reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

reklama
No to przepis na przebłaganie Antares ;)

1/2 l śmietany kremówki ubić dodając prawie 1/2 szklanki cukru i 2 cukry waniliowe. Jak smietana bedzie już dobrze ubita dodać sok z 1/2 cytryny. W między czasie 2 łyżki żelatyny zalac odrobiną zimnej przegotowanej wody. Jak napecznieje uzupełnic do polowy szklanki wrzątkiem i rozpuścić (zelatyne można zacząć przygotowywac na samym początku, jeszcze przed smietaną). Do ubijającej sie smietany dodać przestudzoną żelatynę. No i tak na prawde to gotowe. ;D

Biszkopt przekroić na pół. Tortownicę najlepiej wyłożyć folia aluminiową tak, żeby wystawała nad brzegi i zamknąc troszkę wyżej (tzn pół biszkoptu na dnie i mniej wiecej w polowie biszkoptu zamknąć tortownicę). Na biszkopt wyłożyć polowe ubitej smietany a na to owoce (np brzoskwinie z puszki, albo ananasy). Poloyc drugą częśc biszkoptu i znowu smietana i owoce. Na wierzu zalac tężejącą galaretką. (i właśnie dlatego polecam podwyzszyc tortownice i użyć folii bo mogę zgarzyć sie niespodzianki w postaci wyplywającej galaretki :laugh:). No i do lodówki. Smacznego.

No to podaję przepis na tort bezowy, spody bezowe można kupić ale upieczone samemu są lepsze i można dowolnie sobie
wybrac wielkość tortu im większe olacki zrobimy tym tort bedzie pokaźniejszy! ;D

Przepis na 1 placek , do tortu muszą być 2 placki bezowe ...

piekarnik rozgrzewamy do 80-100 stopnii
ubijamy mikserem piane z 4-5 białek gdy te są sztywne dodajemy powoli
po łyżeczce cukru w sumie trzeba do dać 1.5 szklanki ale dodajemy po łyżeczce po mału
i 1 cukier waniliowy cały czas ubijając, na pergamin ułożony na blache wylewamy
ubite białka z cukrem i tworzymy koło - placek, należy piec a w sumie suszyć placek 2.5-3 godz

masa do tortu
60dkg tłustego twarogu
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
rodzynki namoczone wcześniej w spirytusie
miksujemy składniki na koniec dajemy rodzynki
składamy tort na koniec posypujemy kawą mieloną i posypujemy podsmażonymi migdałami

Jak widzicie tort ma mało kalorii ;D ;) i jest pyszny ....

pewnie tak bo ja se tak miksuje i daje to co mam jak jest mozarella to daje mozarelle jak gorgonzola to daje to
albo pleśniaka no i ofkors czosneczek jest obowiazkowy ;D

Robi się mój tort według przepisu Karolli. No ciekawe co z tego będzie.... Ja mam talent do zmieniania w przepisach wszystkiego co mi jakoś nie pasuje: mój tort będzie kwadratowy z truskawkami zamiast rodzynek itd ....
Jutro napiszę jak wyszedł i może fotkę wrzucę (jak się będzie nadawał do pokazywania ;) ) W końcu się aparat znalazł- mama go odłożyła na miejsce a następnego dnia zakosiła do torebki i nosiła tydzień

reklama
Myfcia tworze wątek specjalnie dla Ciebie ;D
Sorki ze dopiero dzisiaj ale neta mam teraz sporadycznie bo znowu u teściów siedze i musze do domku isć żeby na BB wejść!

Co mozna a czego powinno się unikać podczas karmienia piersią - wykład ze szkoły rodzenia!

Nowe produkty wprowadzamy po 1 na dobę i sprawdzamy jaka jest reakcja dziecka czy nie ma alergii
- można jeść chleb razowy ale bez ziaren, biały jest dozwolony
- wędliny chude, drobiowe, mało wędzone gdyż zapach moze przejść do mleka
- ser żółty jest za cieżki niewskazany !
- dzemy są dozwolone jednak nie WIŚNIOWY !!!! gdyż pestkowe owoce powodują kolki!!
- powinniśmy wstrzymać sie przez 2 tyg od jajek, jajecznicy - najbardziej uczula białko
- płatki śniadaniowe tylko kukurydziane nie musli !!!
- jogurty najlepiej naturalne i truskawkowe, ponoć naljepsze sa Bakomy i Maćkowy - Danone bardzo uczula!!
- serek waniliowy Danone ma za dużo wanilii która przenika do mleka i dziecku moze nie pasowac - są to opinie
mam. które już karmią
- dobry jest ciemny ryż
- herbata zielona, ziołowa, wszystkie kolorowe są ok!
- herbata z cytryną odpada :(
- soki w kartonach NIE!!! gdyż aluminium w środku kartonu moze uczulać
- z owoców to tylko jabłko przez 2 tyg, potem można banana zjeść, arbuzy i melony też po 2 tygodniach
- marchew surowa jest OK!
- pomidory, ogórki tylko w sezonie !!!
- sałata zielona jest dozwolona!
- na obiad mieso najlepiej gotowane drobiowe lub cielęce
- zupy jarzynowe ale bez pora! oraz nie kwaśne - odpada ogórkowa, kapuśniak
- odpada czosnek, majeranek i cebula
- dużo rybek powinno się jeść pieczone w piekarniku
- buraczki czerwone ok!, brokuły również za to kalafior jest niewskazany !
- winogrona NIE!
- do 2 tyg nie powinno sie jeść słodyczy, czekolady ewentualnie herbatniki i ciastka kruche

Jeśli zauważymy że dziecko ma uczulenie po zjedzeniu przez nas jakiegos produktu to powinno się
odczekać 2 tyg z kolejnym spożyciem tego co uczula ;)
Uff to wszystko co nam w szkole rodzenia powiedzieli
dziewczyny dopisujecie co wiecie jeszcze na temat odżywiania w trakcie laktacji!!

Do góry