reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

No tort wyszedł średnio. To znaczy tortem się nie stał. Chyba za grubo tą bezę rozsmarwałam i w środku była gumiasta, ale cóż i tak zeżarłam już prawie cały wielki prostokąt.
Z szybkich i tanich ciasteczek mogę poleciś cynamonowe herbatniczki, do których prawie nic nie potrzeba, a jak się ma foremki do babeczek to można zrobić coś fantastycznego. MMMMMnnnniam!! Mi wychodzą zawsze (niezależnie czy w formie ciasteczek czy bardzo kombinowanych babeczek- nie mam foremek)
Jak będziesz chciała to napiszę przepis.

reklama
Oto babeczki z powycinanych krążków (bo tak jak pisałam cierpię na brak foremek)
babeczka48za.jpg

Może nie wyglądają extra, ale są pyszniaste :laugh: :laugh: :laugh:
Może głupio, że tak chwalę, ale po prostu sama sobie ochoty narobiłam :laugh: :laugh:

kachna super te babeczki,mozesz napisac mi przepis,
ale pod warunkiem ze na prawde sa łatwe do zrobienia.... :) :)
ja dzis pieklam ciasteczka piwne ale potem o nich zapomnialam i sie spaliły
teraz wietrze mieszkanie,bo trudno wytrzynac,a ciastka musialam wyrzucic

I ja uważam, że należy jeść wszystko ale z umiarem - a w książce "Język niemowląt" autorka napisała dokładnie co powiedziała Kira - no ale życie zweryfikuje zobaczymy jak to będzie w praktyce.

Co do powrotów po ciąży do swojej wagi to mam kilka znajomych, które wróciły ale wiele z nich co tu dużo mówić jest grubszych niż przed ciążą. Wiadomo, że jak sie karmi to te 2-3 kg trzeba mieć zapasu w tłuszczyku - także zobaczymy co to będzie u nas dziewczynki ;D

Zycie samo zweryfikuje te wszystkie porady i diety. Co do powrotu do wagi sprzed, to mam tez znajome, ktore po ciazy i karmieniu sa tak wyniszczone, ze wygladaja jak szkieleciki (moja mama po mnie tak miala.... mimo, ze mnie nie karmila, a w ciazy przytyla ponad 20 kg.). Mysle, ze czas na przejmowanie sie waga przyjdzie kilka misiecy po urodzeniu.

Racja,że trzeba jeść w miarę wszystko, ale z umiarem. Ja na samym początku wprowadzałam kolejne produkty stopniowo (tak jak Karolla7), choćby nawet dlatego, że gdyby jednak jakaś alergia (a podatność na nią wynika także ze środowiska-zanieczyszczeń w jakim żyjemy) to łatwiej odgadnąć na co.
No i unikać SMAŻONEGO- jak w drugiej dobie zjadłam smażone placki z jabłakmi to Natalka miała baaaardzo luźną kupkę- co w szpitalu Pani żartobliwie mi wytknęła (jak podniosła niuni nóżki, aby zmienić pieluszkę ta w nią strzeliła prosto na okulary  ;D).
I muszę przyznać, że podczas takiej diety Natalka nie miała kolki i była spokojna. A to też jest ważne.

Powrót do wagi po ciąży- wydaje mi się, że to jest dość indywidualna sprawa, tak samo jak tycie podczas ciąży. Ale dobra i rozsądna dieta może tylko pomóc.

Przepis wkleję później, bo właśnie zobaczyłam, że do wyjścia na ten ślub mam tylko 30 minut, a siedzę w jeansach, nieumalowana, nieuczesana i jeszcze kwiatków nie mam!!!!!!!! AAAAAA!!!!!!!!!!!!

25dkg mąki
12,5 dkg cukru pudru
12,5dkg masła roślinnego
1 jajko
1 dkg mielonego cynamonu, odrobina soli
pól paczki proszku do pieczenia

Masło bardzo dobrze rozetrzeć z mąką. (Masło musi być chłodne, i musi sięwchłonąć w mąkę)
dodać jajko, cukier, cynamon, sól i ugniatać (byle nie za długo bo się masło masło rozpuści i będzię się ciągnąć). Przy końcu wyrabiania dodać proszek do pieczenia.
Podzielić sobie na kilka części (żeby było wygodniej). Wałkować cienkie placki (jak ciasto na pierogi) i wycinać z nich kółeczka: kieliszkiem, szklanką. albo równe kwadraty nożem. Potem układać w stosiki- 4 kółeczka jedno na drugim i każdy stosik przekłuć widelcem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok 20 minut.
Super się nadają np. do pieczonych jabłek.

Wersja II:
Tak samo tylko bez cynamonu. Ciastem wyłożyć foremki i upiec. Potem do spodów od babeczek nałożyć gęsty budyń- z 1,5 szkl. mleka i owocki.

reklama
Boshe!! A ten mój facet pomylił godziny i za pól godziny mamy być na Woli (gdzie się ode mnie jedzie pół godziny samochodem) a on mi mówi, że skarpetek sobie właśnie szuka i czemu się denerwuję.
Napisałam mu godzinę temu, że za godzinę mamy tam być a on zrozumiał, że za godzinę musimy się zbierać. ZAŁAMKA.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry