrawy, rezygnując z tych, których organizm nie przyswaja.
Dieta lekkostrawna – jadłospis
Dieta lekkostrawna powinna opierać się na 4-5 niewielkich posiłkach. Oto propozycja na jeden dzień:
I śniadanie:
bułka z masłem, plaster chudej wędliny, banan, herbata owocowa.
II śniadanie:
kajzerka z masłem i chudym twarożkiem, niewielki pomidor bez skórki, słaba herbata z cytryną.
Obiad:
Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej,
drugie danie – gotowane ziemniaki, marchew z groszkiem z łyżeczką masła, pstrąg,
deser – kisiel lub galaretka.
Podwieczorek:
gotowane jabłko.
Kolacja:
sałatka warzywna z sosem ziołowym, zapiekany makaron z warzywami, słaba herbata.
Pulpety drobiowe
Składniki:
50 dag mięsa zmielonego z kurczaka (np.udko)
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
przecier pomidorowy
pietruszka
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Z mięsa, jajka, cebuli, bułki tartej i przypraw, zagnieść masę i formować wilgotnymi rękami małe pulpeciki. Ugotować bulion (może być z kostki), do gotującego wkładać pulpeciki. Zmniejszyć ogień pod garnkiem, gotować ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodać przecier, cukier, pietruszkę. Gotować jeszcze 10 min.
Ja bym te pulpeciki jeszcze zrobiła w wersji z sosem koperkowym,tak dla urozmaicenia i do tego ziemniaczki a jak nie to mój lubi tz. zupę klopsową... coś jak klopsiki z sosie koperkowym z tym,że nie ma sosu, tylko zupa z klopsikami i makaronem, pyszne zdrowe i sycące...