reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutóweczki w kuchni - przepisy,zachcianki itp

na_cik

Fanka BB :)
Dołączył(a)
13 Czerwiec 2012
Postów
751
Miasto
W-wa
12 łyżek mąki
1 szklanka mleke
1 szklanka wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
zastanawiam się czy dodatkowe jajko by nie pomogło?
 
reklama

smoniczka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Czerwiec 2012
Postów
1 526
Miasto
Wrocław
Ja w sumie robię "na oko", ale zawsze dodaję tylko jedno jajko. Zdziwiło mnie, że dodałaś aż 3, ale ekspertem nie jestem:)
 

klowee

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Lipiec 2012
Postów
371
Miasto
Warszawa
nigdy nie robiłam wg tak ścisłego przepisu... zawsze na oko:-)

ok szkl mleka i wody
1 jajko
tak 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyzki oleju (nie trzeba smarować patelni przy smażeniu)
maki tyle żeby uzyskało gęstość jak jogurt naturalny;) nie umiem tego opisac ale ma byc rzadkie i łatwo sie rozlewac po patelni wtedy sa delikatne i cienutkie

jak sie rozwalają to albo dodac wody albo mąki, zalezy jaka ma gęstość
zawsze wychodzą;) i dobrze jest zostawić ciasto na pół godz po zrobieniu żeby mąka rozpęczniała... ale nie zawsze jest czas;)

a tak a propo to juz dawno się zbieram do smażenia, ale szpinak jeszcze mały i jak tylko dorosnie to będą krokiety ze szpinakiem... mmmmmniam
 

na_cik

Fanka BB :)
Dołączył(a)
13 Czerwiec 2012
Postów
751
Miasto
W-wa
Dzięki dziewczyny
klowee Ty z tym szpinakiem to uważaj bo On chyba ma dużo witaminy A o ile się nie mylę?
 

klowee

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Lipiec 2012
Postów
371
Miasto
Warszawa
na_cik do tego żelazo i kwas foliowy, czyli zapobiega anemii;) ale mój to pseudo szpinak bo tak naprawde to burak lisciasty ale i tak jest pyszny
 

kasiadz

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Maj 2011
Postów
3 367
Miasto
dolnośląskie
cukinia:
-czosnek ok 4-6 ząbków (w zależności od upodobań) drobno posiekać
-podsmażyć delikatnie na oliwie
-cukinię (wyszorowaną) pokroić w kostkę (jeśli jest mocno dojrzała wykroić nasiona) -pokroić tak aby każda kosteczka miała skórkę
-wrzucić do czosnku, wymieszać posolić, dusić pod przykryciem ok 10 min
-odkryć patelnię, dalej smażyć to miękkości, w między czasie można dodać suszoną pokrojoną paprykę
-jak już cukinia jest miękka dodać świeżą zieloną pietruszkę (ja ostatnio nie daję bo mi nie smakuje)
-doprawić do smaku solą, mieloną papryką słodką, lub innymi przyprawami
-potrawa jest również bardzo smaczna gdy doda się do niej pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś kurczaka

szybkie i smaczne danie, dobre do obiadu zamiast surówki lub zamiast ziemniaków
 

Cortina

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Styczeń 2006
Postów
1 969
Kasiadz po przeczytaniu twojego sotatniego przepisu zachcialo mi sie cukini i snikersa :-D
i po co ja tu na noc wchodzilam !!! :rofl2:
 
reklama
Do góry