Mitra
Polimama i Tytusa :)
Poszukalam na necie, wiekszosc stron dotyczy chust, malo inf na temat nosidelek.
Ale jezeli w chuscie mozna nosic przedem do swiata od 7-8 miesiaca, to w nosidle pewnie tez dopiero wtedy,myslalam ze oge wczesnije bo przeciez moja Niunia silna taka i glowke juz dlugo sama trzyma.Jutro na ogrodku rodzicow bede ja przyzwyczajac do pozycji przodem do mamusi,albo w pollezacej(tylko najpiew sama musze rozkminic jak to nosidlo na siebie zalozyc).Dziekuje za informacje, nie chce dziecku krzywdy zrobic
Na raczkach tez czesto nosze przodem do swiata,ale to w wiekszosci w domciu.Glowa jej chodzi na wszystkie strony.
Ktoras z was podala linka do strony o rozwoju ruchowym,no i mi sie wydaje ze mloda zle trzyma raczki jak lezy na brzuszku,jutro wprowadze obserwacje, no i postaram sie zrobic zdjecie moze mi doradzicie czy mam leciec do lekarza.
Mam pytanie Mitra o jakiej wy platformie piszecie ?? chyba cos przeoczylam.
No i przypomnialo mi sie, czy ktora z was wyrabiala juz karte NFZ dla dziecka??(pytanie chyba tylko dla slazaczek) nie wiem jakie mam zabrac dokumenty(na stronie nie znalazlam tej informacji)A juz mi ostatnio w przychodni marudzili.
daissy- mojej juz chrzesnica proponowala, bule, winogrona, zupke, obiad, banana i jablko.No i czasem "rzuci" jakas zabawka w jej strone, naszczescie zawsze jestesmy blisko, a zabawki miekkie.Ale tez zdarza jej sie podejsc polozyc zabawke obok tynki i powiedziec prosze, pogilac po stopkach,poglaskac po brzuszku albo glowce, spiewac jak Martynka placze i mowic "juz nie placz".
dagrab nie można nosić
poczytaj , pierwszy lepszy linki
Artykuł - Przodem do świata? NIE!.
a platforma taka jak na obrazku ,,Niunia ma jeszcze czas
Plac zabaw... w domu

dumna jak paw ze mam takie male dzieciatko, te wszystkie mile spojrzenia
wiec sama nie wiem.Wiekszosc specjalistow od noszenia w chuscie pisze zdecydowanie NIE do momentu az dziecko nie siedzi,cyli 7-8 miesiac.
ale ja go do tego na siłę nie zmuszam,lezy tyle ile wytrzyma mimo że wiem że powinien dłużej.Do siadania też się raczej nie garnie...ale ja nie próbuje go na siłę podciągać czy coś takiego.W piątek ortopeda na usg stawów biodrowych powiedział żeby dziecka do niczego nie zmuszać.Nie podciągać na siłę do siadania i nie ciągnąć za rączki do góry by chodziło.Samo ma "zdecydować" jak i kiedy i z tym się w zupełności zgadzam.Każde dziecko inaczej się rozwija i z każdym inaczej trzeba postępować.Ja obserwuję...