reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki w kuchni - przepisy,zachcianki itp

12 łyżek mąki
1 szklanka mleke
1 szklanka wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
zastanawiam się czy dodatkowe jajko by nie pomogło?
 
reklama
Ja w sumie robię "na oko", ale zawsze dodaję tylko jedno jajko. Zdziwiło mnie, że dodałaś aż 3, ale ekspertem nie jestem:)
 
nigdy nie robiłam wg tak ścisłego przepisu... zawsze na oko:-)

ok szkl mleka i wody
1 jajko
tak 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyzki oleju (nie trzeba smarować patelni przy smażeniu)
maki tyle żeby uzyskało gęstość jak jogurt naturalny;) nie umiem tego opisac ale ma byc rzadkie i łatwo sie rozlewac po patelni wtedy sa delikatne i cienutkie

jak sie rozwalają to albo dodac wody albo mąki, zalezy jaka ma gęstość
zawsze wychodzą;) i dobrze jest zostawić ciasto na pół godz po zrobieniu żeby mąka rozpęczniała... ale nie zawsze jest czas;)

a tak a propo to juz dawno się zbieram do smażenia, ale szpinak jeszcze mały i jak tylko dorosnie to będą krokiety ze szpinakiem... mmmmmniam
 
Dzięki dziewczyny
klowee Ty z tym szpinakiem to uważaj bo On chyba ma dużo witaminy A o ile się nie mylę?
 
na_cik do tego żelazo i kwas foliowy, czyli zapobiega anemii;) ale mój to pseudo szpinak bo tak naprawde to burak lisciasty ale i tak jest pyszny
 
cukinia:
-czosnek ok 4-6 ząbków (w zależności od upodobań) drobno posiekać
-podsmażyć delikatnie na oliwie
-cukinię (wyszorowaną) pokroić w kostkę (jeśli jest mocno dojrzała wykroić nasiona) -pokroić tak aby każda kosteczka miała skórkę
-wrzucić do czosnku, wymieszać posolić, dusić pod przykryciem ok 10 min
-odkryć patelnię, dalej smażyć to miękkości, w między czasie można dodać suszoną pokrojoną paprykę
-jak już cukinia jest miękka dodać świeżą zieloną pietruszkę (ja ostatnio nie daję bo mi nie smakuje)
-doprawić do smaku solą, mieloną papryką słodką, lub innymi przyprawami
-potrawa jest również bardzo smaczna gdy doda się do niej pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś kurczaka

szybkie i smaczne danie, dobre do obiadu zamiast surówki lub zamiast ziemniaków
 
Kasiadz po przeczytaniu twojego sotatniego przepisu zachcialo mi sie cukini i snikersa :-D
i po co ja tu na noc wchodzilam !!! :rofl2:
 
reklama
Do góry